Šunku a hotové mäsové výrobky už v obchode nekupujeme! Tu je dôvod

Mäsové výrobky, ktoré boli spracované v mäsokombinátoch, majú vysoký obsah soli a škodlivých chemikálii. Svetová zdravotnícka organizácia klasifikovala spracované mäso ako produkt, ktorý spôsobuje rakovinu. Z mnohých štúdií vyplýva, že ľudia, ktorí jedia spracované mäso a klobásy, si zvyšujú riziko predčasnej smrti o 40%.

ветчина

Preto si namiesto toho kúpe kúsok dobrého mäsa a pripravte si ho sami. Okrem toho je varenie šunky jednoduchým procesom a výsledok prekoná všetky vaše očakávania.

Potrebujete:

  • 1,5 kg bravčového mäsa
  • 1 liter vody
  • 100 g soli
  • 5 ks čierneho korenia
  • 2 ks klinčekov
  • 1 sušená čili paprička

Postup

  1. Soľný roztok si pripravíte uvarením vody do ktorej nasypete soľ a všetky koreniny. Keď začne vrieť počkajte ešte 1 minútu a následne odstráňte z ohňa.

ветчина

  1. Vezmite si striekačku, naplňte ju roztokom a vpichujte ho do všetkých strán mäsa. Umožni to rovnomerne rozloženie soli.

ветчина

  1. Mäso vložte do nádoby a zalejte ho zvyšným roztokom. Vložte ho na 3 dni do chladničky a z času na čas ho otočte tak, aby si zachovalo jednotnú farbu a lepšie osolenie.

рассол

  1. Mäso potom obviažte špagátom alebo ho vložte do potravinárskej fólie.
  2. Zohrejte si vodu na 85 stupňov a vložte do nej šunku. Znížte plameň a varte asi 2 hodinky. Je veľmi dôležité, aby teplota vody bola 78-80 stupňov, nie vyššia. Výsledkom bude šťavnatá a krásna šunka. Najjednoduchší spôsob, ako si odmerať teplotu vody je pomocou kulinárskeho teplomeru.

ветчина

  1. Keď je dovarená, oblejte ju studenou vodou, nechajte vychladnúť a nechajte v chladničke ešte niekoľko hodín.

Táto domáca šunka sa uchováva v chladničke až na štyri dni, pretože konzervačné látky obsahujú iba soľ. Šunka v domácnosti je jemná, šťavnatá a takmer nerozoznateľná od chuti obchodu.

zdroj:takprosto.cc