Ani by vás nenapadlo čo všetko môžete urobiť s pomocou žehličky! Za tieto nápady vám ľudia vybozkávajú ruky

Úplne prvou žehličkou bol ťažký plochý kameň. Obrazy Aztékov zobrazujú proces takéhoto žehlenia veľmi podrobne: oblečenie vystreli na rovnom povrchu, zvrchu zaťažili kameňom a pod týmto lisom nejaký čas nechali. 

чугунный утюг

V Rusku sa prvá písomná zmienka o žehličke datuje do roku 1635. Táto prababička žehličiek bola celá liatinová. Ak ste ju chceli použiť museli ste ju najskôr poriadne rozohriať na ohni. Aj preto sa používali hneď dve zariadenia: kým sa jedno používalo to druhé sa nahrievalo.

духовой утюг

V XVIII storočí sa objavili žehličky, ktoré mali zvrchu pokrievku na vkladanie uhlia a po bokoch otvory, do ktorých zasa bolo potrebné fúkať, aby sa rozžeravené uhlíky rozhoreli.

старый утюг

Za zrodenie elektrickej žehličky môžeme považovať 6. jún 1882. Práve v tento deň si Američan Henry Sealy dal patentovať elektrickú žehličku, ktorú vynašiel. Avšak tento 6 kilogramový vynález sa stal populárnym až keď Earl Richardson vyvinul jeho ľahšiu verziu.

современный утюг

Od tých čias sa žehličky stali oveľa zložitejšími, ale ich hlavný účel – vyhladzovanie záhybov na oblečení – sa prakticky nezmenil. My sa preto v tomto článku pokúsime tomu obyčajnému domácemu spotrebiču nájsť nové a neobyčajné oblasti použitia.

Neštandardné spôsoby použitia žehličky

  1. Ak si chcete upražiť slaninku, ale nemáte nablízku sporák, použite žehličku a alobal. Slaninu zabaľte do alobalu a položte na žehličku. Môžete pridať aj kvapku oleja. O minútku budete mať pochúťku pripravenú. Dobrú chuť!
    беконTakýmto spôsobom môžete tiež pripraviť aj vynikajúcu verziu sendviču. Chlieb so syrom vložte medzi dva plátky alobalu. Potom naň na 5-10 minút zvrchu položte vyhriatu žehličku. Po uplynutí času zopakujte postup na druhú stranu sendviča. Keď chlieb dostane zlatistú farbu, znamená to, že je hotový!
    бутерброд
  2. Nakreslite si obrazy žehličkou! Budete potrebovať žehličku bez otvorov na spodnej strane, voskové pastelky, lesklý kartón a fantáziu.утюг и мелкиNahrejte žehličku na minimálnu teplotu. Voskovkami na žehliacu plochu nakreslite vzor a „ožehlite“ ho na kartón.утюг с узором

    Výsledok vás prekvapí! Tieto obrazy sú krásne sami o sebe a tiež môžu slúžiť ako prostriedok na rozvíjanie detskej fantázie.

    картина

    Má to však jeden háčik – potom budete musieť žehličku očistiť. Ako na to, vám pomôže náš nasledujúci tip.

  3. Akýkoľvek povlak na žehličke môžete jednoducho očistiť jemnou soľou. Použite voskový papier alebo noviny, nasypte na ne soľ, nahrejte žehličku a krúživými pohybmi vyčistite povrch. Čistenie žehličky vôbec netrvá dlho a bude znova ako nová!
    очистка
  4. S pomocou našej „magickej“ žehličky môžete zo slamiek urobiť ozdobné tyčinky na soľ, cukor alebo korenie.соломкаSlamky nakrájajte na niekoľko časí. S pomocou žehličky (nezabudnite použiť voskový papier ako podložku) roztavte vždy jeden koniec z každej časti, aby ste ho tak uzavreli.стики

    Do výsledného obalu môžete nasypať cukor, kávu, soľ, alebo korenie a potom rovnakým spôsobom zapečaťte aj druhý koniec. Takéto domáce „tyčinky“ sú vhodné na cestovanie.

  5. S pomocou žehličky môžete z nepotrebných plastových fliaš vyrobiť aj pekné nádobky na pastelky a rôzne kancelárske potreby.бутылкаNa výrobu rozrežte plastovú fľašu na dve časti. Spodná časť sa po dodatočnej úprave stane naším stojanom.стаканчик

    S pomocou žehličky nahrejte okraje šálky tak, aby boli hladké.

  6. Po čase, aj keď len do nej lejete len vriacu vodu, vytvoria sa v žehličke usadeniny. Zbavíte sa jej tak, že do žehličky nalejete roztok kyseliny citrónovej. Kyselina citrónová rozpúšťa soli vápnika a horčíka, z ktorých sa usadeniny skladajú. Na prípravu roztoku zoberte malé balenie kyseliny citrónovej (25g) a rozpustite ho v filtrovanej alebo vriacej vode.накипьKoncentrácia roztoku by mala byť taká, aby nepoškodila vnútorné gumové časti žehličky. Vody by ste mali odmerať podľa jej jemnosti – zvyčajne 200 ml. Nastavte maximálnu teplotu a na 2-3 minúty žehličku zapnite. Potom roztok vypustite a žehličku dôkladne vypláchnite čistou vodou.
  7. Ak si chcete zachovať krásu kytice dlhšie, na tento účel sa vám výborne hodí žehlička. Kvety vložte medzi dva listy papiera a na sušenie využite parnú žehličku. Kompozícia zo sušených kvetov ozdobí váš interiér a ešte dlho sa budete tešiť z jej krásy.
    цветы
  8. Žehlička vám ľahko pomôže zbaviť sa etikety alebo ceny na darčeku. Medzi žehličku a cenovku vložte kúsok papiera a trochu ožehlite. Cenovka sa bezpochýb odlepí a vám už iba zostane utrieť povrch darčeka obrúskom, aby ste sa zbavili zvyškov lepidla.
    этикетка

 

Ak poznáte aj ďalšie spôsoby neštandardného využitia domácich spotrebičov, určite sa s nimi s nami podeľte v komentároch.

zdroj: takprosto.cc

Chod hore