Keď si začal stavať dom z odpadu, susedia sa mu smiali. O rok neskôr sa mu chceli ospravedlniť..PREKRÁSNE

Ľudstvo si prešlo dobou ľadovou, kamennou, železnou…až kým sa nedostalo do doby plastovej. Hromadenie plastového odpadu sa stáva pre našu prírodu nebezpečenstvom číslo jeden. Mnoho ľudí premýšľa o živote na pláži nasledovne: piesok, teplá voda, šum mora, slnko a teplo. Avšak realita je bohužiaľ iná…

Robert Bizo, rodák z Kanady a bývalý obchodník, vždy sníval o tom, že bude žiť v Paname. Keď však prišiel do zasľúbenej krajiny, videl, že celé pobrežie bolo pokryté plastovými fľaškami. Takáto hromada odpadu sa bude musieť čistiť aj niekoľko týždňov.

Bizovi tento problém nedal spávať a neustále hľadal riešenie, ako sa s tým vysporiadať. Našťastie sa mu podarilo vytvoriť plán na vybudovanie celej dediny, ktorej domy budú postavené práve z plastových fliaš.

Miestnym obyvateľom sa táto myšlienka nesmierne páčila, pretože boli sužovaní nespočetným množstvom hromadami plastov. Krok sa krokom sa začali budovať originálne príbytky, ktoré nie sú o nič horšie ako tie bežné. Mali však jednu výhodu, vďaka plastovým fľašiam v nich bolo chladnejšie, čo je pre obyvateľov Panamy veľmi dôležité.

Ako teda vyzeral proces budovania? Do drôtenej sieťoviny sa naukladali fľaše, tú vložili do železných rámov domu. Keď sú steny a rámy pripravené, robotníci všetko pokryjú cementom, aby vytvorili ilúziu domu, ako ho všetci poznáme. Tvorca projektu tvrdí, že dizajn domov je schopný odolávať zemetraseniu!

Každý dom, v závislosti od veľkosti, má od 15 do 30-tisíc plastových fliaš. Toto je množstvo, ktoré spotrebuje priemerný človek počas 80 rokoch života. Je vidieť, že tomuto mužovi záleží na životnom prostredí.

Celá rozloha pozemku má 33 hektárov, kde sa nachádza takmer sto domov. Okrem ďalších domov plánuje Robert vybudovať obchod a tiež miesto na cvičenie jogy.

Robert Bizo – skvelý muž, ktorého riešenie s plastovými fľašami si zaslúži nemalú pochvalu. Veríme, že obyvatelia sa naučia využívať netradičný stavebný materiál vo svoj prospech a životné prostredie si konečne vydýchne.

zdroj: Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Kopírovanie článkov na Slovenské alebo České stránky alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

foto:videoboom.cc

Chod hore