Vitamínová bomba: vlastnosti tohto ovocia vás ohromia. Určite ho skúsim aj ja

Jeseň je bohatá nielen na krásnu prírodu, ale aj na rôzne druhy ovocia či zeleniny. My vám dnes chceme predstaviť ovocie, ktoré svojimi vlastnosťami dokáže prekvapiť nejedného človeka.

Reč je o dule podlhovastej – je schopná vyliečiť množstvo chorôb a posilniť celý váš organizmus. Odteraz už okolo nej v obchode neprejdete bez povšimnutia!

айва

Dula je jedno z najstarších rastlín rastúcej v strednej Ázii, Európe, Afrike, Amerike a dokonca ja v Austrálii. má niekoľko odrôd – okrem tej bežnej sa vyskytujú aj čínske a japonské duly. Sú si navzájom veľmi podobné a rozdiel je iba v ich kvitnutí. Japonská duna sa spomína ešte v gréckej mytológii. Práve toto ovocie bolo zlatým jablkom, ktoré Paris daroval Afrodite. Napriek tomu, že sa dula stala jablkom sporu, už od dávnych čias sa považovala za symbol manželstva, plodnosti a lásky.

полезные свойства айвы

Okrem svojej bohatej histórie má aj neuveriteľné množstvo užitočných vlastností. Najskôr je potrebné poznamenať, že dula obsahuje pro-vitamín A, vitamíny E, C, PP a B, ako aj rôzne makro a mikroelementy. Prostriedok tiež obsahuje draselné, sodné a pektínové látky.

Kvôli svojim užitočným vlastnostiam je používaná na liečbu a prevenciu pankreatitídy, anémie, sklerózy a hypertenzie. Tieto plody sa tiež účinne používajú na liečbu rôznych ochorení gastrointestinálneho traktu.

айва японская

Taktiež je vhodná pri ochorení kardiovaskulárneho systému ako účinné diuretikum. Pektín a taníny umožňujú použiť dulu ako protizápalové, hemostatické a antiseptického činidlo.

Čínske aj japonské odrody sú rovnako bohaté na železo a sliznaté látky. To je hlien, ktorý je získaný zo jadierok a má tie najužitočnejšie vlastnosti. Používa sa ako protizápalový a zmierňujúci prostriedok. Sú veľmi účinné pri bronchitíde, tracheitíde, gastritíde a plynatosti.

Odvar zo semien duly sa používa ako obklad pri očných ochoreniach, ale aj ako kloktadlo pri angíne. Ak chcete získať tento vývar, budete si musieť uvariť 5 až 10 g jadierok v 100 ml vody.

польза айвы

Prevencia pred prechladnutím je najdôležitejšou vlastnosťou tohto ovocia. Vzhľadom k vysokému obsahu vitamínu C, dula nielen vylieči prechladnutie, ale tiež je schopná nás pred ním ochrániť. Konzumáciou duly prispievame k produkcii interferónu, ktorý nás chráni pred vírusovými infekciami a posilňuje imunitu.

Hoci má podobný vzhľad ako jablko a hruška, jej chuť je úplne odlišná. Ak by ste sa ju rozhodli jesť surovú, nebude to nič, na čom by ste si pochutili. Okrem toho sa v tejto forme nedá využiť takmer na nič. V surovom stave môže spôsobiť podráždenie čriev a dokonca aj kŕče spôsobené žalúdočnými vredmi. Povrch, ktorým je dula pokrytá môže poškodiť hrtan a spôsobiť kašeľ. Ako to je vôbec možné, že má toľko zdraviu prospešných vlastnosti?

лечение айвой

Dula predstavuje multifunkčnú továreň, pretože si vo varení našla široké uplatnenie. Hoci jej chuť v surovom stave nie je veľmi žiaduca, po uvarení bude výsledkom pravý opak.

Plody sa dajú upiecť s medom, čím nám vznikne skvelý dezert. Tiež si ich môžeme uvariť, vložiť do mlynčeka na mäso a použiť ako omáčku. Môžete si z nej pripraviť čaj, džús alebo dokonca aj alkoholický nápoj, existuje veľa možností. Ak sa však chcete zásobiť dulou na celý rok dopredu, najlepšie, čo môžete urobiť, je pripraviť si džem. Tu je recept!

польза айвы для здоровья

Džem z duly 

  • 2,5 kg zrelých dúl
  • 2 kg cukru
  • 300 ml vody
  • 300 g vlašských orechov
  • 1 citrón

Postup

  1. Ovocie dôkladne umyte a odstráňte zo šupky chumáčiky na povrchu.
  2. Každú dulu rozrežte na 4 kusy a vyrežte z nich jadro s kôstkami. Aby nakrájaná dula nestmavla, nechajte ju vo vode s kyselinou citrónovou.
  3. Potom ju prevarte vo vode a po 1-2 minútach sceďte. Vodu nevylievajte, pretože ju ešte budete potrebovať.
  4. Vlejte ju naspäť do hrnca, kde sa ovocie varilo, a pridajte do nej 700 g cukru. Postavte na oheň a pravidelne miešajte.
  5. Keď sa cukor rozpustí, pridajte do neho duly, premiešajte a nechajte zovrieť. Nechajte zovrieť po dobu 10 minút, potom odstráňte penu a nechajte odležať 10-12 hodín.
  6. Nasledujúci deň musíte zopakovať ten istý postup – pridajte 700 g cukru, varte 10 minút a opäť necháte odležať ďalších 10-12 hodín.
  7. Na tretí deň pridajte zvyšný cukor, nasekané orechy a citrón. Opäť nechajte zovrieť 10 minút na nízkom plameni a výslednú zmes prevráťme do sklenených nádob. Hotovo! Teraz máte zásoby chutnej a zdravej duly na celú zimu.

Na zdravie!

 

foto:takprosto.cc

zdroj: Chillin.sk – článok je zakázané kopírovať na iné weby, aj české bez písomného súhlasu chillin.sk. Inak vám hrozí trestné oznámenie.