90% ľudí pri meraní tlaku robí tieto chyby. Výsledok je tak úplne skreslení. VYVARUJTE SA IM

V týchto našich ťažkých časoch mnohí ľudia trpia výkyvmi tlaku, a dokonca to môže byť problém aj v dospievajúcom veku, čo je naozaj smutné. Častá je bolesť hlavy, únava, závrate a šum v ušiach – a to je iba časť symptómov, ktoré vznikajú v dôsledku arteriálneho tlaku. Tlakomer preto dnes nájdeme takmer v každej rodine, napokon tento problém nemožno ignorovať, najmä starším ľudia a tehotným ženám. 

Vedieť tlakomer zapnúť a chápať čo znamená výsledok, ani z ďaleka negarantuje, že tlak dokážete odmerať správne. Dokonca aj doktorovi sa môže stať, že tlak odmeria nesprávne, pretože existujú pravidlá merania tlaku, ktoré nijako nesúvisia s kvalitou daného prístroja. 90% ľudí ich však nedodržiava. Redakcia «chillin.sk» vám povie ako správne odmerať krvný tlak.

 

Ako správne odmerať tlak

Tlakomer môže ukázať skreslené meranie, nakoľko ho väčšina ľudí používa nesprávne a tiež nedodržiavajú niektoré pravidlá tohto procesu. Či už používate elektrický alebo obyčajný tlakomer, aby ste dostali dobrý výsledok dbajte na dodržiavanie nasledujúcich pravidiel.

PRAVIDLÁ MERANIA TLAKU 

  1. Minimálne 30 minút pred meraním tlaku nefajčite a nepite nápoje, ktoré obsahujú kofeín (káva, kola, čaj…).
  2. Pred meraním krvného tlaku je potrebné oddychovať aspoň 5 minút.
  3. Pred meraním tlaku si vyprázdnite močový mechúr.
  4. Tlak nemerajte aspoň 2 hodiny po užití liekov. Druhé meranie tlaku môžete vykonať až minútu po prvom.
  5. Ruku v čase merania položte tak, aby stred ramena s meracím zariadením bol na úrovni srdca. Spodný okraj meracieho zariadenia, by mal byť 2-3 cm vyššie od lakťa. Je potrebné, aby ste sedeli a opierali sa o stoličku.
  6. V čase merania nehovorte. Nohy nemajte skrížené a stupaje majte položené na podlahe.
  7. Berte do úvahy aj skutočnosť, že mechanický tlakomer je veľmi citlivý na zvuky v miestnosti. Preto sa často merania v lekárni odlišujú od skutočných hodnôt,

Nedodržiavanie týchto pravidiel môže viesť k vyšším nameraným hodnotám krvného tlaku: po vypití kávy – o 11/5 mm Hg, alkoholu – o 8/8 mm Hg, fajčenia – o 6/5 mm Hg, pri preplnenom močovom mechúre – o 15/10 mm Hg, v prípade neopierania sa – o 6/10 mm Hg, bez opory pre ruku – o 7/11 mm Hg.

Pre tých, ktorí majú s používaním tlakomeru minimálne alebo žiadne skúsenosti a nechcú sa tým zaťažovať, existujú elektrické automatické prístroje na meranie krvného tlaku na úrovni ramena, zápästia a prstov. Ale väčšinou tieto prístroje nemajú také presné merania ako ich mechanickí predkovia.

 

Nikdy neignorujte výkyvy tlaku! Ľudia, ktorí tomuto problému nepripisujú veľkú dôležitosť sa 7-krát častejšie stretávajú s narušením mozgovej cirkulácie, 4-krát častejšie s ischemickou chorobou srdca, a 2-krát častejšie s kŕčovými žilami. 

Merajte si tlak, dodržiavajúc všetky pravidlá, aby ste dostali čo najlepší výsledok. Povedzte nám v komentároch, či aj vo vašej rodine máte tlakomer. A tiež sa s týmito radami nezabudnite podeliť s priateľmi na sociálnych sieťach!

Nezabudnite si na tomto odkaze prečítať viac príspevkov o zdraví 

zdroj   takprosto.cc 

Chod hore