Po narodení umiestnili chlapčeka do plastovej bubliny. Už sa z nej nedostal…

Od prvých dní svojho života bol tento chlapec odsúdený k utrpeniu. Narodil sa totiž so zriedkavým ochorením, skombinovaným s imunodeficiencom. David Vetter bol nútený žiť v špecializovanom puzdre, keďže aj 1 sekunda na otvorenom priestranstve by ho mohla okamžite zabiť.

Ošetrujúci lekári dúfali, že po dovŕšení dvoch rokov sa ochorenie začne vytrácať, no jeho stav sa nezmenil ani do konca jeho života…Chlapec získal obrovskú popularitu na celom svete najmä vďaka médiám. Z tohto dôvodu mu vybudovali špeciálnu izbu, kde každý milimeter priestoru bol zbavený mikróbov.

Chlapec vedel o tejto chorobe už predtým: na to isté zomrel aj jeho brat keď mal 7 mesiacov. Jedlo, voda, knihy, hračky, plienky…všetky tieto veci museli byť zbavené baktérií ešte pred tým, ako sa dostali k Davidovi do jeho „príbytku“.

Keď mal 5 rokov, začínal chápať, že rastie v izolácii a svoju zlosť zakrýval za zdvorilosť a priateľskosť. Boli aj okamihy, kedy to nezvládal a vtedy ho ovládli záchvaty. Tie sa prejavovali napríklad tým, že si svoje výkaly rozmazal po stenách svojho „domova“.

Na jeho 6. narodeniny ho čakalo prekvapenie – NASA mu dala skafander, vďaka ktorému bol schopný odísť zo svojej bubliny. Je ale pravda, že mladík túto novinku využil len 7-krát, najskôr to odmietal, no potom v tom skafandri doslova vyrastal.

Okolitý personál sa mu snažil zabezpečiť plnohodnotný život: učil sa podľa školského programu, bol v kontakte so spolužiakmi, pozeral TV a voľné chvíle trávil so svojou sestrou. Raz keď sa hádali, sestra mu odpojila bublinu, on sa musel premiestniť do rezervnej časti a prosiť ju, aby to znova zapojila.

Rodičia a lekári už prestali mať nádej v jeho vyliečenie. Rozhodli sa, že po dovŕšení 13. roku života podstúpi transplantáciu kostnej drene. Darkyňou bola jeho sestra Catherine.

Operácia sa zdala byť úspešná, ale z dôvodu jedného zanedbaného detailu sa lekárom podarilo spustiť nezvratný proces. V kostnej dreni jej sestry sa nachádzal vírus slinnej žľazy, ktorý viedol k vytvoreniu niekoľkých stoviek malígnych nádorov v tele Davida.

O 4 mesiace zomrel na rakovinu. Pred smrťou si od lekárov vyžiadal Coca Colu, pretože v celom svojom živote sa mu nepodarilo sa k nej dostať. Lekári to odmietli s tvrdením, že v takom stave by mu nápoj len uškodil.

V súčasnej dobe sa medicína naučila bojovať s kombinovanou imunodeficienciou: 7 z 8 detí s touto chorobou vedie normálny dospelý život. Pred 47 rokmi sa chlapcovi o vyliečení choroby mohlo len snívať…

zdroj:vdeoboom.cc

Chod hore