Sýte, chutné a neobyčajné. Tomuto gréckemu jedlu jednoducho podľahnete!

Moussaka – tradičné jedlo z baklažánu na Balkáne a Blízkom východe. Grécka moussaka pozostáva zo zapečených vrstiev: vrstva baklažánu s olivovým olejom, vrstva mäsa s paradajkami a vrstva omáčky bešamel. Niekedy sa k nej podáva cuketa, zemiaky alebo aj hríby.

мусака и ингредиенты

© DepositPhotos

Vďaka bešamel omáčke zostáva moussaka jemnou a nadýchanou, ale zároveň aj veľmi šťavnatou a sýtou. V srbskej, bosnianskej a rumunskej kuchyni sa moussaka môže pripraviť aj s paradajkami namiesto baklažánu. V Bulharsku je moussaka zapečená zmes mletého mäsa a zemiakov s omáčkou. Dokonca existuje aj vegetariánska verzia.

мусака

© DepositPhotos

Moussaka na grécky spôsob s baklažánom

INGREDIENCIE

  • 600 g baklažánu
  • 600 g zemiakov
  • 600 g hovädzieho mletého mäsa
  • 100 g paradajok
  • 100 g cibule
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 500 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 100 g syra
  • soľ podľa chuti
  • 2 č. l. sušenej petržlenovej vňate
  • 40 g múky
  • 1 č. l. muškátového orieška
  • 1/2 č. l. škorice
  • olivový olej
  • 5 g hnedého cukru

POSTUP

    1. Baklažány narežte na plátky cca o hrúbke 1 cm, podlejte olivovým olejom a zapečte v rúre (180 stupňov na 30 minút), aby zmäkli.баклажаны пластинками
    2. Na kocky narežte cibuľu a do zlata ju popražte na panvici. Pridajte mleté mäso a tiež opražte. Potom prilejte víno a 20 minút ho nechajte odparovať bez pokrievky.лук
    3. Ošúpte paradajky, najemno ich nakrájajte a pridajte k mäsu. Duste asi 20 minút. Pridajte cukor, škoricu a petržlenovú vňať, premiešajte a odstavte z ohňa. Omáčka by nemala byť kyslastá (ak paradajky nie sú sladké). Ak sa vám to však stane pridajte trochu cukru.
    4. Zemiaky narežte na plátky tiež o hrúbke 1 cm a jemne ich opražte na olivovom oleji (nemusia byť úplne uvarené).картофель кружками
    5. Pripravíme si bešamel omáčku. V hrnci si roztopte maslo. Pridajte múku a premiešajte, ale neodstavujte z ohňa. Po uvarení pridajte 1/4 pripraveného studeného mlieka a premiešajte do hladkej konzistencie. Pridajte zvyšné mlieko a dobre premiešajte. Varte na miernom ohni a 5 minút po vretí pridajte do omáčky muškátový oriešok. Omáčka je hotová.
    6. Do zapekacej misy naukladajte zemiaky, na to mäso, potom baklažán a všetko zalejte bešamel omáčkou.
    7. Vložte do rozohriatej rúry na 180 stupňov na 30-40 minút. 5 minút pred koncom pečenia posypte moussaku strúhaným syrom.мусака на тарелке

© DepositPhotos

Moussaka na grécky spôsob s baklažánom a zemiakmi je neskutočne chutná. Šťavnaté mäso, mäkké zemiaky a jemná mliečna omáčka z nej určite urobia obľúbené jedlo celej rodiny.

мусака

© DepositPhotos

RADA REDAKCIE

Ešte horúca sa moussaka reže veľmi zle, preto dostanete rovné kúsky len, keď ju budete rezať až po vychladnutí. Však aj slovo „moussaka“ pochádza z arabské ho musaqqa (oddýchnutý). A ak chcete, aby baklažány pri pečení vsiakli menej oleja, použite tieto tipy.

zdroj: takprosto.cc