Študent svojim vynálezom dokáže zachrániť tisíce žien po svete od rakoviny prsníka

Každoročne postihuje rakovina prsníka približne jeden a pol milióna žien na celom svete a len malá časť prípadov je diagnostikovaná včas. Rakovina prsníka patrí medzi najrizikovejšie rakovinové ochorenia, ktoré je možné poraziť len včasnou diagnostikou.

Čím skôr sa teda rakovina prsníka u ženy odhalí, tým ľahšie a rýchlejšie sa dá vyliečiť! Onkológia nie je žiadnym verdiktom. Pravidelná mamografia či sonografia prsníkov dokáže ženám zabezpečiť dlhovekosť. Prezradíme vám však ešte jeden spôsob, ktorý môže zachrániť milióny žien po celom svete a vymyslel ho len 18-ročný chlapec z Mexika.

ранняя диагностика рака груди

Keď mal Julian Rios Cantu 13 rokov, bol nútený podstúpiť náročný test: jeho matke diagnostikovali rakovinu prsníka a lekári jej už nedávali vysoké šance na zotavenie. Keby sa žena obrátila na pomoc lekárov včas, vyhla by sa mnohým ťažkostiam.

Spustením tohto ochorenia nakoniec prišla o obe mliečne žľazy, no podarilo sa jej zvíťaziť. Matkina choroba prinútila Juliana k dospelackému rozhodnutiu: „Musím vymyslieť vec, ktorá pomôže ženám jednoducho diagnostikovať rakovinu prsníka v počiatočných štádiách…“

диагностика рака груди

Vo veku 17 rokov spolu so štyrmi kolegami založili vlastnú spoločnosť Higia Technologies, ktorá začala vyvíjať diagnostickú podprsenku na včasné zistenie rakoviny prsníka. Podprsenka s názvom Eva je vybavená 200 snímačmi, ktoré pomáhajú účinne monitorovať zmeny teploty, tvaru a hmotnosti hrudníka.

Vynález je určený predovšetkým ženám, ktoré majú genetickú predispozíciu k rakovine prsníka a tým ženám, ktoré nezanedbávajú svoje vlastné zdravie. Všetky prijaté údaje z Evy sa prenesú do špeciálnej aplikácie, ktorú je možné nainštalovať si na smartfóne ale aj počítači.

методы диагностики рака груди

Prečo práve podprsenka? Umožňuje vám skontrolovať mliečnu žľazu zakaždým v rovnakej polohe a čo je najdôležitejšie, stačí ju nosiť iba jednu hodinu týždenne, „vysvetľuje mladý vynálezca. Princíp inteligentnej podprsenky je veľmi jednoduchý: biosenzory určujú tepelnú vodivosť rôznych zón mliečnych žliaz.

самая точная диагностика рака груди

Zvýšenie teploty v jednej z oblastí, môže indikovať prítomnosť ochorenia. Ako je známe, nádor v prsnej žľaze zvyšuje prekrvenie tkanív, čo opäť vedie k výraznému zvýšeniu lokálnej teploty.

диагностика рака молочной железы на ранней стадии

„Keď telo napadne nádor, okolo neho sa začnú rozširovať cievy, a čím viac rastú, tým vyššia je teplota v tejto oblasti,“ hovorí Julian Cantu. Výhoda tejto diagnostickej metódy je zrejma: teplota sa vždy meria na tom istom mieste a indikátory sú vždy presné.

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý je sledovaný s diagnostickou podprsenkou, je elasticita tkanív. Hmatové senzory, ktorými je podprsenka pokrytá , produkujú hladké vibrácie, ktoré stimulujú tkanivo mliečnych žliaz.

ранняя диагностика рака молочной железы

Algoritmy umelej inteligencie analyzujú získané údaje a určujú prítomnosť abnormálnych novotvarov. Vynálezca zariadenia tvrdí, že taká metóda diagnostiky je oveľa lepšia ako bežná rádiografia, pretože nespôsobuje u žien žiadne vedľajšie účinky.

Julianovi sa už podarilo získať cenu od mexického prezidenta za vedecký úspech a na medzinárodnej súťaži mladých podnikateľov Global Student Entrepreneur Awards spolu so svojim tímom získali hlavnú cenu 20 000 dolárov na ďalší výzvoj svojho projektu.

методы ранней диагностики рака молочной железы

Dnes má mladý muž 18 rokov a jeho vytrvalosť mu môžu mnohí závidieť. Jeho neľahké zážitky z detstva priniesli na svet brilantný vynález schopný zachrániť životy miliónov žien. Srdečne veríme, že jeho tvrdá práca prinesie ovocie, pretože včasná diagnostika rakoviny prsníka je zárukou bezbolestnej liečby a šťastnej budúcnosti.

Nezabudnite zdieľať tento skvelý článok aj so svojimi priateľmi na sociálnych sieťach a pamätajte, že vaše zdravie je vo vašich rukách!

 

zdroj:takprosto.cc

Chod hore