7 domácich omáčok, ktoré nedávajú šancu majonéze a kečupu. Úžasná chuť pre celú rodinu

Veľmi rada pridávam omáčky k rôznym jedlám, bez nich nemožno cítiť celú paletu chuti vareného jedla.

Najčastejšie omáčky sú dnes majonéza a kečup. Ale čo robiť, keď sa nám už zunovali?

Okrem toho, kečup je už dlho na zozname škodlivých výrobkov, a taktiež majonéza v horúcom lete sa neodporúča, aby sa zabránilo otravy jedlom.

Recept na prípravu omáčky

Najlepším riešením tejto situácie je pripraviť si vlastnú domácu a veľmi chutnú omáčku. Redakcia „Chillin.sk“ pripravila pre vás 7 lahodných receptov omáčok bez majonézy a kečupu. Pridajte rozmanitosť do vašej stravy!

Španielska omáčka salsa

Ingrediencie

15 rajčín cherry

1 strúčik cesnaku

20 g zelenej cibuľky

20 g kôpru

1 čaj. lyžička balzamikového octu

1 pol. lyžica rajčinového pretlaku

1 pol. lyžica olivového oleja

Soľ podľa chuti

Korenie podľa chuti

Príprava

  1. Umyte rajčiny, zelenú cibuľku a kôpor.
  2. Do mixéra vložte rajčiny, cibuľu, cesnak, kôpor a rozmixujte na pastu.
  3. Potom pridajte ocot, rajčinový pretlak a olivový olej.
  4. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a prelejte do nádoby na omáčky.

Salsa je tradičná omáčka španielskej kuchyne. Je podobná španielskej gazpachovej polievke, do ktorej sa pridáva voda a uhorky.

avokádová omáčka

Zálievka do šalátu

Ingrediencie

3 pol. lyžice olivového oleja

2 pol. lyžice balzamikového octu

1 strúčik cesnaku

Soľ podľa chuti

Korenie podľa chuti

Príprava

  1. Rozdrvte strúčik cesnaku.
  2. Do malej misky nalejte olivový olej, ocot a rozdrvený cesnak. Potom všetko premiešajte.
  3. Do omáčky pridajte soľ a korenie podľa chuti. Misku zakryte vrchnákom a poriadne zatrepte.

Táto omáčka bude perfektným doplnkom k vášmu obľúbenému zeleninovému šalátu.

omáčky na cestoviny

Kôprová omáčka

Ingrediencie

20 g kôpru

6 strúčikov cesnaku

1 citrón

½ čaj. lyžičky citrónovej kôry

100 ml olivového oleja

Soľ podľa chuti

Príprava

  1. Jemne nakrájajte kôpor. Z citróna zoberte kôru a z mäkkej časti vytlačte šťavu.
  2. Vložte všetky ingrediencie do mixéra a miešajte, kým masa nebude ako kaša.
  3. Hotovú omáčku vložte do nádoby.

Zaujímavú chuť možno dosiahnuť, ak pridáte túto omáčku na mäso, ryby alebo zeleninový šalát s čerstvou uhorkou.

omáčky na ryby

Omáčka tzatziki

Ingrediencie

2 strúčky cesnaku

1 uhorka

125 ml jogurtu

1 pol. lyžica olivového oleja

1 pol. lyžica citrónovej šťavy

20 g petržlenu

Príprava

  1. Rozdrvte cesnak. Očistite uhorku a postrúhajte ju, vymáčkajte z nej šťavu.
  2. Jemne nakrájajte petržlenovú vňať.
  3. Dôkladne zmiešajte všetky ingrediencie v malej miske.

V Grécku bez omáčky tzatziki sa nezaobíde žiadny sviatok. Vyskúšajte túto omáčku, určite sa zamilujete do nej!

omáčky na šaláty

Kyslo – sladká omáčka

Ingrediencie

4 pol. lyžice vody

1 čaj. lyžička kukuričnej múky

2 pol. lyžice cukru

2 pol. lyžice octu

1 pol. lyžica rajčinového pretlaku

1 pol. lyžica sójovej omáčky

3 pol. lyžice pomarančového džúsu

Príprava

  1. V malej nádobe zmiešajte vriacu vodu s kukuričnou múkou.
  2. V kovovom hrnci zmiešajte cukor, ocot, rajčinový pretlak, sójovú omáčku a pomarančový džús.
  3. Do panvice vylejte zmes z kukuričnej múky a postavte na oheň. Po zavarení odstavte z ohňa.
  4. Omáčka sa podáva horúca.

Takáto omáčka oživí štipľavú chuť vareného mäsa alebo sa stane dobrým doplnkom ku grilovanému mäsu.

cestovinové omáčky

Omáčka pesto

Ingrediencie

60 g bazalky

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

3 pol. lyžice píniových orechov

100 ml olivového oleja

Soľ podľa chuti

Príprava

  1. Umyte a osušte bazalku. Nakrájajte očistené strúčky cesnaku.
  2. Na jemnom strúhadle nastrúhajte parmezán.
  3. Všetky ingrediencie vložte do mixéra: cesnak, bazalku (celú s vetvičkami), parmezán, píniové orechy, tretinu olivového oleja a štipku soli.
  4. Vyšľahajte omáčku pesto a postupne pridávajte olivový olej, aby ste získali požadovanú konzistenciu.
  5. Poznámka: Hotová omáčka pesto by mala byť homogénna!

V Taliansku sa pesto omáčka podáva k špagetám, knedliam, fettuccinam. Často ju podávajú k bravčovým kotletám, kurčati alebo rybám pred pečením a tiež ich pridávajú do rôznych šalátov s morskými plodmi.

omáčky na krevety

Syrová omáčka

Ingrediencie

200 g smotanového syru

10 ml rastlinného oleja

200 ml smotany

3 pol. lyžice píniových orechov

50 g tvrdého syru

Rôzne koreniny podľa chuti

Príprava

  1. Tvrdý syr nastrúhajte na strúhadle.
  2. V malom hrnci zmiešajte smotanový syr, rastlinný olej a smotanu. Túto zmes varte na nízkej teplote až do varu.
  3. Znížte oheň a do omáčky pridajte tvrdý syr a obľúbené koreniny. Varte ešte 3 minútu a odstavte.

Jemná omáčka so syrom je jedným z najpopulárnejších prísad do rôznych jedál. Pomáha zabezpečiť jedlo s novými pikantnými tónmi.

 

pizzové omáčky

Rada redakcie

Vyberte omáčku v závislosti od toho, čo budete jesť. Napríklad, pre jedlá s nedostatočnou chuťou, omáčku, ktorá je ostrá na chuť, pre varené mäso je lepšie vybrať sladké a kyslé, a pre jedlá z nízkotučného mäsa, pripraviť bohatú omáčku so silnou chuťou.

Tieto omáčky zlepšia chuť jedla a umožnia degustátorovi získať skutočné potešenie z jedla. Dobrú chuť!

Nezabudnite si tieto recepty uchovať a tiež nezabudnite ich zdieľať so svojimi priateľmi. Možno sa niekto dokonca chce nechať hýčkať s jednou z nich! Aké  šťastie?

zdroj:chillin.sk