Dôvod prečo naše mamy varia veľmi veľmi zle. S týmto môžete argumentovať koľko chcete, podstata sa nezmení…

Ženy 45+ sa radi posťažujú na dnešnú mládež, hlavne na dievčatá, že sú hrozné hostiteľky, lenivé, že nevedia ani poriadne navariť. Ale je tu jeden pozoruhodný jav: nikde v Európe sa nestretnete s takým zlým jedlom ako v domovoch žien nad 45 rokov. A áno, mladé dievčatá varia oveľa lepšie a chutnejšie, lebo lepšie chápu čo sa s čím dá kombinovať, dokonca aj keď nemajú veľa kulinárskych skúseností. 

советская кулинария

Samozrejme nie všetko je bez príčiny. Roky nedostatku, chudoby a obmedzených názorov na svetovú kuchyňu urobili svoje. Správnym kombináciam produktov a ešte kalorickým hodnotám jedál venoval pozornosť len málokto. A presne toto spôsobilo mnoho dnešných problémov, o ktorým vám povie redakcia «chillin.sk!».

Nechutné jedlo

  1. Monotónnosť
    Vezmime si napríklad stravu ženy nad 45+ s priemerných príjmom. Zvyčajne sa podobá ešte na socialistickú jedáleň: varené alebo pečené vajcia, kaše, kotlety, polievka, boršč, pečené alebo varené zemiaky, cestoviny s mäsom. A samozrejme ani jeden sviatok sa neobíde bez šalátu – zemiakového alebo vlašského, kurčaťa s jablkami a alkoholu.V minulosti samozrejme nebolo také množstvo dostupných výrobkov a už vôbec nie receptov ako dnes. Ale časy sa zmenili a kulinárske zvyky zostali.советская кулинарияDokonca aj v prípade, že peňaženka vám dovoľuje kúpiť si aj iné jedlá, rodák zo socializmu si aj tak kúpi to, na čo je zvyknutý. Klobáska v akomkoľvek stave – najlepšia pochúťka. Čo už tam budete hovoriť o kaviári alebo o červenej rybe? A rôzne koreniny či produkty z iných krajín sú úplne tabu. Veď kto už len môže kúpiť paradajky uprostred zimy – iba v konzerve a môžete mať ešte varené zemiaky, cviklu, mrkvu… Ženy aj muži nad 40 jednoducho odmietajú čo i len vyskúšať koláč so špenátom alebo julienne.

    советская кулинария

    Snáď jediný výrobok, ktorý prenikol do kuchyne starších ľudí sú krabie tyčinky. No dokonca aj tie sú súčaťou rôznych šalátov: kukurica, krabie tyčinky, mrkva, tvrdý syr. Ale o dizajne jedál by sme mohli skladať básne. Ten istý šalát môžete podávať v tvare korytnačky, pyramídy… Všeobecne je krása týchto jedál neopísateľná.

    женщина на кухне

  2. Žiadne zručnosti
    V socializmu mladí ľudia študovali v rôznych mestách ďaleko od domova. A samozrejme, život na internátoch sa podpísal na ich varení: rýchle jedlá, alebo zo študenstkej jedálne a žiadne vedomosti o tom čo, koľko a ako to pripraviť. Toto je veľké  hrozné tajomstvo – pokolenie našich mám nevie variť. Naše ženy veria, že zapekaním mäsa v majonéze mu dodáte neskutočnú jemnosť. Aj keď majonéza mäsu žiadne úžasné vlastnosti nepridá. Možno okrem tuku a karcinogénov.женщина на кухнеŽeny stredného veku si z nejakého dôvodu zvykli nakrájať zeleninu a šalát veľmi, veľmi jemne a naukladať ju do vrstiev. Napriek nepraktickosti takejto činnosti si zrejme ženy po 45 radi sťažujú život. Je im ťažko zmieriť sa s tým, že chutné jedlá možno pripraviť ľahko a rýchlo.

    женщина на кухне

  3. Zložité procesy
    V časoch socializmu a na začiatku 90-tych rokov sa predpokladalo, že hostí je potrebné privítať poriadne a podávať jedlá, ktoré sa pripravujú dlho a pomaly – s úctou. Preto varili dlho, nudne a nakoniec aj tak nedostali nič zaujímavé. Prípravy na sviatočný stôl však mohli trvať aj 2 dni!плохая едаNa rôzne šaláty bolo potrebné uvariť horu zeleniny, podusiť kapustu, pripraviť majonézu a nechať postáť v chladničke a premiešať. A potom ešte šalát nechať oddychovať pár hodín alebo najlepšie celú noc v chladničke, aby všetky ingrediencie prešli majonézou a šalát tak začal pripomínať kašu. Vo všeobecnosti sú hostiteľky nad 45 pomalé nielen vo varení, ale aj v ostatných domácich prácach.
  4. Škodlivé pre telo
    V ďalekých 80-tych rokoch minulého storočia sa absolútne nevenovala pozornosť nutričným hodnotám výrobkov a už vôbec nie tomu ako ich správne kombinovať. Všetky vedomosti boli založené na tom, že všetko je prírodné a keď pracuješ potrebuješ jesť veľa, lebo inak stratíš energiu. Sladkosti boli radosťou, a vždy museli byť v dome. Koniec koncov ak si všimnete sú to práve babičky, kto kŕmi deti sladkosťami.плохая едаOni vôbec nechcú počuť o tom, že sladké pečivo, alebo bublinková sladká voda sú príčinou mnohých chorôb a obezity, že majonéza v balení môže byť kvalitná a že v údenom syre sa nenachádza syr. Náhodou to začujú v televízore a hlasno sa proti tomu budú ohradzovať, aby napokon mohli povedať, že všetko je aj tak rovnaké a aj naďalej mohli kupovať to isté. A reči o zdravých potravinách nechcú ani počuť, však je to tá istá chémia, len drahšia.однообразная еда

    Stačí sa len pozrieť na pokolenie našich rodičov a babičiek: takmer všetci trpia obezitou, mnohí majú cukrovku, choré srdce, problémy s pečeňou a pankreasom. Toto všetko je následkom stravy, lásky k vyprážanému a majonéze.

    однообразная еда

Dnes dokonca aj školáčky vedia, čo je lepšie jesť a ako pripraviť jedlo tak, aby bolo aj krásne a aj užitočné. A spomedzi nášho staršieho pokolenia sa zdravou stravou zaoberajú hlavne ženy, ktoré veľa cestujú, alebo v niečom podnikajú. Väčšia časť našich žien však doteraz žije so zvykov 80-90-tych rokov minulého storočia.

My v žiadnom prípade nechceme nikoho uraziť. Jednoducho je len vždy potrebné držať krok s dobou, rozširovať svoje obzory, a vrátane toho aj kulinárske vedomosti a zvyky. Podeľte sa s týmto zaujímavým článkom aj s priateľmi na sociálnych sieťach!

Fotografie z depositphotos.

zdroj: takprosto.cc