15 najnechutnejších spôsobov mučenia v stredoveku, ktoré vyvolávajú hrôzu. Akému psychopatovi to zišlo na rozum?

 

Čo mohlo byť v stredoveku najhoršie? Myslíte, že nedostatok šampónov, kín a antibiotík boli pre vtedajších ľudí tými najväčšími problémami? Alebo nekonečné vojny, ktoré si vzali milióny životov? Ľudia v stredoveku boli mimoriadne vynaliezaví, pretože sa očividne nemali čím iným zaoberať, a tak vymysleli ten najnechutnejší systém kresťanskej spravodlivosti – inkvizíciu.

A najobľúbenejšie zariadenia tých čias boli samozrejme všemožné nástroje na mučenie a popravu. Naša redakcia vybrala 15 najnechutnejších postupov inkvizície, pomocou ktorých začali pohanov a hriešnikov prevracať na dobrú cestu…

Kúpeľ s výkalmi

Počas takéhoto mučenia bol odsúdený umiestnený do drevenej kade tak, že mu vyčnievala len hlava. Ďalej nešťastníkovi kat pomazal tvár medom a mliekom, aby prilákal muchy. Po nejakom čase hmyz začal v tele zanechávať larvy. A to ešte nie je všetko!

Odsúdeného pravidelne kŕmili, aby sa doslova musel kúpať vo vlastných exkrementoch. Po niekoľkých dňoch múk sa telo začalo vo výkaloch samo rozkladať pohltené muchami a červami.

Mučenie potkanmi

Ide o jednu z úplne najhnusnejších metód mučenia. Na vykonanie vzali klietku, ktorá bola z jednej strany otvorená a umiestnili do nej niekoľko veľkých potkanov. Väzňa horizontálne uviazali a klietku mu otvorenou stranou položili na obnažené brucho.

Potom druhú stranu klietky začali nahrievať rozpáleným uhlím a potkany, ktoré inštinktívne od tepla tekajú, nevideli iný spôsob, len sa dostať z pasce cez telo mučeníka.

Rozpiľovanie

A tu je ďalšia nie práve príjemná mučiaca technika. Odsúdenec bol zavesený hlavou dole a postupne rozpílený vo dvoje počínajúc slabinami. Úžasné!

Lámanie na kolese

Takýmto spôsobom obeť zomrela veľmi pomalou a bolestivou smrťou. Veď rýchla smrť – to je príliš drahý darček. Horné končatiny odsúdenca boli priviazané k drevenému kolesu, ktoré sa pomaly točilo. Pri tom mu popravca pomaly polámal všetky kosti.

Po tom, ako boli všetky kosti polámané, bolo koleso spolu s nešťastníkom zavesené na vysoký stĺp, kde obeť po pár dňoch zomrela od šoku a dehydratácie. A aby toho nebolo málo, nešťastníka ďobali aj hladné vtáky.

Medený býk

Tento kreatívny nástroj na mučenie vynašli starí Gréci a predstavoval medeného býka, vo vnútri dutého. Obeť umiestnili dnu a potom pod býkom založili oheň.

Kov sa rozpaľoval a výkriky nešťastníka zneli ako rev býka. Zlato pre katove uši…

Ukrižovanie

Táto technika je známa asi každému, však Biblia hovorí, že tak zabili aj Ježiša Krista. Smrť na kríži bola dlhá a bolestivá, pretože telo mučeníka ku krížu pribili kolíkmi a nechali ho tam visieť dokým nezomrel.

Kôl

Koly naostrili a zabili do zeme a potom na ne napichli obete. Odsúdenci sa vlastnou váhou približovali k zemi, trhajúc si tak vlastné vnútornosti. Prekvapivo však títo ľudia neumierali okamžite. Niekedy človek trpel aj viac ako jeden deň. Jednoducho nočná mora.

Očista duše

Katolíci verili, že aj takýmto násilným spôsobom je možné pomôcť hriešnikovi očistiť dušu. Človeka priviazali k stolu a potom mu násilne nalievali do tela vriacu vodu alebo ho obsypávali rozpáleným uhlím. Treba povedať, že pri záchrane duše kati akosi zabúdali na telo. Úžasní ľudia!

Tŕňové topánky

Každý pozná ten nepríjemný pocit, keď sa vám do topánky dostane napríklad kamienok. Okamžite sa chcete zobuť a zbaviť sa toho nevinného „násilníka“. A teraz si predstavte, aké by to bolo v Stredoveku za nesúhlas nosiť železné tŕňové topánky! Nešťastníci stáli na špičkách tak dlho ako len mohli. A keď im sily došli…

Škripec

Škripec – jeden z najbolestivejších metód stredovekého mučenia. Telo hriešnika bolo upevnené na regáloch na škripci a bolo možné ho natiahnuť do rôznych smerov. Koža, kĺby a šľachy boli trhané dovtedy dokým sa končatiny neoddelili od tela.

Upaľovanie na hranici

V stredoveku upaľovali predovšetkým čarodejnice. Bolo to považované za najlepší spôsob odstránenia diabla z duše bezbožníkov.

Železná dáma

Pre ľudí zo stredoveku „Iron Maiden“ vôbec neevokuje názov rockovej kapely, ale jedno z prelomových nástrojov tej doby. Odsúdeného zatvorili do kovovej skrine s ostňami a akýkoľvek pohyb mu tak priniesol neznesiteľnú bolesť.

neznesiteľnú bolesť.

Ostrekovač

Tento nástroj bol naplnený masťou, smolou alebo vriacim olejom a umiestnený tak, aby jeho obsah kvapkal na brucho alebo oči nevinného človeka.

Judášova stolička

Tento strašný prístroj bol celý posiaty ostrými hrotmi a vybavený pevnými pásmi, ktoré mali udržať obeť inkvizície na mieste. Často bol pod sedadlom rozložený oheň, aby stoličku zospodu nahrieval. Vo všeobecnosti sa nešťastníkom relaxovať nepodarilo.

Mačacie pazúry

Je jasné, že takýmto hákom si ľudia asi neškrabkali chrbát. Pomocou týchto pazúrov bolo mäso odsúdenca pomaly a bolestivo trhané z jeho tela a to nielen mäkké tkanivá ale aj rebrá. Aká ohavnosť!

Je známe, že zbierka rôznych nástrojov na mučenie bola v každom stredovekom zámku. Historici však poukazujú na to, že len málokedy mučenie používali na určený účel. Aj preto OSN vyhlásila 26. jún za Medzinárodný deň na podporu obetí mučenia.

Páčil sa vám článok? Povedzte o ňom aj priateľom na sociálnych sieťach!

zdroj:videoboom.cc

Chod hore