Fotoséria matky, ktorá porodila mŕtve dieťa. Takto sa to nemalo skončiť…

Stať sa rodičom je jednou z najväčších udalostí v živote mnohých ľudí. Či už sa jedná o prvé dieťa alebo tretie, každé tehotenstvo je iné ako to druhé. Pre matky je to krásne a zároveň zvláštne obdobie života, kedy môžu cítiť, ako v ich vnútri rastie nový človiečik.

Vynosenie dieťatka však so sebou nesie aj isté riziká. Jedno z troch tehotenstiev končí v priebehu prvého trimestra potratom. To je dôvod, prečo sa prvé tri mesiace ženy nepriznávajú k tomu, že pod ich srdcom im rastie nový život. Bohužiaľ, neexistuje žiadna záruka, že po uplynutí tento doby sa už dieťatku nemôže nič stať.

Podľa štatistík, jedno z dvesto tehotenstiev končí narodením mŕtveho dieťaťa. Môže k tomu dôjsť z rôznych dôvodov, no niekedy je príčina celkom neznáma.

33-ročná Austrálčanka Sarah Jadeová sa rozhodla ukázať srdcervúcu pravdu o narodení jej mŕtveho dieťatka. Jej syn Axel zomrel ešte v maternici v 33. týždni tehotenstva po tom, čo pri vývoji jeho mozgu nastali patologické zmeny. Žena sa prekonala a aj napriek všetkému sa rozhodla urobiť zúfalý krok…

Vediac, že jej dieťatko je už mŕtve, obrátila sa na fotografku Lacey Barrattovú, ktorá sa špecializuje na fotenie pôrodov. Zdokumentovala jej pôrodné ťažkosti aj jej prepojenie s malým Axelom, deň po jeho narodení. Fotografka bola prítomná aj počas jeho pohrebu.

Strata dieťaťa je jednou z najhorších a emočne najtraumatickejších zážitkov, ktoré môže rodič zažiť. Podľa Sarah im tieto fotografie pomohli pomaly sa vyliečiť zo strašnej bolesti.

Snívala som o krásnom pôrode. Ale keď som zistila, že už je koniec, chcela som si tento moment zvečniť naveky.“

Bolo to veľmi bolestivé. Najhoršie bolo, keď som musela silno tlačiť a Axel už bolo z polovice vonku. Potom sa však vrátil naspäť a ja som musela začať odznova.“

V tej chvíli som sa rozplakala. Moje telo bolo pripravené na kontrakcie, no moje srdce si chcelo synčeka nechať vo vnútri,“ povedala Sarah. „Keď mi ho prvýkrát dali podržať, pocítila som v sebe úžasný pocit.“

Chcela som sa do neho ponoriť a navždy ho objímať. Nikdy som nezažila tak niečo silné. Mala som pocit, že explodujem.“

Nikdy nebudem ľutovať, že som sa rozhodla pre fotenie celého pôrodu. To je to, čo so mnou ostane navždy. Celá naša rodina ho videla a rozlúčila sa s ním. Opustiť ho bolo tou najťažšou vecou, akou som si kedy musela prejsť.“

Aj náš 3-ročný syn Arthur prišiel, aby sa s ním rozlúčil. Tak dlho čakal na svojho mladšieho bračeka.“

Povedala som mu: „Tu je tvoj braček.“ Arthur sa na chvíľu zadíval na mňa a povedal: „Ale on nehovorí, mami. Prečo spí?“ Jednoducho nerozumel vážnosti tejto situácie.“

Axel zostane navždy v našich srdciach.“

Lekári zistili problémy s vývojom počas 20. týždňa tehotenstva. Keď jej v 30- týždni urobili MRI, situácia bola úplne kritická.

Keď som čakala Axela, bola som šťastná, že už mám jedno dieťa. Teraz sa však cítim tak zničená…“

Prečo boli vlastne fotografie vytvorené? Podľa fotografky Lacey slúžia silnému cieľu – spájajú všetkých nešťastných rodičov, ktorí prišli o svoje deti týmto spôsobom. Navyše, zničia tabu, ktoré sa týka problémov s narodením mŕtvych detí. A čo je najdôležitejšie, poskytujú uspokojenie.

Keď mi je horko na duši, pozerám sa na tieto fotky a pomyslím si: „Držala som ťa v náručí. Bol si skutočný,“ hovorí Sarah.

Každé narodenie dieťatka je pre človeka významným okamihom v živote. Spomeniete si hneď na všetky pocity, ktoré ste v tých okamihoch prežívali,“ vysvetľuje fotografka.

Sarah a jej rodine by sme radi vyjadrili úprimnú sústrasť v tomto ťažkom životnom období. Veríme, že táto odvážna a silná žene bude v budúcnosti odmenená a v jej rodine bude viac ako len jedno dieťa. Prajeme jej veľa zdravia a šťastia…

Čo si myslíte o tomto srdcervúcom článku? Považujete fotografie za provokatívne?

zdroj:ofigenno.com

Chod hore