Najťažšia vec v tomto recepte – vložiť dezert do chladničky na 1 hodinu. Vždy robím dvojitú dávku

 

Nasledujúci recept pochádza z neďalekého Poľska, kde dostal pomenovanie Karpatka. Najskôr sa tento dezert považoval za koláč, no vďaka svojim prednostiam ho pokojne môžete považovať za tortu. Špeciálne pripravené cesto je v kombinácii s lahodným krémom presne to, po čom vaše chuťové bunky túžia. Pustite sa do toho a oslaďte si život!

торт эклер

Ingrediencie na cesto

  • 250 ml vody
  • 125 g masla
  • 180 g polohrubej múky
  • 5 vajec
  • Štipka soli
  • 25 g práškového cukru na posypanie

Ingrediencie na krém

  • 500 ml mlieka
  • 200 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g škrobovej múčky
  • 150 g cukru
  • 15 g vanilkového cukru

Čo sa týka krému, môžete zvoliť možnosť kúpenia pudingu v obchode a pripraviť si ho podľa návodu.

Postup

  1. Prvým krokom je príprava cesta. Nalejte si vodu do hrnca a vložte do nej na kúsky narezané maslo a soľ. Zmes nechajte roztopiť za stáleho miešania na nízkom plameni. Neprivádzajte to k varu!

торт карпатка рецепт

  1. Keď sa maslo rozpustí, odstránite hrniec z ohňa. Pridáte múku a dobre premiešate. Vráťte hrniec na plameň a varte dovtedy, kým nezbelie a neprestane sa lepiť na dno hrnca. Potrvá to približne 3 minúty.

польский торт карпатка

  1. Teraz si cesto presuňte do väčšej misky a primiešajte k nemu vajíčka – jedno po druhom. Uistite sa, že cesto nie je tekuté. Je lepšie, ak to budete robiť vareškou a nie mixérom. Cesto by malo byť husté, jednotné a lesklé.

пирог карпатка

  1. Vezmite si plech na pečenie, vysteľte ho papierom na pečenie a začnite na neho ukladať cesto. Môžete to robiť pomocou lyžice alebo si cesto rozotriete ako zvyčajne po celej ploche. Nebude to mať žiaden vplyv na výslednú chuť.

заварной пирог карпатка

  1. Plech vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť 35 minút. Počas tejto doby rúru neotvárajte.

заварной польский пирог карпатка

  1. Kým sa cesto pečie, pripravte si krém. Je lepšie, ak maslo bude mäkšie, preto si ho vyberte z chladničky o niečo skôr. Vylejte si do hrnca 100 ml mlieka a mierne ho zohrejte. Následne ho odstráňte z plameňa, pridajte múku, škrob a dôkladne premiešajte, aby vám nevznikli hrudky. Prilejte zvyšné mlieko a prisypte obyčajný aj vanilkový cukor. Hrniec preložte na nízky plameň a nechajte variť, kým všetko nezhustne. Nezabudnite na neustále miešanie!

заварной польский пирог

  1. Hotový krém premiestnite do misky a prikryte potravinárskou fóliou – nechajte úplne vychladnúť. Vďaka fólii sa na povrchu nevytvorí „kôrka“.
  2. Mixérom alebo metličkou si vymiešajte maslo. Následne do neho pomaly pridávajte krém a po každej porcii premiešajte.

нежный заварной пирог карпатка

  1. Vychladené cesto prerežte na polovicu a jednu stranu potrite krémom. Dôležité je prerezať ho pozdĺžne, nie priečne! Ak máte malú formu na pečenie, bude lepšie, ak si pripravíte dve cestá.

пирог карпатка рецепт

  1. Opatrne položte na krém druhú časť cesta. Nestláčajte ho. Posypte práškovým cukrom a nechajte minimálne hodinu odstáť v chladničke.

торт карпатка в духовке

Poľská Karpatka je úžasný dezert, ktorý si môžete pripraviť podľa vlastných preferencii – vyskúšať rôzne varianty krému či pridať ovocie.

пирог карпатка рецепт с фото

 

foto:takprosto.cc

zdroj: Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Kopírovanie článkov na Slovenské alebo České stránky alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.
Chod hore