Pre toto by ste mali chodiť aspoň 15 minút denne! 5 vedecky platných dôvodov.

Každý z nás aspoň raz s malou dušičkou začal chodiť do telocvične, a po pár týždňoch alebo mesiacoch prestal. Môžu to byť rôzne dôvody: lenivosť, únava a jednoduchý nedostatok času. To je úplne prirodzené, ale nemôžete  sa úplne vzdať fyzickej aktivity. Čo robiť v tomto prípade? Odpoveď je jednoduchá – ísť von a ísť pešo.

Dnes vám redakcia „Chillin.sk“ povie, prečo je tak užitočné aspoň raz za deň ísť na prechádzku a ako to môže zmeniť váš život.

Úžitok prechádzky

Určite ste počuli o výhodách chôdze pre zdravie. Každodenná chôdza zlepšuje fungovanie srdca, pomáha udržiavať postavu v tvare a svaly v tóne. Nepochybne, chôdza môže zmeniť vaše telo, ale čo je dôležitejšie, môže zmeniť váš život. Pozrime sa ako.

 

  • Chôdza zlepšuje náladu

 

Je dokázané, že chôdza zlepšuje zdravotný stav a náladu. Vedci z American Psychological Association vykonali tri experimenty so študentmi a chceli zistiť, či chôdza zlepšuje naozaj náladu. Zistili, že len 12 minút chôdze spôsobí nával odvahy, starostlivosť a dôvery.

Okrem toho sa zistilo, že ľudia, ktorí chodia aspoň 15-20 minút denne, a to najmenej 5 krát týždenne sú častejšie v dobrej nálade. 

 

  • Chôdza podporuje kreativitu

 

Štúdia v Stanforde ukázala, že chôdza zvyšuje tvorivú inšpiráciu v priemere o 60% v porovnaní s rovnakým časom stráveným sedením. Účinok bol zaznamenaný počas chôdze. To znamená, že každodenná chôdza vám môže pomôcť vo vašom kreatívnom úsilí. Kto vie, možno aj ďalšie prechádzky prispejú k vytvoreniu vášho majstrovského diela?

 

  • Chôdza stimuluje mozog

 

Zdá sa, že je to len fyzické zaťaženie, ale ako sa ukázalo, môže stimulovať nielen prácu svalov, ale aj činnosť mozgu.

Podľa štúdie publikovanej v časopise Frontiers in Aging Neuroscience môže jeden rok bežnej chôdze zlepšiť neurónové spojenia. To znamená, že chôdza je veľmi užitočná pre náš mozog, pretože pomáha naladiť riešenie zložitých problémov a tiež bráni starnutiu mozgu.

 

  • Chôdza zlepšuje pamäť

 

Skupina amerických vedcov z University of Highlands v dôsledku výskumu dostala ďalší argument v prospech chôdze. Ukázalo sa, že pravidelné pešie výlety zlepšujú pamäť. Odborníci hovoria, že chôdza zvyšuje tok krvi do mozgu. To prispieva k zlepšeniu mentálnych schopností a pamäti. Stále máte pochybnosti o tom, že je užitočné chodiť?

 

  • Chôdza vám dáva jednotu s prírodou

 

V Japonsku existuje  „lesné kúpanie“. Jej podstatou je trávenie času, práve chôdza v lese, vychutnávanie názorov, relaxácia a omladenie.

Táto prax pomáha ľuďom zlepšiť ich zdravie a dokonca znižuje príznaky depresie. Nemusí to byť les, park a malá záhrada v blízkosti domu sú celkom vhodné. Hlavná vec, ísť von na ulicu a aspoň 15 minút ísť a vychutnať si, čo vás obklopuje. Byť v súlade s vami a prírodou.

Normalizácia srdca, posilnenie svalov, ako aj zlepšenie pamäti, dobrej nálady a depresie – to všetko vám môže poskytnúť len prechádzku na čerstvom vzduchu. A je to sľub dobrého zdravia a dlhovekosti. Takže dnes ideš chodiť pešo z práce?

Ak vás zaujíma štúdia o týchto fascinujúcich štúdiách – podeľte sa s priateľmi!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore