Prestaňte používať svoj mobil pred spánkom! Hrozné dôsledky zdanlivo nevinných činností.

 

Vidíte sa v tomto? Prehliadate si novinky na Facebooku a čudujete sa nad príspevkom kamaráta, ktorý sa sťažuje, že nemôže spať. Všimnete si, že to pridal v nočných hodinách a premýšľate: „Možno, že sa príliš pozeral do mobilu?“

A potom si uvedomíte, že už sú dve hodiny v noci a vy ležíte v posteli, čítate Facebook na mobile a vôbec sa vám nechce spať.

Smartfóny sú nepriatelia spánku, aj keď si túto krutú pravdu mnohí nechcú priznať. Mnohé štúdie dokázali negatívny dopad podobných doplnkov na náš život… Nedávna 2-ročná štúdia, ktorá zahŕňala 9846 mladých ľudí od 16 do 19 rokov v Nórsku, publikovala svoje overené výsledky v lekárskom časopise BMJ Open.

Subjekty mali za úlohu zapisovať dĺžku svojho spánku a tiež čas strávený na smartfóne počas dňa a hlavne venovať pozornosť dobe pred spaním. A výsledok? Vedci prišli na to, že čím dlhšie človek používa elektronické zariadenia, tým je riziko nespavosti vyššie.

My Health Arabia.Com

„Takmer všetci dospievajúci potvrdili, že používajú elektronické zariadenia poslednú hodinu pred spánkom.“ Bohužiaľ, taká je realita.

Mnoho ľudí si myslí, že krátka hra pred spaním im pomôže odpočinúť si po náročnom pracovnom dni. Ale bohužiaľ je to práve naopak!

A aké ďalšie problémy nám prinášajú tieto zariadenia? Výskumy ukazujú, že modré svetlo, ktoré vyžaruje zo všetkých LED obrazoviek, ovplyvňuje spánkový hormón – melatonín.

Tým možno vysvetliť popularitu takých aplikácií ako je „Twilight“ pre Android, ktorý v noci automatický zníži jas. Hra „Twilight“ dosiahla viac ako 74 000 pozitívnych recenzií v Obchode Google Play.

Ale to je len začiatok. Nórski vedci sa domnievajú, že elektromagnetické žiarenie nám tiež zabraňuje v noci normálne spať. A tiež, keď pri smartfóne sedíte v zhrbenej polohe, ako je veľmi rozšírené, môžete si tým privodiť bolesti hlavy a svalov.

Food NDTV

„Nepochybne existuje súvislosť medzi spánkom a používaním elektronických zariadení,“ – vyhlasujú vedci. Jeden z nich: „Používanie rôznych elektronických zariadení môže priamo ovplyvniť spánok zvýšením fyziologickej prebudenosti.“

Inými slovami, vplyv na spánok má nielen fakt, že používame smartfóny, ale aj to, že konkrétne na ňom pracujete. Všetky dôležité novinky na sociálnych sieťach môžu mať negatívny vplyv na váš mozog. Dokonca aj neškodná hra môže zvýšiť tep vášho srdca.

Dobrá správa je, že to môžete zmeniť. Všetko je to len vo vašich rukách. Zameňte strácanie času so smartfónom za knihu! Ak si neviete vybrať medzi Kindle, alebo jednoduchým doplnkom na knihy pre smartfóny, rozhodnite sa určite pre Kindle.

Čítanie na telefóne alebo na obrazovke nie je najlepší nápad, pretože mozog môže tieto zariadenia spojiť s oveľa náročnejšou činnosťou, ktorá vás nenechá odpočívať. Ale ak naozaj preferujete čítať na obrazovke, vyberte si mobilné zariadenie s dobrou obrazovkou a zapnite režim, ktorý vám zníži jas.

Bojujte s nutkaním ešte raz si pred spánkom skontrolovať Facebook a uvidíte ako sa vám bude lepšie zaspávať. Budete vyzerať zdravšie a vyspatejšie!

Ak vám vaši priatelia znova na Facebooku pošlú správu o tom, že nemôžu spať, podeľte sa s nimi s týmto článkom. Možno sa ich život zmení k lepšiemu tak ako ten váš!

Chod hore