Poľsko chce zrušiť striedanie času. Ak sa mu to podarí, bude prvou krajinou v EU s touto zmenou

Prvým čítaním prešla v Poľsku zmena zákona o striedaní zimného a letného času. Ak sa to krajine podarí, bude prvou krajinou v Európskej únií, ktorá bude mať počas celého roka rovnaký čas. 

V tomto období je návrh zákona v druhom čítaní a pri jeho podpore sa znepriatelená poľská politická scéna zhodla na jednom názore – zmenu chcú prijať!

Aj napriek v minulosti nevydareným petíciám za zmenu tohto zákona sa to možno podarí presadiť. Ako hlavnými dôvodmi sa uvádzajú zdravotné problémy, ktoré sú spôsobené takýmito časovými presunmi. Mnohí ľudia sú na tieto zmeny veľmi hákliví. Niektorí vedci však tvrdia, že sa tak poruší efektívnosť využívania denného svetla.

Bronislaw Karasek z Poľskej ľudovej strany, ktorá návrh predložila povedal: „Striedanie času môže spôsobiť nerovnováhu biologických hodín, čo vedie k prudkým zmenám nálady, spánkovým poruchám a zvýšenému riziku srdcových infarktov a dopravných nehôd.“

Odporci tohoto návrhu si myslia, že takéto zmena zákona spôsobí veľké problémy. Najmä problémy s počítačovými systémami.

Wieslaw Paluszynski pôsobiaci ako viceprezident poľskej komory informačných technológií a telekomunikácií tvrdí, že zmena by zasiahla každého človeka a každú inštitúciu … počnúc hodinkami cez inteligentné telefóny a počítače po zložité systémy, ktoré kontrolujú napríklad ropovody.

Nie menej dôležítým dôvodom, prečo je podľa mnohých zrušenie zlé, je rozdiel medzi časmi s okolitými krajinami. Najmä s Nemeckom, najväčším obchodným partnerom Poľska.

zdroj titulnej foto: Praha na Dlani

zdroj:spravy.pravda.sk

Chod hore