Projekt VYSTRIHAJ SA SLOVENSKO pomáha onkologickým pacientom. Aj vy môžete darovať svoje vlasy a potešiť ženy trpiace rakovinou

,,Vlasy sú korunou krásy!“  Toto heslo je všeobecne známe a určite ho potvrdí každá žena. V priebehu života však môžu prísť udalosti, vd’aka ktorým túto korunu musia dať ženy dole a to im spôsobí trápenie. Zatiaľ čo iné ženy trápi prameň vlasov, ktorý im odstáva, ženy s rakovinou by za to dali čokoľvek, pretože tvrdia, že stratou vlasou stratili svoju ženskosť, aj ked‘ to ich okolie popiera.

Foto

Kúpa parochne je zväčša finančne veľmi náročná a preto sa na Slovensku vytvoril projekt – VYSTRIHAJ SA SLOVENSKO, ktorý pomáha pacientkam, ktoré kvôli telesným zmenám a liečbe prišli o vlasy. Ľudia, ktorí sa do projektu zapoja chcú ukázať podporu a spolupatričnosť tým, že svoje vlasy darujú pacientkam, ktoré nový účes poteší.

FotoAko to funguje?

Ak ste sa svoje vlásky rozhodli darovať, musia mať minimálne 40 centimetrov a nesmú byť farbené tmavými farbami, čiže tmavo hnedou, čiernou a bordovou. Ak ste si však farbili vlasy na blond, alebo ich máte presvetlené, či dokonca šedivé, to nevadí. Ide o to, aby boli vlásky prirodzené a aby nakoniec vyzerali ako parochňa úplne minimálne.

Vlásky môžu darovať aj muži. Častokrát majú kvalitnejšie vlasy ako majú dámy. Ostrihať sa môžete v špeciálnych kaderníctvach, alebo vlásky poslať na adresu Centra pomoci Ligy proti rakovine v Bratislave. Vlásky však posielajte umyté a suché. Dajte ich do gumičky na oboch stranách, alebo z nich urobte vrkoč. Aby sa vlásky nepoškodili, dajte ich do fóliovej obálky.

Foto

Parochne upravuje vlásenkárka Gizka, ktorá sa tomuto remeslu venuje celý život. Výsledné parochne vyzerajú vždy vynikajúco.

Na Facebookovej stránke projektu, si môžete pozrieť fotografie ľudí, ktorí sa do projektu zapojili v spolupracujúcich kaderníctvach: https://www.facebook.com/vystrihajsaslovensko/

Kto má na parochňu nárok?

  • každá onkologická pacientka, ktorá o ňu požiada,
  • na žiadosti sa pozerá osobitne, hodnotí sa finančná situácia a iné faktory,
  • na každú žiadosť odpíšu.

zdroj:vystrihajsaslovensko.sk 

kosiceonline.sk

 

 

Chod hore