Tento detský domov bol v roku 1981 zatvorený. Dnes na tomto teritóriu vyšetrovatelia objavili 400 mŕtvol

Približne pred 40 rokmi sa v škótskom meste Lanark nachádzal detský domov, ktorý fungoval viac ako jedno storočie od 1864-1981. Sirotinec riadil ženský mníšsky rád a mnoho ľudí, ktorí svoje detstvo strávili pod ich dohľadom, považujú toto obdobie ich života za šťastné.

Nedávno sa však sirotinec stal terčom veľkého škandálu. Na jeho území našli vyšetrovatelia masový hrob, v ktorom ležali pozostatky 400 detí!

Počas celej existencie prišlo do sirotinca viac ako 10-tisíc detí. Preto bolo prekvapením, keď sa tam objavil takýto počet zahynutých detí. Predpokladá sa, že tam zomrelo 3x viac detí, ako počas toho obdobia prehlásili mníšky.

Expertíza ukázala, že väčšina detí, ktorých pozostatky ležali v masovom hrobe, zomrela v rokoch 1870-1930. Tretina z nich nemala ani 5 rokov. Príčinou ich smrti boli choroby ako tuberkulóza, pneumónia, zápal pohrudnice a podobne.

Neskončilo to len nájdením mŕtvych detí, úrady sa rozhodli posvietiť si bližšie na túto situáciu a tak upriamili pozornosť na svedectvá niektorých bývalých obyvateľov sirotinca.

Podľa slov dospelých ľudí, vládli mníšky železnou rukou. Nemali problém s krutými trestami pre svojich zverencov. Napríklad, v oficiálnom dokumente o smrti 13-ročnej Francisa McCoylea v roku 1961, bolo napísané, že zomrel na krvácanie do mozgu. Avšak Eddie, brat mŕtveho chlapca povedal, že bol do hlavy zasiahnutý golfovou palicou. S horkosťou na srdci spomínal na to, že sa ani nikdy nedozvedel, kde ho vlastne pochovali.

Nebolo to tak ale vždy! Podľa spomienok detí, ktoré tam prišli v 50.rokoch 20.storočia, boli mníšky vždy láskavé a nápomocné, ak niečo potrebovali. Bohužiaľ, siroty, ktoré sa tam dostali o pár dekád neskôr, mali smolu na úplne odlišné božie služobníčky.

Bitky, šikanovanie, kruté a neprimerané tresty – takto to dnes opisujú odchovanci detského domovu. Jedna žena hovorila o tom, ako jej nazlostená mníška zlomila ruku po tom, čo uvidela, ako ju kňaz obťažoval a ukájal svoje chúťky. Namiesto toho, aby ju ochránila, rozhodla sa ju zbiť a vynadať jej.

Doteraz sú bývali zverenci sirotinca znepokojení ľahostajnosťou vedenia cirkvi v minulých rokov. Dnes sú pripravené prisahať, že duchovenstvo vedelo o všetkom nešťastí sirôt, ale nič s tým nerobilo, keďže sa sami považovali za bezpochybných služobníkov vyššej moci…

Stojí za zmienku, že toto vyšetrovanie nie je prvým takýmto prípadom. Len pred rokom, v írskom detskom domove, ktorý mali na starosti mníšky, bolo nájdených 800 detských pozostatkov.

Ako sa ukázalo, v rokoch 1925-60 sa mŕtvi jednoducho vyhadzovali do žumpy! Áno, v detských domovoch sa niekedy stávajú strašné veci…Verme, že aj nepríjemne odhalenie týchto skutkov donúti kompetentných, aby vyvodili dôsledky a neskončilo to bez akéhokoľvek trestu. 

Čo si myslíte vy o týchto prípadoch? Podeľte sa o svoj názor v komentároch!

zdroj:videoboom.cc

Chod hore