Tradičná milánska pochúťka „Panettone “ s kandizovaným ovocím (rýchly recept)!

Na tradičnom talianskom veľkonočnom stole nesmie chýbať lahodný múčnik Panettone. Ten sa podobá na tradičný veľkonočný koláč – Pasku, ktorý nájdeme aj u nás v niektorých oblastiach Slovenska. História hovorí, že koláč bol prvýkrát upečený v 16. storočí pre vojvodu Ľudovica il Moro podľa jeho vlastného receptu, ktorý sa odvtedy nezmenil.

Okolo koláča Panettone kolujú rôzne legendy. Podľa jednej z nich pochádza jeho názov z talianskeho pan del ton, ktorý v preklade znamená „chlieb rozkoše“.

Samotní Taliani radi spájajú podobu tohto kulinárskeho majstrovského diela s romantickou legendou mladého Tonyho z bohatej a vplyvnej rodiny, ktorý sa zamiloval do dcéry milánskeho pekára.

Aby bol Tony bližšie k svojej milovanej, nechal sa najať za učňa k otcovi dievčiny, aby si ho všimla. Vynašiel recept na úžasnú chuť sladkého pečiva v tvare kupoly s hrozienkami, citrónovou kôrou a plátkami pomaranča. Preto je jeho názov – Pani di Antonio (Chlieb od Tonyho).

Pôvodný recept je jednoduchý, hoci sa môže mierne líšiť v závislosti od dostupnosti produktov a vlastných želaní. Panettone môže byť s čokoládou, s lieskovými orechmi aj s exotickým ovocím. A keďže chutil každému, kto ho ochutnal, Panettone sa stal pýchou nielen Talianska, ale aj Francúzska, Španielska, dokonca aj Latinskej Ameriky!

Môžete sa s ním stretnúť aj v našich predajniach. Gazdinky začali experimentovať a pokúšať sa upiecť Panettone doma. Dnes vám poradíne, ako rýchlo pripraviť pravú taliansku tortu Panettone.

Taliansky veľkonočný koláč

Ingrediencie

  • 850 g  hladkej múky
  • 25 g droždia
  • 50 g cukru na polevu
  • 1 polievkový lyžica cukru do cesta
  • 180 g masla
  • 2 vajíčka
  • 4 žĺtka
  • 150 g hrozienok
  • 100 g kandizovaného ovocia
  • 100 g orieškov
  • 1,5 kávovej lyžičky soli
  • kôra z jedného stredného citróna
  • pol pohára vody

Postup :

1. Rozpusťte droždie a cukor v teplej vode. Pridajte pol šálky múky a premiešajte. Zmes nechajte pod uterákom 20 – 30 minút.

2. Nastrúhajte kôru z citróna na malom strúhadle a snažte sa nezájsť až do bielej časti citróna.

3. Zvyšnú múku si dajte na dosku, urobte do nej malý lievik a doňho vložte roztopené maslo, kôru, cukor, vajcia, žĺtky a kvások

4. Hnietenie by malo trvať najmenej 10 minút. Je potrebné, aby bolo cesto dobre lepkavé. Malo by byť celkom elastické a naťahovať sa takmer ako žuvačka.

5.  Pridajte kandizované ovocie, hrozienka a orechy, premiešajte. Cesto nechajte 1,5 hodiny na teplom mieste kysnúť, kým sa objem nezväčší minimálne dvojnásobne.

6. Cestom zaplňte 1/3 objemu formy, môžete ju vyslať papierom na pečenie.

7. Cesto nechajte ešte hodinu na teplom mieste, aby ešte podrástlo až po okraj formy.

8. Koláč pečieme 15 minút v predhriatej rúre na 190 stupňov, potom ďalších 20-30 minút pri teplote 160 stupňov. Pomocou špajle kontrolujte či je koláč hotový.

Veľkonočný koláč je hotový! Dobrú chuť.

Aby sa koláč podaril :

  • Cesto na koláč obľubuje teplé prostredie, takže ho nenechávajte v prievane.
  • Cesto by malo dobre vymiesiť, koláč sa tak bude ľahko krájať a nebude sa lepiť na nôž.
  • Pred pečením musí byť rúra predhriata na 150-180 stupňov.
  • Forma na pečenie by mal byť vyplnená na 1/3 objemu, pretože objem cesta sa zvýši.
  • Formu vkladajte do rúry opatrne, aby sa cesto nerzpadlo.
  • Pri pečení Panettone neotvárajte rúru príliš často.
  • Koláč je hneď po pečení dobré posypať práškovým cukrom alebo polevou.

Zdroj : takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
Na tradičnom talianskom veľkonočnom stole nesmie chýbať lahodný múčnik Panettone. Ten sa podobá na tradičný veľkonočný..." />