Výskum odhalil 5 fáz vzťahu. Pokorili ste všetky z nich?

 

Ako sa vyvíjajú naše vzťahy? Ako dlho musíme s niekým randiť, než sa odhodláme k zásnubám? Alebo sa uvoľníme natoľko, že sa nebojíme pred ním „upustiť plyn“? Aj na to sa zameral výskum internetovej zoznamky eHarmony. Hoci skúmal vzťahy tisícky Austrálčanov, objavil 5 vzťahových fáz, ktorými prechádza snáď každý z nás. Do akej ste sa s partnerom dostali vy?

1. Zapálenie iskry

Oči sa stretnú a vy pocítite niečo, čo ste nikdy (alebo už dlho) nepocítili. Krv vo vás prúdi dvakrát tak rýchlejšie, srdce búši ozlomkrky. Alebo len zažívate príjemné emócie. Tie, ktoré vám pripomínajú domov …

Či tak, alebo onak, prvú fázu experti definovali ako tú, kedy v sebe dvojica nájde zaľúbenie a začne spolu randiť. Podľa záverov výskumu pobozká jeden zo štyroch ľudí partnera už na prvom rande. Jeden z desiatich ale čaká aj viac ako tri týždne na úvodnú pusu.

Na prvý sex si počká väčšina ľudí tri mesiace. Aj keď deväť percent pripustilo, že skončí s partnerom v posteli už týždeň od zoznámenia.

2. Fáza „medových týždňov“

 

Hoci získala táto vzťahová fáza trochu nepresný názov, esenciu si zachováva. Áno, aj po troch, štyroch mesiacoch sa partneri nemôžu jeden druhého nabažiť. Už si však na seba zvykli a vedia sa bok po boku uvoľniť.

Zaujímavé sú však dáta zohľadňovania doby za akú muži a ženy deaktivujú svoje účty na internetových zoznamkách potom, čo s niekým začnú chodiť. Muži sú v tomto spontánnejší – 28% mužov si zruší svoj profil na zoznamke už tri týždne od vážnej známosti. Ale u žien to je len 17%

Výskum zároveň odhalil, že skoro tretina nových párov zverejní spoločnú fotku na sociálnych sieťach po štyroch mesiacoch randenia. Či to vypovedá niečo o kvalite vzťahu, necháme posúdiť vás.

3. Intímne fázy …

… je tá, kedy sa partneri nehanba si pred sebou prdnúť. Áno, tak definovali zhruba polročné výročie vzťahu odborníci

Charakteristika tohto štádia vzťahu ale samozrejme nestojí a nepadá len na uvoľňovaní plynov. Je to fáza, kedy sa partneri cítia vo vzájomnej prítomnosti ešte uvoľnenejšie, kedy zhodili takmer všetky zábrany.

A ešte niekoľko zaujímavých čísel na záver odseku. Priemerná dvojica si prvýkrát povie „milujem ťa“ po troch mesiacoch vzťahu. Muži toto vyznanie prenesú obvykle ako prvý.

Zhruba po piatich mesiacoch randenia si holubičky nechajú v partnerovom domove zubnú kefku a po šiestich sa nezdráhajú si pred ním prdnúť.

Mladí ľudia ale spoločenské formality riešia ešte o trochu menej – polovica ľudí pod 24 rokov vypustí „zlého ducha“ pred svojím náprotivkom pokojne už po troch mesiacoch randenia.

4. Fáza záväzkov

Keď ju / ho milujete, na čo čakať? Tak zmýšľa až 45% zadaných ľudí. Práve toto percento už po roku oznamuje zásnuby, má spoločný bankový účet, ba dokonca nehnuteľnosť.

Zásadné zmeny v spoločnom živote sa ale dejú už o niečo skôr, po pol roku od zoznámenia. Spoločné bývanie si v tomto čase zariaďuje 28% ľudí a polovica predstavuje svojho partnera rodičom. Zvyčajne sa ale zoznámi oveľa skôr.

Nie všetci ľudia ale so zásnubami vyčkávajú rok. Nezanedbateľné percento (13% ľudí) si navlečie zásnubné prstene už pri polročnom výročí. A 15% si v tomto čase kupuje  spoločného domáceho maznáčika.

5. Fáza rozchodu

Väčšina vzťahov sa rozpadne. Smutný, avšak pravdivý fakt. Mnohé páry neprekročia ani ročnú métu.

Po rozchode trvá 67% ľudí nanajevýš rok, než začnú randiť s niekým novým. Mladí ľudia sa z nevydareného vzťahu dostanú rýchlejšie, ba doslova rýchlo – nového partnera nájdu po boku až tretina z nich už po mesiaci od rozchodu.

Hoci to môže vyzerať, že žijeme v dobe „fastfoodových vzťahov“, jazva na srdci sa hojí omnoho dlhšie. Priemernému človeku trvá dva roky, kým sa úplne zotaví z rozchodu …

Prečítaj si aj: Pre viac článkov o vzťahoch a sexe si kliknite na tento odkaz. 

zdroj foto:pixabay.com

Chod hore