Toto sú tajomstvá tej správnej huspeniny. Takú dobrú ste ešte nejedli, pritom príprava je tak jednoduchá

Chcete vedieť, ako si pripraviť chutnú a kvalitnú huspeninu? Potom ste na správnom mieste. Ponúkame vám niekoľko tipov, s ktorými potešíte nielen seba, ale aj celú vašu rodinu!

Tajomstvá ideálnej huspeniny

  1. Mäso

Môžete si robiť huspeninu z prednej nožiny, z hovädzieho mäsa alebo chvosta, či z kuracieho mäsa – je to na vás. Hlavnou vecou je, aby bolo kvalitné a čerstvé. Samotný proces je tiež dôležitý, pred varením by mäso malo byť namočené a ponechané po dobu 4-6 hodín. Táto fáza by sa nemala v žiadnom prípade vynechávať.

рецепт холодца

  1. Správne varenie

Je potrebné zalievať pripravené mäso vodou. Ideálny pomer vody a mäsa je 2: 1. Najlepšie je polievať mäso studenou vodou, potom bude mať vývar lepšiu chuť. Prvá voda musí byť zliata, čo spôsobí, že vývar bude priehľadný a nie taký tučný.

как правильно варить холодец

  1. Pena nemá miesto

Po tom, čo vývar začne vrieť, nezabudnite z neho odstrániť penu a po chvíli to urobte znova.

  1. Nevrieť

Keď vývar začne vrieť, znížte plameň. Mal by sa variť 5-6 hodín na nízkom plameni a až tak z toho vznikne to, čo potrebujete.

вкусный холодец

  1. Neponáhľate sa s pridávaním soli

Najlepšie je pridať soľ nie na začiatku varenia, ale až ku koncu. Soľ bráni procesu tvorby gelovitosti, no taktiež je potrebné soť tak, aby bola huspenina zľahka presolená, inak bude krásna.

  1. Nezabudnite na chuť

2 hodiny pred koncom pridajte do vývaru mrkvu, cibuľu, zeler a petržlen. 40 minút pre dovarením – bobkový list, klinčeky, korenie a iné aromatické korenie. A ešte jedno malé tajomstvo: ak chcete, aby mala huspenina zlatú farbu, zabaľte ju do gázy a varte asi hodinu.

пряности

  1. Oddych!

Keď vývar odstrite z ohňa, nechajte ho odstáť asi na 20 minút a potom sa pustite do práce. V prípade, že máte radi cesnak, pridajte ho do vývaru, kým bude odpočívať spomínaných 20 minút.

бульон на холодец

  1. Opäť mäso

Avšak teraz už uvarené. Vyberte ho spolu so zeleninou pomocou dierovanej naberačky. Mäso by sa malo rozobrať, nakrájať na kúsky a to isté môžete urobiť aj so zeleninou.

мясо на холодец

  1. Vývar

Dôležitý krok, ktorý nemožno vynechať. Vývar by mal byť precedený cez jemné sitko alebo gázu zloženej z niekoľkých vrstiev. Teraz je všetko pripravené na poslednú fázu.

бульон

 

10. Ozdobte a podávajte

Môžete si vzniknuté želé naliať do peknej formy a na dno poukladať kúsky zeleniny či uvarené vajíčko prerezané na polovicu. Nasleduje čas chladenia, ten by sa mal v najideálnejšom prípade priblížiť času, ktorý ste potrebovali na varenie vývaru. Pridajte nastrúhaný chren alebo horčicu a vznikne vám božská chuť.

красивый холодец

zdroj:takprosto.cc