Vo Francúzsku prijali zákon, ktorý zakazuje, aby sa vám šéf počas víkendu ozýval a otravoval vás

Počas uplynulého roka, sa vo svetovom spoločenstve intenzívne diskutovalo o organizácii pracovných vzťahov medzi Francúzmi. V rôznych častiach sveta zamestnanci a odborové zväzy vyžadujú, aby nasledovali ich príklad a zaviedli inovácie aj do vlastných spoločností.

трудовые отношения

Od 1. januára 2017 vo Francúzsku nadobudol účinnosť zákon o zamestnanosti. Na legislatívnej úrovni je zakázané volanie zamestnancom mimo ich pracovných hodín. To platí aj pre e-maily, ktoré možno ignorovať, ak ich dostanú v čase, kedy nepracujú. V spoločnostiach, kde počet zamestnancov presahuje viac ako 50 osôb, je manažment povinný začať rokovania o zmene vnútorných nariadení a znížiť narušenie osobného života každého zamestnanca.

Regulácia pracovnoprávnych vzťahov

Na prijatie zákona vyzvali aj zdravotnícke organizácie: „Nadmerné používanie digitálnych zariadení vyvoláva nespavosť a emocionálne vyhorenie, ako aj problémy so vzťahmi. Mnohí pracovníci sú neustále vystresovaní, pretože nevedia, kedy môžu vypnúť svoje mobilné telefóny a začať sa venovať vlastnému životu.“

трудовые отношения

Odborové zväzy Francúzska dosiahli flexibilitu a mobilitu pre svojich klientov. Teraz, okrem 35-hodinového pracovného týždňa, je spoločnosť povinná uverejniť chartu s požiadavkami na zamestnancov, ich pracovnými právami a jasne ju dodržiavať.

„Volkswagen a Daimler v Nemecku, energetická spoločnosť Areva a poisťovňa Axa vo Francúzsku už podnikli kroky na obmedzenie posielania e-mailov mimo pracovného času, aby sa tak znížilo emocionálne vyčerpanie ich pracovníkov. Vysvetľujú to tým, že sa starajú o zamestnancov, ktorí zvyšujú svoju produktivitu počas pracovného času.“

трудовые отношения

Niektoré opatrenia zahŕňajú automatické zmazanie e-mailov, ktoré sú posielané zamestnancom počas ich dovolenky alebo cez víkendy. Ak si zamestnanec želá pracovať mimo pracovného času, je to individuálne dohodnuté a zaplatené ako bonus k ich výplate.

Zákon podporilo 60% oficiálne zamestnaných ľudí. Všetci si budú pred vedením spoločnosti rovní, čim sa zlepší aj celková atmosféra v tíme. Krajina tiež očakáva v roku 2018 zvýšenie minimálnej mzdy o 1,24 percenta, ktorá sa pohybovala na 1498 eurách za mesiac.

Reforma pracovnej legislatívy však nestanovuje sankcie pre spoločnosti, ktoré tieto pravidlá nebudú dodržiavať. Pokuty sa ešte len vypracúvavajú odborovými organizáciami.

Mimochodom, vynikajúcou inováciou vo Francúzsku bolo zrušenie používať jednorázových plastové tašiek v supermarketoch a obchodoch. A s cieľom ochrany zdravia detí a boja proti epidémiám sa od 1. januára 2018 počet povinných očkovacích látok pre deti zvýšil na 11 (boli 3). Všetky sú samozrejme poskytované úplne bezplatne.

трудовые отношения

Francúzsko nám všetkým ukazuje vynikajúci príklad toho, ako sa to dá! Okrem bezchybného štýlu a parížskeho šiku v oblečení, ľudia jednoducho nechcú tolerovať šikanovanie od úradníkov. Keď sa niekto pokúša porušiť slobody zamestnancov, sú ochotní bojovať za svoje práva. Ľudia rozumejú tomu, že ak sa im podarí vydobyť si záruky v zmene zákonov, budú ich mať navždy.

трудовые отношения

Určite aj mnohí z vás budú súhlasiť s tým, že sociálne a pracovné vzťahy vo firme, by sa mali budovať vo forme dialógu medzi zamestnávateľom a zamestnancami. Ostáva len dúfať, že aj naša vláda sa inšpiruje od francúzskych kolegov a pomôže optimalizovať prácu ľudí v ich prospech, pretože len spokojný zamestnanec dokáže podať ten najlepší výkon.

Ak súhlasíte, podeľte sa o tento článok aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore