Nakladaná kapusta na zimu. Chutí na jednotku a čerstvá vydrží naozaj dlho. Keď ju chcete mať ako z obrázku čítajte ďalej

Každý rok, s príchodom jesene, sa naskytá otázka, ako si na zimu pripraviť chutnú a chrumkavú kapustu. V chladnom období kapusta predstavuje prírodný zdroj vitamínov. Rozhodli sme sa prezradiť vám niekoľko užitočných tipov, ako si takúto kapustu pripraviť.

квашеная капуста

  1. Kvasenie kapusty by sa malo začať po 25. októbri, kvôli tomu, že cukor v tejto zelenine vtedy dosahuje svoje maximum po prvých mrazoch. Kvasenie cukru s produkciou kyseliny mliečnej je základom každého dobrého procesu kvasenia.

когда квасить капусту

  1. Na kysnutie je lepšie vyberať kapustu stredných alebo neskorých odrôd. Kapusta by nemala byť primrznutá, inak bude vo výsledku mäkká. Jej hlúb pri prerezaní by mal byť svetlý, ak je tmavej farby, znamená to, že v sklade ležala už dlhšiu dobu. Čím jasnejšia je farba kapusty, tým viac cukru obsahuje.

выбор капусты

  1. Kvasením kapusty sa zaoberajte len v čase dorastajúceho mesiaca – ideálne 5. alebo 6. deň po nove.
  2. Čo sa týka mrkvy, nemusíte ju pridávať vo veľkých množstvách. Do trojlitrovej nádoby potrebujete 1 mrkvu, v opačnom prípade bude kapusta mäkká.
  3. Na 1 kg kapusty je potrebné pridať asi 20 g kuchynskej soli (v žiadnom prípade jodizovanú, inak bude kapustá mäkšia).
  4. Kvasenie kapusty by sa malo robiť najlepšie v sklenenej, plastovej alebo smaltovanej nádobe. V prípade, že zvolíte niečo kovové, môže to zhoršiť chuť kapusty.
  5. Do vnútra môžete pridať aj trochu koreňa zázvoru – jeho látky zabezpečia, že kapustu nenechajú zmäknúť.
  6. Aby bola kapusta chrumkavá, odporúča sa proces fermentácie začať pri izbovej teplote a skončiť pri teplote približne 0 ° C.

Recept na chrumkavú kapustu

Ingrediencie na 3-litrovú nádobu

  • 2-2,5 kg kapusty
  • 1 stredná mrkva
  • 3-4 bobkové listy
  • Čierne alebo nové korenie podľa chuti

Ingrediencie na prípravu soľného roztoku

  • 1,5 l vody
  • 40-50 g kuchynskej soli
  • 2 PL cukru

Postup

  1. Začnite roztokom: rozpustite si v teplej varenej vode soľ a cukor.
  2. Odstráňte z kapusty vrchné zelené a poškodené listy. Každú hlávku kapusty rozdeľte na 4 časti.

Разделка капусты

  1. Po odstránení hlúbikov si nastrúhajte kapustu a mrkvu nastrúhajte na väčšie kúsky.

Измельчение

  1. Obe ingrediencie si zmiešajte dohromady.

капуста и морковь

  1. Teraz je čas na premiestnenie kapusty do sklenenej nádoby. Medzi vrstvy poukladajte niekoľko bobkových listov a korenia.

капуста в банке

  1. Nalejte soľný roztok tak, aby úplne zakryl kapustu.
  2. Nádobu prikryte, no nie úplne. Postavte ju do misy, pretože počas kvasenia sa roztok zväčší a môže tak pretiecť cez okraj.

банка капусты

  1. Nechajte kapustu kvasiť v kuchyni 2-3 dni. Dávajte pozor, aby bol vrch kapusty vždy pokrytý soľným roztokom. Z času na čas je potrebné z kapusty uvoľniť vytvorené plyny, v opačnom prípade bude horká.
  2. Ak chcete zlepšiť chuť, môžete pridať semienka kôpru, rasce alebo čerstvé brusnice. Na tejto kapuste si môžete pochutiť už o 7 dní neskôr!

Okrem vitamínu C obsahuje kyslá kapusta aj vitamíny B, K, U a PP. Vďaka spôsobu prípravy, sa všetky vitamíny uchovajú a nestratia svoje vlastnosti po 8-10 mesiacoch po „dozretí“ kapusty.

Z kapusty je možné vyrobiť rôzne šaláty, plnky do koláčov alebo jednoducho poliať  olejom a podávať na stôl. Vyskúšajte a neoľutujete!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore