Vedeli ste, že umelé kvety a vence na cintorínoch môžu spôsobovať rakovinu? Toto je dôvod

Ľudia si nevedomky kupujú na cintorínoch rôzne ozdoby a kytice z umelých kvetov, pretože ich považujú za krásne, odolné voči poveternostným podmienkam a nevyžadujú si žiadnu starostlivosť. Kúpia si ich, postavia na požadované miesto a na zvyšok roka majú vystarané. Táto tradícia však môže mať aj katastrofálne dôsledky…

искуственные цветы на кладбище

Vedci nedávno prehlásili, že: „Zvyk umiestňovania umelých kvetov a vencov na hroby mŕtvych by malo čo najskôr prestať. Vzniká tu totiž vážne nebezpečenstvo spojené s výskytom rakovinových nádorov.“

ako sa vo výskume ukázalo, v zložení umelých kvetov sa nachádzajú chemické látky, ktoré vyvolávajú vznik onkologického ochorenia. Podľa odborníkov sú tieto dekorácie na hroboch zosnulých vyrobené z odpadu zanechaného po výrobe ropných produktov. A práve to sú výrobky, v ktorých sa skrývajú agresívne chemikálie.

искусственные цветы для кладбища

Atraktívne a žiarivé farby sa získavajú vďaka anilínovému farbivu, ktoré spôsobuje závraty, bolesti hlavy a slabosť.

Stonky, púčiky a iné dekoratívne prvky umelých kvetov sú vyrobené z plastu, najčastejšie PVC, ktorý je mimoriadne toxický. Kvety a malé ozdoby môžu byť vyrobené z peny, ktorá pri zahrievaní sa na slnku vylučuje karcinogénnu látku – styrén.

можно ли на кладбище приносить искусственные цветы

Štúdia o zdraví ľudí vystavených vysokým dávkam styrénu ukázala zvýšené riziko leukémie a lymfómu, genetických porúch bielych krviniek. Existujú určité dôkazy, že styrén zvyšuje riziko rakoviny pankreasu a pažeráka.

Po tom, čo kvety a vence na cintoríne strácajú voj štandardný vzhľad, sú zvyčajne spálené. Tento spôsob likvidácie je mimoriadne nebezpečný pre zdravie ľudí, najmä pre deti. Pri spaľovaní totiž umelé kvety vypúšťajú do ovzdušia ťažké kovy a dioxíny.

венки на кладбище

Dioxíny nepriaznivo ovplyvňujú dobré zdravie a vývoj človeka. Okrem toho, majú zlý vplyv na imunitný systém, spôsobujú hormonálne poruchy a rakovinu. A teraz si predstavte, koľko ton umelých výrobkov sa každoročne spaľuje po zbere z cintorínov a aký dopad to má na vaše zdravie a zdravie vašich detí!

венок на кладбище

Z tohto dôvodu čím skôr prestaňte nosiť na cintoríny umelé kvety. Nielen vedci, ale aj cirkev každý rok požaduje, aby sa nosenie takýchto kvetov zakázalo.

из чего делают венки на кладбище

Je čas pochopiť, že čím viac budeme znečisťovať ovzdušie, tým kratšia bude naša cesta do hrobu. Existuje mnoho bezpečných alternatív k tomu, ako si uctiť zosnulých. Nahraďte umelé kvety živými, vytvorte si dekorácie zo sušených kvetov, papierových kvetov, živých rastlín a podobne.

Sú tieto informácie dostatočne presvedčivé na to, aby ste už na cintoríny nechodili s umelými kvetmi? Zdieľajte článok aj s vašimi priateľmi!

 

zdroj:takprosto.cc

Chod hore