Zemiaky pripravujem len podľa tohto francúzskeho receptu. Sú chrumkavé, lahodné a plné chutí

Dauphiné je historická oblasť na juhovýchode Francúzska. Práve odtiaľ pochádza aj nasledujúci recept na skvelé zemiaky s vôňou muškátového oriešku a pikantnosť im dodáva ľahká cesnaková príchuť.

Картофель дофине

Ingrediencie

  • 9 stredných zemiakov
  • 9 ČL masla
  • 9 stredne veľkých plátkov syra
  • Štipka muškátového orechu
  • Soľ, mleté korenie a cesnak podľa chuti

Postup

  1. Zemiaky si umyte a zbavte šupky.
  2. Na jednej strane zrežte zemiak tak, aby mohol stáť vertikálne.
  3. O celej dĺžke urobte rezy, akoby ste krájali hranolky. Neprerežte ich však úplne a nechajte si od kraja asi 1 cm.
  4. Osoľte, okoreňte a do vnútra každého zemiaku pridajte 1 ČL masla.
  5. Následne do zárezov vložte cesnak a muškátový orech.
  6. Položte si zemiaky na plech s vyššími okrajmi.
  7. Na vrch každého zemiaku položte plátok syra.
  8. Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov po dobi 45-50 minút.
  9. Podávajte ešte teplé a môžete ich posypať obľúbenými bylinkami.

Дофине

Dobrú chuť!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore