Najlepší domáci utopenci, podľa starého českého receptu. Takto ich pripravujú v tých najlepších krčmičkách

Recept som získala od priateľa, ktorý tieto utopence pripravil v lete, keď sme išli na vodu. Nezostalo vôbec nič. Utopencov je veľa a každému chutia iní, ale pre nás sú títo najlepšie a každý kto ochutnal, bol nadšený! Snáď budú chutiť aj vám

suroviny

1,2 kg špekáčikov
0,5 kg cibule
feferónka / poháre 3 l /

nálev:
0,4 l octu
0,6 l vody
1 pol. Lyžica soli
3 pol. Lyžice cukru
1 lyžica oleja
3 bobkové listy
5 guličiek nového korenia
1 lyžička celého čierneho korenia

špekáčiky olúpte a pozdĺžne prekrojíme.
Ošúpanú cibuľu nakrájame na kolieska.Do trojlitrovej fľaše dáme na dno vrstvu cibule, časť korenia z nálevu, kúsok feferónky a vrstvu špekáčikov.
Opakujeme až do naplnenia pohára.
Nakoniec zalejeme studeným nálevom. Necháme odležať 7 dní v chlade.

My ešte pridávame 5 na plátkov nakrájaných strúčikov cesnaku a 2 lyžičky drvených feferóniek!

Chod hore