Je nedeľňajšie upratovanie v poriadku? Požiadali sme o odpoveď cirkevného predstaviteľa

Nielen veriaci ľudia ale aj laici sa často pýtajú otázku, či je možné v nedeľu tráviť čas upratovaním. Koniec koncov, mnohí z nás nemajú v priebehu týždňa čas na upratovanie, takže všetky tie domáce práce – pranie, žehlenie, vysávanie a iné sa presúvajú na víkend.

Rozhodli sme sa opýtať na podobné otázky aj kňaza, ktorý slúži v neďalekom kostole. Toto sú jeho odpovede…

  1. Prečo vznikol tento zákaz upratovania? Jeho korene sa tiahnú hlboko do čias, kedy ľudia žili prísne podľa biblického kalendára. Faktom je, že upratovanie a iné fyzické aktivity neboli vítané v šiesty deň v týždni – v sobotu.

    To je dôvod, prečo ľudia v Izraeli oslavujú každú sobotu (sabat – deň pokoja) na štátnej úrovni – urobili si z toho štátny sviatok. Prečo v našej vlasti hovoríme o tom, že sa v nedeľu zdržíme práce? Dôvodom sa stali prvky moderného kalendára, v ktorom je posledný deň v týždni práve spomínaná nedeľa.

    уборка дома советы

  2. Je možné v tento deň pracovať? Cirkevní služobníci zakázajú prácu v tomto dni s jednou výhradou – páca je povolená len vtedy, ak bude zameraná na duchovný vývoj človeka. Najlepšie je venovať svoj voľný čas na účasti na nedeľňajšej omši, môžete navštíviť príbuzných, ktorých ste už dlho nevidia, alebo sa zaoberať charitatívnou pomocou pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

    Čo sa týka upratovania, je lepšie, aby ste túto činnosť presunuli na akýkoľvek iný pracovný deň. Umývanie, pranie alebo žehlenie je povolené len vtedy, ak neplnenie týchto povinností by mohlo viesť k hriechu.

    уборка дома советы

  3. Čo iné je ešte zakázané? V nedeľu sa odporúča zdržať sa akýchkoľvek krokov, ktoré by viedli ku skazenosti duše. To zahŕňa hry na mobilných či iných zariadeniach, pozeranie seriálov a filmov či počúvanie hudby.

    Nesúvisí to len s náboženskými vecami: ľudia sa celý týždeň venujú rôznym svojím „vášniam“. Preto, ak sa chce človek ochrániť pred sebadeštrukciou, mal by sa aspoň počas jedného dňa v týždni venovať duchovnému rozvoju.

    уборка дома советы

Kňaz radí, aby ste sa v tento deň odosobnili od pozemských problémov: zabudnite na krivdy, nedorozumenia a drobné spory. V žiadnom prípade sa nepúšťajte do hádok. Vyjadrujete tak tým neúctu k Bohu.

Takže si to teda zhrňme. Nedeľňajšie upratovanie nie je nič poburujúce či prísne zakázané. Ak má ale človek možnosť rozdeliť si svoje povinností tak, aby upratovanie nemuselo pripadnúť na deň voľna, prečo to neurobiť, však?

уборка дома советы

Ak však takáto možnosť neexistuje, nič sa nestane ani v prípade, že si počas dňa oddychu naozaj oddýchnete. Koniec koncov, kto na tom bude horšie? Ak v deň voľna bude vaša rodina žiť v neporiadku alebo ostane bez chutného obeda?

Nezabudnite zdieľať tieto tipy aj s vašimi priateľmi, možno sa ich životy konečne zmenia k lepšiemu!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore