Chrumkavý Veľkonočný košíček, ktorý nedostanete v žiadnom obchode. Nesmie chýbať v žiadnej rodine

Do Veľkej noci máme ešte trošku času, ale je vhodné si rozložiť prípravy na tieto sviatky na niekoľko etáp. Pripravte si veľkonočný košík, ktorý bude znamenitou ozdobou vášho sviatočného stola. Ak ho nebudete jesť, pokojne si ho upečte už aj teraz. Košíček skladujte v izbe, nie na chladnom mieste.

 INGREDIENCIE:
Cesto:
—7 pohárov pšeničnej múky
—2 a 1/2 pohára mlieka
—5 dkg masla
—2 vajcia
—6 dkg čerstvého droždia
—5 lyžíc cukru
—1 lyžica soli
—1 vajcie
Poleva:
—1 pohár práškového cukru
—1 bielko

—alobal
—žiaruvzdorná alebo kovová miska

Múku preosejeme do väčšej misy a primiešame k nej soľ.  Mlieko mierne ohrejeme a odlejeme z neho 1/2 pohára. Do 1/2 pohára mlieka pridáme droždie, 1/2 lyžičky cukru a 3 lyžičky múky – prikryjeme a necháme naboptnať. Dve vajcia vymiešame s 5 lyžicami cukru. Maslo roztopíme. Do preosiatej múky vylejeme 2 zostávajúce poháre mlieka, pridáme droždie, vajcia s cukrom a roztopené maslo. Všetko dôkladne premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Misku obalíme alobalom a plech vystelieme papierom na pečenie alebo alobalom.
Vykysnuté cesto ešte raz prehnetieme a vytvoríme z neho pásiky o priemere asi 0,7-1 cm, ktoré prikladáme k miske tak ako je zobrazené na fotografiách. Malým tanierikom vyrežeme dno košíka, potrieme vodou a priložíme k miske. Na konci celý košík potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme okolo 20-25 minút dozlatova. Na druhý plech si položíme papier na pečenie, na ktorý si pred prípravou cesta obkreslíme horný okraj misky, ktorý nám poslúži na prípravu rúčky košíka. Zo zvyšného cesta robíme 3 pásiky a spletieme ich do vrkoča o dĺžky väčšej než polovica obvodu obkreslenej misky. Potrieme vajíčkom a tiež pečieme podobne ako prvú časť cesta. Upečený košík vyberieme z rúry a zaťažíme ho. Ide o to, aby bolo dno ploché a košík bol stabilný. Košík aj rúčku košíka necháme vychladnúť a na teplom mieste necháme sušiť asi 2 dni.
Na polevu vyšľaháme bielko a pridáme cukor. Polevou ozdobte košíček podľa vlastných predstáv.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
Do Veľkej noci máme ešte trošku času, ale je vhodné si rozložiť prípravy na tieto sviatky..." />