Obľúbený citrónový koláč od ktorého je nemožné odísť. Ideálny na každú oslavu alebo len tak doma

Vonku je zima a vy ste dostali chuť na niečo sladké, no nechce sa vám v kuchyni tráviť celé poobedie? Ponúkame vám lahodný a jednoduchý recept na citrónový koláč, ktorý sa perfektne hodí k popoludňajšiemu čaju či kávičke. Pustite sa do prípravy!

торт

Ingrediencie na cesto

  • 200 g masla
  • 400g cukru
  • 2 vajcia
  • 0,5 ČL prášku do pečiva
  • 1 PL citrónovej kôry
  • 2 PL smotany
  • 400-450 g polohrubej múky
  • vanilkový struk podľa chuti

Ingrediencie na plnku

  • 3 citróny
  • 3 jablká
  • 200 g cukru
  • 4 PL škrobu

Postup

  1. Na začiatok si zmiešajte zmäknuté maslo s cukrom, potom pridajte vajíčka, prášok do pečiva, vanilku, citrónovú kôru a smotanu.
  2. Pomocou mixéra si všetko rozšľahajte dovtedy, kým vám nevznikne hladká konzistencia s rozpusteným cukrom. Keďže sa do cesta pridáva aj kôra, zmes nadobudne žltkastú farbu.
  3. Pridajte múku a vymieste si mäkké cesto. Ak budete potrebovať viac múky, dosypte si z nej.
  4. Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu vložte do mrazničky a druhú položte na namazaný plech alebo do formy na pečenie.
  5. Vložte ho do rúry na 15-20 minút, aby sa cesto trochu upieklo.
  6. Pripravte si plnku: Polejte citróny vriacou vodou a spolu s ich kôrou, no bez kôstok, ich pomeľte v mlynčeku na mäso.
  7. Pridajte cukor a dôkladne premiešajte.
  8. Jablká si nakrájajte na väčšie kocky.
  9. Vyberte si z rúry základ na koláč a posypte ho škrobom.
  10. Poukladajte na neho vrstvu jabĺk a na nich vrstvu citrónovej zmesi.
  11. Teraz si z mrazničky vyberte druhú polovicu cesta, nastrúhajte ju na strúhadle a posypte ňou povrch koláča.
  12. Takto pripravený koláč vložte do rúry vyhriatej na 170-180 stupňov a nechajte piecť 45-50 minút. Kontrolujte si ho pomocou špáradla.
  13. Po upečení ho môžete servírovať až vtedy, keď bude úplne vychladený! Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj:chillin.sk/takprosto.cc

Chod hore