Jesenný dezert z jemného tvarohu a tekvice: Nemajú naňho ani dezerty z cukrárne!

Jeseň mnohí z nás milujú už len kvôli tomu, že nám ponúka nádherné plody vo forme tekvíc, ktoré môžeme použiť pri varení, na dekoráciu interiérov, ale aj na prípravu rôznych liečivých receptov. Ak sa počas nastávajúcej chladnej sezóny budete chcieť niečím rozveseliť, tekvica je skvelým riešením na sladký a zdravý dezert!

запеканка из тыквы и творога

 

Ingrediencie

  • 800 g tekvice
  • 500 g tvarohu
  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 25 g maku
  • Kôra z 1 pomaranču
  • 100 g smotany

Postup

  1. Dužinu z tekvice vložte do rúry a upečte. 100 g dužiny si nechajte na polevu a zvyšok pretlačte v niekoľkých vrstvách gázy. Vysušenú tekvicu rozmiešajte v mixéri alebo v mlynčeku na mäso. Pridajte 70 g cukru, kôru, 2 vajcia, 1 PL škrobu a dôkladne premiešajte.

запеканка из тыквы и творога

  1. Mak si prevarte vo vode na nízkom plameni po dobu 15 minút. Vodu zlejte a mak vysušte.
  2. V mixéri si zmiešajte tvaroh a 100 g cukru až kým nenadobudne jednotnú konzistenciu. Následne pridajte 2 vajcia, 1 PL škrobu a mak.

десерт из тыквы

  1. Na dno formy (najlepšie je použiť oddeliteľné) si dajte papier na pečenie, ktorý potriete maslom a nezabudnite ani na okraje formy. Posypte ich malým množstvom múky a striedavo do formy vkladajte 1 PL tvarohu a 1 PL tekvice.

десерт из тыквы

  1. Snažte sa, aby výsledná zmes bola rovnomerne rozložená.

десерт из тыквы

  1. Pomocou drevenej varešky alebo špilky si od stredu ku krajom vytvorte niekoľko čiar. Koláč vložte do rúry a pečte ho asi 40 minút pri 170 stupňoch.

десерт из тыквы

  1. Medzitým si pripravte polevu: zmiešajte smotanu, 30 g cukru, 1 vajce a 100 g tekvicového pyré.
  2. Upečený koláč polejte touto polevou a nechajte v rúre ešte ďalších 10 minút.

десерт из тыквы

  1. Následne nechajte koláč vychladnúť a môžete podávať!

десерт из тыквы

Množstvo cukru závisí len na vás, môže ho byť viac alebo aj menej. Ak držíte diétu, pokojne ho nahraďte medom alebo umelým sladidlom. Taktiež si koláč môžete ozvláštniť pridaním škorice, kandizovaného ovocia či iných ingrediencií pre ešte zaujímavejšiu chuť.

zdroj:takprosto.cc