Mojej kamarátke pred očami umierala jej orchidea. Povedala som jej o triku, ktorý jej ju zachránil a krásne rozkvitla

Každý, kto si už doma pestoval orchideu, čelil problému zhnitých koreňov a zničených listov. Neraz sme kvôli tomu museli orchideu vyhodiť. Povedzme si pravdu, pestovanie týchto kvetov nie je vôbec jednoduchá záležitosť. V prípade nesprávnej starostlivosti môžu ochorieť, stratiť listy a časti koreňového systému. Prechladnutie, prievan, prehriatie, príliš veľa vody alebo dlhý pobyt na slnku či v tieni môže viesť k tomu, že vám celá rastlina odkvitne.

реанимация орхидей в тепличке

Čo však robiť v prípade, ak dodržujete všetky pravidlá pestovania, no orchidea aj napriek tomu chradne pred vašimi očami?

реанимация орхидеи над водой

Prezradíme vám metódu, s ktorou oživíte orchideu aj v tom prípade, že bude mať uvädnuté listy a odumreté korene!

  1. Ak chcete zistiť stav koreňov, opatrne roztočte rastlinu do rôznych smerov. Ak kvet sedí pevne v substráte – koreňový systém je mierne dehydratovaný kvôli nedostatočnému polievaniu a je čas ho opätovne oživiť. Vezmite teda vázu z okna a nechajte kvet odstáť po dobu 40 minút. Potom vázu vložte do nádoby s vodou na 1 hodinu (teplota vody by mala byť 30-40 stupňov). Tento čas bude stačiť na to, aby sa korene nasiakli vlhkosťou a stali sa tak pružnejšími.

реанимация орхидей в воде

  1. Pomocou sprchy kompletne opláchnite rastlinu teplou vodou – vyhnite sa vlhkosti na stonke kvetov. Počkajte 20 minút, kým prebytočná voda postupne stečie. Pomocou servítky osušte listy a korene stonky. Vložte kvetináč na dobre osvetlené mieste a uistite sa, že teplota nie je nižšia ako 18-25 stupňov.

реанимация орхидей янтарной кислотой

  1. Ak ste počas hýbania s rastlinou pocítili, že sa v kvetináči drží len veľmi slabo a hojdá sa do rôznych smerov, vyberte ju z kvetináča a zistite stav jej koreňového systému. Korene, ktoré majú trhliny už v základe alebo sú zhnité, by sa mali odstrániť. Vyblednutých listov sa dotýkať nemusíte, o ich odstránenie sa postará samotná príroda. Aby ste sa zbavili chorých koreňov, je potrebné dezinfikovať nožnice antiseptikom a potom sa úplne zbaviť vysušenej časti.

реанимация орхидей форум

  1. Teraz je nutné tieto zrezané časti ošetriť aktívnym uhlím. Z tohto dôvodu si rozdrvte v miske 2 absorpčné tablety.

реанимация орхидей в закрытой системе

  1. Odstráňte z rastliny poškodené časti a zdravý zvyšok potrite uhlím. Vložte ich do kvetináča. Tým pádom sa rana na rastline zatiahne a ak je v štádiu rastu, bude schopná vytvoriť si chýbajúci koreňový systém.

реанимация орхидей без корней над водой

  1. Listy obnovenej rastliny by sa mali potrieť roztokom kyseliny jantárovej 1x počas 10 dní.

реанимация орхидей

Zdieľajte tieto tipy na obnovu orchideí s vašimi príbuznými a priateľmi!

Chcete vidieť naše články opäť na Facebooku? Tu je návod, ako ich získať späť

zdroj:takprosto.cc

Chod hore