Televízny moderátor trpí poruchou pokožky už 20 rokov. Pred moderovaním musia na neho naniesť tony make-upu…

Verejne známi ľudia nemajú vždy jednoduchý život, keďže aj pri najmenšej zmene ich vzhľadu sa okamžite stanú témou bulvárnych plátkov. Niekedy ani nezáleží, či ide o celebritu alebo o bežného človeka. Ja napríklad zbožňujem pehy, no moja kamarátka si dôkladne zakrýva, aby z toho nemala veľké komplexy.

Pehy však v žiadnom prípade nie sú takým problémom ako vitiligo. Niečo by o tejto chorobe vedel povedať aj americký televízny moderátor Lee Thomas.

Už od detstva sa chcel stať novinárom, takže keď mu v roku 1994 diagnostikovali toto ochorenie, bol veľmi rozrušený. Vitiligo je choroba poruchy pigmentácie kože v dôsledku vymiznutia melanínu z určitých oblastí tela. Najhoršie na tom je, že ide o nevyliečiteľné ochorenie.

Spočiatku o jeho diagnóze vedeli len rodinní príslušníci a blízki priatelia. V televízii, kde Lee pracoval, si na ňom nikto nevšimol nič nezvyčajné. Moderátor sa aj napriek tomu obával, že ho kvôli tomu vyhodia z práce. Pred každým moderovaním na neho aplikujú make-up, aby na obrazovkách nevyzeral „rušivo“.

Rok 2005 bol pre neho prelomový – v priamom prenose sa rozhodol, že zo seba zmyje všetok make-up a televízni diváci tak mohli vidieť jeho skutočnú tvár. Reakcia okolia bola neuveriteľná. Do televíznej redakcie prichádzali stovky listov od ľudí, ktorí taktiež trpia týmto ochorením. Lee si uvedomil, že im môže pomôcť…

Začal cestovať po celom svete, ukazoval ľuďom svoju tvár a hovoril im o vitiligu. Lee sa tiež zúčastňuje rôznych dermatologických sympózií, kde zdieľa svoje vlastné skúsenosti a hovorí aj o iných ochoreniach spojených s vitiligom.

Moderátor si uvedomil, ako mu choroba pomohla realizovať sa v plnej miere. Začal sa venovať rôznym aktivitám, ktorých je sám súčasťou a stali sa jeho hlavnou životnou náplňou.

Pokiaľ ide o účinkovanie na televíznej obrazovke, stále si necháva na seba dávať make-up, pretože tvrdí, že napriek všetkému existujú ľudia, ktorí by ho inak nepočúvali. Cela procedúra trvá približne 20 minút.

Muž dokáže bez ostýchavosti a komplexov vyjsť na ulicu bez akéhokoľvek make-upu či zakrývania tváre. Už ho nezaujímajú a nebojí sa reakcii okoloidúcich ľudí. Podľa jeho názoru mu vitiligo pomohlo jasne pochopiť, že je Afroameričan.

Lee Thomas sa ukázal ako silný človek, pretože nie každý by dokázal takéto ochorenie skrývať celých 10 rokov. Na druhej strane je skvelé, že sa rozhodol o ňom všetkým povedať, pretože teraz môže mnohým pomôcť vyrovnať sa so psychickými problémami spojenými s touto chorobou.

Čo by ste robili vy? snažili vy ste sa stratu pigmentácie skrývať alebo by ste s tým nemali žiaden problém? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch na Facebooku!

zdroj:videoboom.cc

Chod hore