Všetky domy sa v tejto talianskej dedine predávajú len za 1 euro, avšak pod jednou podmienkou, že…

Ak snívate o živote pri mori, kde je teplé podnebie, mnoho slnka a chutná kuchyňa, potom máme pre vás skvelú správu!

Na ostrove Sardínia ponúka radnica mestečka Ollolai domy len za 1 euro. Až donedávna to bolo prosperujúce hlavné mesto v centrálnej oblasti nachádzajúce sa v horskej časti ostrova.

Postupne však mesto začali opúšťať aj jeho pôvodní obyvatelia.

Keď sa počet obyvateľov pohyboval na čísle 1300, starosta Efisio Arbau začal hľadať východisko z tejto zapeklitej situácie. Pôrodnosť v meste bola prakticky nulová, preto musel nájsť spôsob, ako tam prilákať nových obyvateľov.

Potom sa mu podarilo presvedčiť miestnych obyvateľov, aby previedli na starostu vlastnícke práva prázdnych domov. V roku 2015 malo Ollolai už 200 domov na predaj – ich cenu stanovili na 1 euro!

Orgány si však určili jedinú podmienku – pri kúpe domu musí nový majiteľ investovať najmenej 30-tisíc eur do opravy na nadchádzajúce 3 roky. Magistrát nepopiera, že domu sú v pomerne zlom stave.

Na druhej strane, 5 rokov po uzatvorení zmluvy môže majiteľ v prípade potreby nehnuteľnosť predať.

Podľa starostu program začal fungovať, pretože od jeho zavedenia bolo predaných 120 domov. Čakajú ešte na niekoľko žiadostí, no zatiaľ ešte neboli zaslané do mesta.

Efisio Arbau tvrdí, že nehnuteľnosti si kúpili aj ľudia z rôznych krajín sveta. Okrem Talianov tam prišli aj občania z Ruska, Spojených štátov a Austrálie. V zásade ide o deti talianskych prisťahovalcov, ktoré sa chceli vrátiť do svojej rodnej vlasti, alebo si tam aspoň kúpiť majetok.

 

Skvelý nápad vdýchnuť mestu nový život, čo poviete? Dokázali by ste urobiť radikálne rozhodnutie a odísť do inej krajiny, kde začnete nový život? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch!

ZDROJ:videoboom.cc

Chod hore