Takto sa budú rodiť vaši vnuci a vnučky! 5 najpopulárnejších a najžiadanejších spôsobov pôrodu

„Ako by ste chceli rodiť?“ – prvá otázka, ktorú tehotné ženy najčastejšie počujú. Mnohé z nich odpovedajú že vo vode, s dulou, či postojačky…Alternatívne spôsoby rodenia detí doslova naberajú na obrátkach. Mladé matky neustále vyhľadávajú najprirodzenejšie a najlepšie cesty, ako priniesť svojich potomkov na tento svet.

альтернативные роды

Alternatívne pôrody

Rozhodli sme sa prezradiť vám niečo o všetkých najmodernejších trendoch. Klasický pôrod v pôrodniciach je stále bežný, no aj napriek tomu sa čoraz viac a viac žien snaží vyskúšať nasledujúce spôsoby privádzania detičiek na svet.

  1. Pôrod vo vodeV prípade, že sa novopečená matka rozhodne pre hypermoderný pôrod do vody, obdrží rad výhod: relaxačné a analgetické vlastnosti vody pomáhajú zmierniť kŕče, zlepšujú krvný obeh, upokojujú a zabezpečujú žene pohodlnú polohu. Okrem toho, voda odstraňuje výskyt takých nepríjemných pocitov akými sú suchá koža, zvýšené potenie, zimnica alebo pocit teplotných návalov. 

    альтернативные виды родов

    Prívrženci tejto metódy sú presvedčení, že rodenie vo vode znižuje úroveň stresu pre dieťa – voda zjemňuje prechod z jedného prostredia do toho druhého. Malo by však byť zrejmé, že prítomnosť vody pri pôrode je pre matku a dieťa nerizikové, iba v prípade, že pôrod prebieha pod dohľadom kvalifikovaného zdravotníckeho personálu.

    Odporcovia tejto metódy sú presvedčení, že voda zvyšuje celkový čas pôrodu a je všeobecne nebezpečná pre novorodenca: dieťa môže prehltnúť nečistú vodu alebo sa dokonca aj udusiť.

    альтернативные способы родов

  1. Vertikálne pôrody  

     

     

    Ak si myslíte, že pôrod v sede alebo v postavení sú nejakou inováciou, ste hlboko na omyle. Sme zvyknutí na pôrody v polohe na chrbte, ktoré boli zavedené do pôrodníckej praxi iba v XVIII storočí, a to výhradne len pre pohodlie pôrodníka.

    альтернативное ведение родов

     

     

    Až do tej doby sa naši predkovia rodili v stoji, sediac v podrepe alebo visiac na inej osobe, pričom tento spôsob pôrodov bol pre ženu fyziologickejší a pohodlnejší. Dnes sa mnohé pôrodnice pokúšajú znova zaviesť vertikálne pôrody aj do súčastí predpôrodných cvičení, pretože majú oveľa viac výhod ako obvyklý pôrod s polohou na chrbte.

     

    Sediaca žena je žena uvoľnenejšia, maternica netlačí na krvné cievy a hypoxia plodu je znížená na minimum. A čo je dôležitejšie, kontrakcie matky sú menej bolestivé, takže nie je potrebné používať rôzne lieky proti bolestiam či stimulanty.

    что такое альтернативные роды

  2. Aktívne pôrodyTáto metóda pôrodu je už dávno bežnou praxou v moderných pôrodniciach. Rodička už nemusí byť pripútaná k nemocničnému lôžku, má právo slobodne sa pohybovať po celom oddelení, meniť polohy, využívať masáž na prevenciu pred bolesťami.альтернативные роды это

     

    Pri tejto metóde pôrodu si žena ľahne len v prípade nutnosti vykonania akýchkoľvek lekárskych vyšetrení a priamo v okamihu narodenia dieťaťa. Aktívny pôrod kombinuje vertikálnu polohu tela rodičky a neustálu aktivitu.

    Rôzne druhy pohybov na izbe, kývanie, krútenie panvy a nakláňanie zlepšenie prekrvenia maternice a placenty, čím zaručuje stály prísun kyslíka pre plod pri procese pôrodu. Pohyb, masáž a správne dýchanie pomáhajú budúcej matke rozptýliť sa, zrelaxovať a zmierniť bolesti počas pôrodu.

    альтернативные роды за и против

  3. Pôrod s dulouV našej krajine sa tento druh pôrodu vyskytuje zriedkavo, no čoskoro sa možno stane samozrejmosťou. Dula nie je lekár ani pôrodná asistentka. Je to skúsená žena a matka, ktorá sa dobre orientuje v ženskej fyziológii a poskytuje všetku potrebnú podporu ženám pred pôrodom, počas neho aj po ňom.роды с доулой

    Dula rozumie všetkým potrebám ženy počas pôrodu ako nikto iný. Často sa stará o komfort ženy, o jej emocionálny stav a iné záležitosti, ktoré už z časového hľadiska nevie zabezpečiť pôrodná asistentka či neskúseného manžela. Dula podporuje ženu a jej partnera, pomáha im pri otváraní cesty k rodičovstvu radostným a upokojujúcim spôsobom.

     

    роды с доулой что это

  4. Lotosový pôrodZatiaľ čo pri klasickom pôrode lekár čaká, kým pupočníková šnúra prestane pulzovať, aby sa mohla prestrihnúť, lotosový pôrod znamená, že sa porodená placenta položí k novorodencovi bez toho, aby sa pupočníková šnúra prestrihovala.
  5. лотосовые родыPodporovatelia tejto nezvyčajnej metódy sú presvedčení, že ide o spôsob, ktorý uľahčuje dieťatku príchod na svet a ponúka mu možnosť v najbližších týždňoch čerpať z maternice všetky živiny, vrátane kmeňových buniek a pupočníkovej krvi. 

    лотосовые роды за и против

Avšak lekári sú presvedčení, že tento typ pôrodu je pre novorodencov smrteľný, pretože riziko bakteriálnych infekcií sa niekoľkonásobne zvyšuje. Napriek tomu, prívrženci tejto metódy, sú presvedčení o jej výhodách.

Moderná mladá žena chce vo všetkom trendy a narodenie dieťaťa nie je žiadnou výnimkou. Ako a kde rodiť je osobná záležitosť každej ženy. Medzi rodičkami a pôrodníkmi sa vždy nájdu tvrdohlaví konzervatívci a horliví inovátori. Sú pripravení vymýšľať neobyčajné nápady aj v tak zdanlivo prirodzenom a zaužívanom procese privádzania nového života na tento svet.

Aký máte názor na alternatívne formy pôrodov? Nezabudnite zdieľať svoje názor a cenné skúsenosti aj v komentároch!

 

zdroj:takprosto.cc

Chod hore