Prečo bol chlieb za socializmu chutnejší? Ako deti sme si na nich dávali džem po oboch stranách

Spomínate si ešte na chuť chleba, ktorý sa vyrábal ešte za čias socializmu? Máloktoré z detí vedelo z obchodu priniesť celý bochník, keďže bol taký dobrý. Doma sa čo najšikovnejšie snažili dať si ho s džemom a mliekom bez toho, aby ich videli rodičia.

советский батон по госту

V časoch, keď bolo po ruke len trochu džemu, niektorí to robili tak, že si krajec chleba namočili do vody a následne ho posypali cukrom. Pri pomyslení na chlieb vo vajíčku s vanilkovým cukrom sa nám zbiehajú slinky ostošesť.

советский батон по госту

Bohužiaľ, dnešné deti už nemôžu pocítiť tú úžasnú chuť, ktorá je známa nejednému dospelákovi. Dôvodom je zmena receptúry a technológia prípravy.

советский батон по госту

V minulosti sa každý chlieb vyrábal podľa štandardov, od ktorých nebola ani najmenšia možnosť odchýlky. Hlavným technologickým krokom je príprava chleba na kvásku. Najprv sa urobí cesto z väčšej časti múky (asi 60% z požadovaného množstva), kvasníc a vody. Potom nasledoval dlhý proces fermentácie (približne 4 hodiny).

советский батон по госту

Keď je cesto nakysnuté, pridajte k nemu zvyšok múky, margarín a cukor. Nasleduje ďalšia fáza fermentácie (cca 1,5 hodiny). Je ťažké si to predstaviť, ale príprava jedného chlebu trvala asi 7 hodín!

Dnešní výrobcovia netrávia toľko času na prípravu tohto pečiva. Bochník sa často vyrába podľa zrýchlenej technológie, ktorá skracuje čas prípravy na 3 hodiny.

советский батон по госту

Kvalite chleba bola ovplyvnená aj skutočnosťou, že mnohí výrobcovia prestali používať margarín. Kvôli tomu stratil chlieb svoju výraznejšiu mliečnu chuť. Okrem toho, bolo dôležité v akej peci sa chlieb pripravoval, predtým ho piekli v plynových peciach, pri čom sa zachovala jemná kôrka a jemne pórovitá striedka chleba.

советский батон по госту

 

Dnes je väčšina pecí na pečenie bochníkov elektrická, kvôli čomu trpí aj samotný chlieb, keďže jeho kôrka ostane vysušená.

советский батон по госту

Taktiež ho ani nikto nebalil, pretože všetci vedeli, že doba skladovania nemôže presiahnuť viac ako 24 hodín. V dnešnej dobe je chlieb zabalený a leží v regáloch obchodov aj 120 hodín.

советский батон по госту

Spomínate si na chuť poctivo upečeného chleba? Podeľte sa o vaše dojmy v komentároch!

pripravil:chillin.sk foto:takprosto