Tento muž 20 rokov zbieral sklenené fľaše. Susedia potom zalapali po dychu, keď uvideli výsledok

Mnohí veria, že domy z fliaš sa môže objaviť len v sci-fi filme. Realita je však taká, že niektorí nadšenci pre sklenené fľaše, ich vedia využiť ako stavebný materiál. Hlavné postavy tohto článku už niekoľko rokov žijú v dome z fliaš, ktorý si vlastnoručne postavili. O tomto nápade rozmýšľali 20 rokov a ako vidieť, nakoniec si svoj starý sen !

Prvý dom zo sklenených fliaš bol postavený v USA na začiatku minulého storočia. Podľa legendy si ho vybudoval William Peck, ktorý bol obrovským milovníkom piva. Preto si ako stavebný materiál zvolil pivové fľaše. Samotný dom stál pomerne dlho a bol zbúraný až v roku 1980. Pred nejakým časom dokonca aj známa pivovarská firma Heineken vyrobila špeciálne fľaše vo forme tehál!

V 80. rokoch sa Rus Vladimír Sysa, dozvedel o existencii týchto neobvyklých domov z nemeckého časopisu. Odvtedy mal v hlave myšlienku, že si niečo podobné vybuduje aj pre seba a svoju rodinu.

Stavba sa začala koncom 80. rokov a už v tom čase bolo v jeho byte uložených 4000 fliaš šampanského!

Svoj stavebný materiál si zbieral niekoľko rokov. Jeho zdrojom sklenených fliaš boli parkoviská a kontajnery určené na sklo. Navyše, slušný počet obdŕžal aj od svojich priateľov. Na každú oslavu mu kupovali fľašu šampanského, pretože vedeli, že tieto fľaše bude potrebovať. Keď sa o jeho pláne dozvedeli aj okolití susedia, začali mu k bráne domu prinášať kontajner so sklenenými nádobami, aby to nemal ďaleko.

Samozrejme, neboli to len fľaše. Vo svojom voľnom čase tvrdo pracoval na svojom projekte, nakreslil stovky skíc a vyvinul stavebné technológie. Neskôr si nakúpil aj ďalšie stavebné materiály.

Jeho hlavným pomocníkom bola manželka Ľudmila, ktorá spolu so svojou vnučkou umývali fľaše a kontrolovali, či nie sú prasknuté. Neskôr sa k nemu pridala aj na konštrukciu domu a vďaka tomu sa stala jeho hlavnou múzou. Keď sa práce skončili, dom bol ich spoločným darčekom na zlatú svadbu.

 

Vďaka fľašiam už nemusia v zime smrkať nosy, pretože všetky stavebné materiály vytvárajú špeciálny vzduchový vankúš, ktorý zabezpečuje teplú zimu a chladnejšie leto. Okrem toho, Ľudmila si nevie vynachváliť fľašovú vežu, kde si pestuje rastlinky a zeleninu. V budúcnosti si tam plánuje vybudovať kvalitný skleník.

 

Čo sa týka ich nezvyčajného domu, už neraz sa im naskytla ponuka predať ho za nemalú sumu. Oni však jednohlasne túto možnosť odmietli a nevedia si predstaviť, že by sa ho museli vzdať. Okrem hlavnej budovy je na piatich hektároch vybudovaná aj sauna s bazénom. Muž si tiež vybudoval aleju, ktorá je ako inak, tiež postavená zo sklenených fliaš.

Na splnení svojho sna pracovali približne 20 rokov, počas ktorých spotrebovali tony cementu a asi 8000 sklenených fliaš. Výsledok je obdivuhodný a obaja manželia tvrdia, že všetka ťažká práca za to stála.

Zo začiatku si mužovi kolegovia robili z jeho práce posmešky a mysleli si, že sa zaoberá hlúposťami. Teraz im však vytrel zrak a je známy takmer po celom svete!

 

zdroj: Chillin.sk – článok je zakázané kopírovať na iné weby a aj české bez písomného súhlasu chillin.sk. Inak vám hrozí trestné oznámenie. 

 

Chod hore