Všimli ste si čierne bodky na oknách mnohých automobilov? Ich účel vás prekvapí…

Téma zariadení v automobile je tak komplexná, že človek každý deň objaví niečo nové a to aj po mesiacoch či rokoch šoférovania. Dnes vám prezradíme niečo o čiernych škvrnách, ktoré môžete vidieť na väčšine čelných skiel.

Čierne bodky, tzv. frity, predstavujú špeciálny vzor keramickej farby, ktorý je aplikovaný na ochranu tesniaceho materiálu pred účinkami ultrafialového žiarenia. Vďaka tomu bude okno správne utesnené, a nebude cez neho pretekať voda.

Vzor má tiež estetickú funkciu – čierna línia tesniaceho materiálu je dohladka rozriedená bodkami, čím auto získava zaujímavý vzhľad.

Farba sa na sklo nanáša postupne, pretože kvôli čiernej farbe sa ohrieva omnoho rýchlejšie. Materiál je odolný aj proti odtrhnutiu či odlupnutiu. Na okne sa používajú aj preto, aby vodiča ochránili pred slnečným žiarením.

Tak si to teda zhrňme, frity slúžia na ochranu tesnenia, zabezpečujú vodičovi pohodlnú jazdu aj napriek dopadajúcim slnečným lúčom a vytvárajú na skle zaujímavú estetickú funkciu.

Hoci sa nemusí jednať o najdôležitejšiu vec, akú ste sa mohli dozvedieť o automobile, človek nikdy nevie, kedy sa mu táto informácia môže zísť. Podeľte sa o tento ščlénok aj s vašimi priateľmi na sociálnej sieti!

 

zdroj:videoboom.cc

Chod hore