Pozor, fólia! Hliníková fólia môže byť veľmi nebezpečná, ak ju použijete týmto spôsobom…

Takmer v každej kuchyni sa nájde väčší alebo menší kúsok alobalovej fólie. Používame ju v domácnosti na desiatky spôsobov: od varenia a skladovania potravín, až po ostrenie nožníc a liečbe chorôb.

Hovorí sa, že ak budete pripravovať jedlo vo fólii, bude šťavnaté, mäkké a jemné, zatiaľ čo samotný pokrm si uchová všetky svoje užitočné vlastnosti. Rozoberme si teda podrobnejšie pojem „užitočné vlastnosti“.

фольга и лечение

Alobal – tenká kovová fólia, ktorá obsahuje 92-99% čistého hliníka. V dokumentoch svetovej zdravotníckej organizácie sa hliník klasifikuje ako látka, ktorá nepredstavuje nebezpečenstvo.

Hoci nie je karcinogénny, ako ortuť, kadmium a olovo, môže sa hromadiť v tele, čím spôsobí množstvo vážnych ochorení. Spory týkajúce sa bezpečnosti hliníka pokračujú už desaťročia, no nedávne štúdie nútia vedcov, aby začali byť na poplach.

картофель в фольге

Ukazuje sa, že aj malé množstvo hliníka môže prekonať hemato-encefalickú bariéru a hromadiť sa v tkanivách mozgu, kostí a vnútorných orgánov, čo je príčinou mnohých ochorení. Najčastejšie z tohto dôvodu vznikajú onkologické ochorenia. U väčšiny žien s malígnymi nádormi prsníka sa totiž ložiská tohto kovu nachádzajú v lymfatických uzlinách, blízko prsníka.

фольга и рак

Zistilo sa, že hliník nepriaznivo ovplyvňuje metabolizmus, funkciu nervového systému, rozmnožovanie a rast buniek. V niektorých štúdiách je hliník spojený s poškodením mozgu, charakteristickým pre Alzheimerovu chorobu (vo vlasoch pacientov je vysoký obsah hliníka).

Jednorazový hliníkový riad sa vyrábal vo veľkých množstvách, pretože jeho náklady v priemyselnom meradle neboli vysoké. Keď vedci preukázali negatívny vplyv hliníka na ľudské telo, mnohé krajiny sveta odmietli vyrábať takéto riady. Bohužiaľ, na niektorých miestach sa stále stretávame s hliníkovým príborom či miskami alebo hrncami.

алюминий и лимфатические узлы

Odborníci, ktorí sa venujú testovaniu a certifikácii kuchynského riadu, vrátane hliníka, ho odporúčajú používať len na uvarenie vody – všetky ostatné látky pri vysokej teplote vyvolávajú v hliníkovom riade aktívnu reakciu.

алюминиевая посуда

Problém používania hliníkových riadov je čiastočne vyriešený špeciálnym spracovaním. Výrobcovia spracovávajú hliník takým spôsobom, že pri kontakte s potravinami, s ním nevznikajú žiadne chemické reakcie. Na tento účel sa všetok riad, počínajúc lyžicami a končiac panvicami, postrieka a zabráni sa tak možnej oxidácii.

Príprava potravín v hliníkovej fólii je už iný príbeh. Hliníková fólia je jednorazová a pred použitím na ňu nedokážeme naniesť ochrannú vrstvu. Jedlo varené vo fólii môže obsahovať šesťkrát vyššiu dennú dávku, ako je stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou.

болезни мозга

Obzvlášť negatívne následky vznikajú pri kontakte fólie s horúcimi jedlami – pečenie. V tomto prípade je lepšie použiť papier na pečenie. Možno to nie je úplne najpohodlnejšie riešenie, ale za to je omnoho bezpečnejšie. Ak sa ale neviete alobalu vzdať, pred použitím ho radšej zabaľte do papiera na pečenie.

фольга и бумага

Samozrejme, je nemožné úplne odstrániť hliník zo stravy, no je vo vašich silách, aby ste znížili vplyv tejto látky na minimum. Je preto potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel:

  1. Nekupujte si výrobky v hliníkovom balení (konzervy, hotové jedlá v hliníkových nádobách, mliečne výrobky a iné pokrmy zabalené pomocou hliníkovej fólie z vnútornej strany.
  2. Nepoužívajte kuchynské nádoby a príbory vyrobené z hliníka.
  3. A čo je najdôležitejšie – nevarte v nej a nepoužívajte ju na uskladňovanie jedla.

Podeľte sa o tento článok aj s vašimi priateľmi na sociálnych sieťach!

foto:takprosto.cc

zdroj: Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Kopírovanie článkov na Slovenské alebo České stránky alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.