14 dôležitých faktov o financiách, ktoré je dôležité vedieť v 30-tke aby ste v 50-tke neľutovali

Niektorí ľudia si aj do svojich 30. narodenín kúpia dom a rozbehnú vlastný biznis. Iní v rovnakom veku stále rozmášľajú  ako zarobiť viac peňazí. Sú určité fakty, ktoré môžu viesť k prosperite, a naopak iné vedúce k finančným problémom.

14. Mať deti je nakladné

Prevláda stereotyp, že najvhodnejší vek na rodičovstvo je v 20, 25 a 35-ke. Vychovávať deti si však vyžaduje vyššie náklady, a preto je vhodnejšie mať potomstvo až keď ste na ne pripravený aj finančne. Neponáhľajte sa a odkladajte si nejaké financie práve na tento účel. Prečo? Aby ste si užívali nádherné životné momenty s deťmi a nerozmýšľali každú chvíľu o peniazoch.

13. Nie je trápne požiadať o povýšenie

Ak pracujete na rovnakej pozícii už viac ako 3 roky, nastal čas aby ste na kariérom rebríčku postúpili. Požiadať o povýšenie je správny krok k zlepšeniu finančnej situácie. Nebuďte hanblivý a necíťte sa trápne, že žiadate o povýšenie a zvýšenie platu. Zároveň sa nezľaknite väčšej zodpovednosti a rýchlejšieho pracovného tempa. Ak vás už niekoľkokrát odmietli, je čas začať rozmýšľať o zmene práce alebo o rozšírení pracovných skúseností a vedomostí.

12. Je výhodnejšie si dom prenajať, než si ho kúpiť

 Zvykneme si myslieť, že investícia do nehnuteľnosti je skvelým rozhodnutím. Pravdou je, že zatiaľ čo splácate hypotéku, hodnota kúpenej nehnuteľnosti klesá. Oplatí sa to teda?

Pri prenájme nebudete musieť míňať na nábytok, vybavenie a dane. Preto ak sa rozhodujete medzi kúpou a prenájmom, prepočítajte si všetky očakávané náklady a zvoľte si najvhodnejšiu variantu.

11. Investujte do zdravia a vzdelania

Je ťažké dosiahnuť úspech, ak nie ste zdravý. Preto sa o seba starajte a doprajte si dovolenku aspoň raz ročne, dobre spite a jedzte zdravo. Aj dobré vzdelanie vám otvorí viaceré dvere a zbúra pomyselné limity.

10. Neinvestujte do niečoho, čo nepoznáte

Hoci túžite zbohatnúť čo najskôr, pokiaľ ide o financie, mali by ste uvažovať triezvo a pokojne. Ak sa necháte ovplyvniť emóciami a investujete do hlúpych projektov, môžete stratiť veľa, ak nie všetko. Nehanbite sa preto konzultovať tieto veci s odborníkmi, ktorí vám prezradia vaše šance na úspech a váš projekt kvalitne posúdia.

9. Nepožičiavajte si na zaplatenie starých dlhov

V súčasnosti si ľudia zvyknú požičiavať na úhradu starých dlhov. Je to začarovaný kruh. Najlepšie je dlhy nemať. Ak však sú, je vhodnejšie sa uskromniť a šetriť ako neustále sa zadlžovať.

8. Zostaňte v kontakte s priateľmi a spoznávajte nových ľudí

Uvedomte si, že priateľstvá sú dôležitejšie než peniaze. To len vtedy, ak ste na to ešte neprišli.

7. Je efektívnejšie nakupovať kvalitnejšie oblečenie a topánky

6. Vyhnite sa impulzívnym nákupom

 

Impulzívne nákupy sú diabolské, hoci prinášajú potešenie. Ak máte menší rozpočet, dokážu ho poriadne nabúrať. Sú obyčajnou túžbou po šťastí a potešení. Nájdite potešenie v niečom inom než v kupovaní ďalšej blúzky za „iba 10€“.

5. Začnite šetriť na dôchodok

Dnes máte 20, no ani sa nenazdáte a 30-tka bude na krku. Čas je rýchly a nemilosrdý. Ak každý mesiac ušetríte 20-50 €,na dôchodku si budete užívať slušnú sumu.

4. Jedzte a varte doma

Väčšina z nás miluje kaviarne a reštaurácie. Sme leniví variť doma alebo si len mylne myslíme, že nás to vyjde lacnejšie. Navštívte preto potraviny a skúste spočítať, koľko miniete na jedlo. Bude to určite menej ako v reštaurácii.

3. Časť výplaty preveďte na sporiaci účet

Život je nevyspytateľný. Môže sa stať hocičo a výdavky vám neuveriteľne vzrastú. Ale odkiaľ na to vezmete? Ak každý mesiac odvediete časť peňazí na sporiaci účet, v nečakaných situáciách budete zachránený.

2. S partnerom rozhodujte jednomyseľne aj o financiách

Partneri by mali robiť jednomyseľné rozhodnutia aj vo finančných otázkach. Ak sa snažíte šetriť a váš partner naopak rozhadzuje kde sa dá, nikdy nezbohatnete. Hovorte so svojím partnerom a dohodnite sa na jednotnej finančnej stratégií. Nastavte si rovnaké finančné ciele a dosahujte ich spolu. Aby vám nechýbala motivácia, šetrite napríklad na spoločnú dovolenku.

1. Nájdite si vedľajší zdroj príjmu

Je fajn mať prácu, ktorá vám dobre zarába. Ale v tomto svete je lepšie mať viaceré zdroje príjmu. Preto je vhodné začať uvažovať o investovaní.

Zdroj: brightside.me

Chod hore