Chutné a zdraviu prospešné: Toto je 5 najlepších šalátov z čínskej kapusty, ktoré máte hotové za pár minút

Prvá písomná zmienka o čínskej kapuste pochádza z 5. storočia nášho letopočtu. Spomedzi všetkých druhov kapusty, čínska je tou najšťavnatejšou. Lekári odporúčajú, aby ju do svojho jedálnička zaradili najmä ľudia s cukrovkou a pacienti trpiaci na srdcové ochorenia. Nemali by sa jej vyhýbať ani tí, ktorí majú problémy so žalúdkom a črevami.

пекинская капуста

Čínska kapusta je bohatá na živiny a je najlepším prostriedkom na prevenciu pred avitaminózou, najmä počas obdobia, kedy mnohé druhy zeleniny a ovocia strácajú svoje užitočné látky.

Rozhodli sme sa ponúknuť vám niekoľko receptov na šaláty, ktorých hlavná zložka bude práve spomínaná čínska kapusta. Príprava je jednoduchá a ich zloženie či kalorické hodnoty si môžete prispôsobiť podľa vašich preferencií.

Kapusta má jemnú výraznú chuť, takže je vhodná na kombinovanie s mnohými inými produktami. Pobyt v chladničke jej nič neurobí ani po dlhšej dobe a vďaka tomu si môžete kedykoľvek pripraviť ľahké a výživné jedlo.

Čínska kapusta s čiernym kmínom

Šalát z čínskej kapusty, mrkvy a čierneho kmínu bude skvelým doplnkom k vášmu hlavnému jedlu. Chrumkavá kapusta a mrkva sú vhodnou kombináciou s tvrdým syrom a štipka štipka čierneho kmínu dodá celému pokrmu zaujímavú chuť.

пекинская капуста с морковью и сыром

Ingrediencie

  • 200 g čínskej kapusty
  • 1 mrkva
  • 30 g strúhaného syra
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ČL šomáčky z granátového jablka
  • čierny kmín a soľ podľa chuti

Postup

  1. Nakrájajte si kapustu a vložte ju do misky.

  2. Mrkvu nastrúhajte najemno a pridajte ju ku kapuste.

  3. Nakoniec všetko posypte syrom, kmínom a soľou.

    ингредиенты

  4. Dochuťte ho olivovým olejom a omáčkou z granátového jablka. Všetko dôkladne premiešajte a môžete podávať!

    салат готов

Šalát z čínskej kapusty a pomaranča

Svieži jednoduchý a nezvyčajný – je lepšie ak si vezmete sladké pomaranče, šalát môžete poliať bielym jogurtom alebo pokvapkať trochou citrónovej či pomarančovej šťavy.

пекинская капуста и апельсины

Potrebujete

  • 1 ks čínskej kapusty

  • 2 pomaranče

  • 1 ČL citrónovej šťavy

  • 1 ČL jablčného octu

  • tekvicové semienka podľa chuti

Postup

  1. Kapustu si narežte na tenké kúsky.

  2. Pomaranče ošúpte a rozoberte na mesiačiky.

  3. Do misy si vložte kapustu, kúsky pomaranču a tekvicové semienka.

  4. Pokvapkajte citrónovou šťavou a jablčným octom. Dobre premiešajte a môžete konzumovať!

Šalát z čínskej kapusty a šunky

салат Настенька

Ingrediencie

  • 1 ks čínskej kapusty

  • 300 g šunky

  • 100 g vlašských orechov

  • 150 g tvrdého syra

  • 200 g mrkvy na kórejsky spôsob

  • 4 vajcia

  • 300 g kuracích pŕs

  • polovica ananásu z konzervy

  • zelená cibuľka a šalátové listy podľa chuti

  • soľ a majonéza (môžete ju nahradiť bielym jogurtom)

Postup

  1. Kapustu si umyte a nakrájajte na tenšie kúsky. Čím viac narezaný, tým bude jeho chuť zaujímavejšia.

  2. Šunku si narežte na kocky – nesnažte sa ju nahradiť klobásou alebo salámou, pretože výsledná chuť bude úplne iná.

  3. Pomleté orechy si osmažte na panvici s rastlinným olejom.

  4. Na strúhadle si nastrúhajte tvrdý syr spolu s vajíčkami uvarenými natvrdo.

  5. Kuracie prsia si uvarte a nakrájajte na malé kocky.

  6. Ananás si narežte na ľubovoľné kúsky. Ak budú väčšie, ich chuť v šaláte bude výraznejšia.

  7. Zelenú cibuľu narežte na tenké kolieska.

  8. Všetko premiešajte v jednej mise, osoľte a pridajte majonézu podľa vlastnej chuti. Premiešajte.

  9. Skrášlite to lístkami hlávkového šalátu a môžete podávať!

Šalát z čínskej kapusty s kuracím mäsom a krutónmi

Tento šalát je zdrojom mnohých vitamínov a dobrej nálady!

салат с курицей и сухариками

Ingrediencie

  • 1 ks čínskej kapusty
  • 1 ks kuracích pŕs
  • 1 cibuľa (voliteľné)
  • 1 konzerva kukurice
  • olivový olej alebo majonéza podľa chuti
  • citrónová šťava alebo balzamikový ocot
  • soľ, oregáno, čierne mleté korenie
  • krutóny

Postup

  1. Kapustu si narežte na tenšie prúžky.
  2. Kuracie prsia mierne naklepte, okoreňte a osoľte. Osmažte na panvici alebo na grile.
  3. Cibuľu si nakrájajte najemno (môžete k nej pridať aj nasekanú petržlenovú vňať).
  4. Zmiešajte si v mise kapustu, kukuricu, petržlenovú vňať a krutóny.смешиваем ингредиенты
  5. Všetko posoľte a pridajte 1-2 štipky sušeného oregána.
  6. Vychladené kuracie prsia si nakrájajte na menšie kocky alebo prúžky a pridajte ich do šalátu.
  7. Šalát pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou. Alternatívou šťavy z citróna môže byť pár kvapiek balzamikového octu. Premiešajte a servírujte!смешиваем ингредиенты

Šalát z čínskej kapusty a uhoriek

салат с капустой и огурцами

Potrebujete

  • 450-500 g čínskej kapusty
  • 250 g uhoriek
  • 2-3 g soli
  • 30 ml oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • bylinky podľa chuti

Postup

  1. Vezmite si niekoľko listov kapusty, umyte ich a nakrájajte na pásiky.
  2. Uhorku si umyte a narežte na polkruhy.
  3. Zeleninu premiestnite do misy – pridajte k nej bylinky (napr. petržlenovú vňať alebo kôpor).
  4. Osoľte, pridajte olej, citrónovú šťavu a premiešajte.
  5. 100 g šalátu má v sebe približne 50 kcal. Prajeme vám dobrú chuť!

Ako vidíte, čínska kapusta sa dá perfektne kombinovať s rôznymi produktmi vašej kuchyne. Každý recept sa vďaka nej môže zmeniť na kulinárske majstrovské dielo.

Spestrite si aj vy svoj jedálniček a nezabudnite sa o tieto chutné recepty podeliť aj s priateľmi na sociálnych sieťach!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore