Na domáce syrové korbáčiky potrebujete len 4 ingrediencie! Chutia omnoho lepšie, ako tie z obchodu

Syrové korbáčiky sú skvelá pochúťka, ktorú si obľúbili nielen dospelí ale aj deti. V Arménsku sa tento syr nazýva čečil. Jedná sa o slaný diétny syr s jemnou chuťou. Vzhľadom na to, že je vyrobený z nízkotučného alebo odtučneného mlieka, má len 10% obsah tuku.

готовые косички

Syr si obľúbia najmä tí, ktorí dodržiavajú určitý druh diéty alebo sa snažia schudnúť, či preferujú zdravý životný štýl. Je zdrojom kvalitných bielkovín, vápnika, fosforu, ktoré pomáhajú posilniť vaše kosti.

сыр чечил

Dnes vám prezradíme, ako si tento skvelý syr pripravíte aj vy!

Ingrediencie

  • 4 l domáceho mlieka
  • 8 l vody
  • 1 ČL kyseliny citrónovej
  • 1 g syridla
  • Soľ podľa chuti

Postup

  1. Zohrejte si mlieko vo vodnom kúpeli s teplotou do 38 stupňov. Z času na čas ho môžete premiešať.

молоко на водной бане

  1. Rozmiešajte si kyselinu citrónovú s trochou mlieka a vylejte ho k ostatnému mlieku.
  2. Zrieďte si syridlo s trochou mlieka a taktiež ho prilejte k ostatnému mlieku vo vodnom kúpeli.

добавляю фермент

  1. Mlieko si dôkladne premiešajte drevenou vareškou.
  2. Hrniec odstráňte a položte na teplé miesto, kde ho necháte odstáť na 1 hodinu. Môžete ho zabaliť do prikrývky.
  3. Následne si hrniec so syrovou zmesou opäť ohrejte na malom ohni – stačí na to 5 minút.
  4. Syrovú hmotu nakrájajte na kocky a zlejte vodu. Nechajte mu čas 30 minút a medzitým si v druhom hrnci zohrejte vodu na 75 stupňov.

сыр отстаивается

  1. Zohriatu vodu prelejte do misky a vložte do nej syr. Miešajte ho pomocou dvoch drevených variech, nie viac ako 15 minút.

вымешиваем сыр

  1. Potom si navlečte gumové rukavice a pokračujte v premiešavaní syra vašimi rukami. Pravidelne ho ponárajte do vody. Teplota vody by nemala klesnúť pod 75 stupňov. Ak je voda studená, prilejte k nej horúcu.

растягиваем сыр

формирование косичек

  1. Postupne prechádzajte z miešania k naťahovaniu syra a tvarovaní nití. Keď majú syrové nite požadovaný tvar, vložte ich do predvarenej osolenej vody izbovej teploty. Na liter vody budete potrebovať 200 g soli.

готовая косичка

готовые косички

  1. Syr nechajte na deň v osolenej vode. Potom ho stlačte a vytvarujte z nití korbáčiky alebo vrkoče. Takto vyrobený syr môžete okamžite konzumovať alebo si ich dať vyúdiť u domáceho údenára.

готовый сыр на столе

Výroba syra v domácich podmienkach nie je až také ťažké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Hlavnou a dôležitou vecou je, aby ste použili domáce mlieko. Kupovaním mlieka z obchodu len strácate čas a vyhadzujete peniaze do vzduchu.

Hotový syr sa uchováva v chladničke po dobu 60 dní. Deti milujú jeho neobvyklý vzhľad, pre dospelých je ideálnym spoločníkom k pivu, či ako dekorácia do šalátov a sendvičov alebo skvelý vrchol syrového taniera.

foto:takprosto.cc

Chod hore