K tomu, aby získala 1. miesto na olympijských hrách, sa rozhodla urobiť veľmi neobvyklú vec….

Olympijské hry sú snom každého športovca, ide predsa o najväčšie športové podujatie na svete. Samozrejme, ani takéto podujatie sa nezaobíde bez rôznych škandálov. Stačí si pripomenúť zápas vo vodnom póle medzi ZSSR a Maďarskom v roku 1956, ktorý sa zostal v histórii pod názvom „Krv v bazéne“ alebo finále basketbalového turnaja v roku 1972 medzi ZSSR a USA.

Olympijské hry v Lillehammere v roku 1994 boli sledované miliónmi fanúšikov z rôznych krajín sveta. Najsledovanejšie bola súťaž žien v krasokorčuľovaní. Niet sa čomu čudovať keďže sa odohrávali na pozadí škandálu, ktorý vypukol medzi dvoma Američankami.

 

Tonya Hardingová a Nancy Kerriganová sa narodili v chudobných rodinách. Týmto sa ale všetky ich podobnosti končia. Matka a otčim prvej ženy sa snažili z jej talentu vyžmýkať čo najviac. Vedeli, že má nadanie, no kvôli jej zlyhaniam sa neraz stala terčom škandálov.

Na druhej strane, rodičia Nancy robili všetko, aby svoju dcéru mohli čo najviac podporiť. Otec-zvárač niekedy pracoval aj na troch smenách, neskôr dokonca začal pracovať na ľadoborci. To mu pomáhalo pri platení poplatku za to, že vodí dcéru na klzisko.

Bol rok 1991, keď sa Tonya Hardingová stala prvou Američankou, ktorej sa podarilo urobiť trojitého axela a stala sa tak šampiónkou krajiny. Nancy vtedy obsadila len tretie miesto.

https://www.youtube.com/watch?v=tIGoWGjetog

Následne po tom sa jej kariéra začala rúcať. Zapríčinili to najmä zlé vzťahy s manželom a matkou. Žena sa tak nedokázala vrátiť do tréningového režimu, čo zapríčinilo že počas olympijských hier vo francúzskom meste Albertville skončila Tonya Hardingová na štvrtom mieste. Jej starodávna súperka však skončila na treťom mieste vďaka čomu sa objavila na stupni víťazov.

Nie, neboli nepriateľky, jednoducho len súperili na ľade. Keď boli mladšie, bývali spoločne na jednej izbe počas tréningového campu. Tonya sa raz priznala, že z Nancy robia princceznú, ktorá sa zodvihla z dna, hoci nebola taká svätá, ako to na prvý pohľad možno vyzeralo.

Kostými pre Tanyu šila jej matka a neskôr aj samotná krasokorčuliarka. Obraz pracovitého a chudobného dievčaťa pomohol Nancy prilákať sponzorov, ktorí sa začali zaoberať jej vonkajším vzhľadom. Napríklad slávna módna dizajnérka Vera Wangová ju obliekla na olympijské hry. V tom čase mohol vzhľad korčuliarok výrazne ovplyvniť hodnotenie rozhodcov.

Rebelka Tonya Hardingová bola taktiež neraz videná v spoločnosti násilného manžela , či s cigaretou v ústach alebo s fľaškou v ruke. Možno aj to bol dôvod, prečo jej nikto neponúkol sponzorské zmluvy. Potom sa však stalo niečo nečakané…

Dňa 6.januára 1994 došlo k incidentu, ktorý vošiel do športovej histórie. Tonya a jej manžel sa obávali, že Nancy vyhrá americký šampionát, čo by znamenalo, že Tonya nebude účinkovať na Olympijských hrách. Tak sa Shane Stant, mužov známy, po presviedčaní rozhodol, že Nancy zlomí nohu.

Následkom úderu vysúvacieho obušku bolo vážne zranenie. To stačilo, aby Nancy odstúpila zo súťaže. Tanya následne vyhrala a mala tak možnosť zúčastniť sa olympijských hier.

Polícii sa samozrejme podarilo nájsť vinníka a stopy ich nasmerovali k Tonyi Hardingovej. Tá zo začiatku všetko popierala, no neskôr priznala, že počula o pláne útoku, no nezakročila, aby tomu zabránila.

Ďalší škandál nastal po tom, čo sa Olympijský výbor rozhodol Hardingovú odstrániť z hier. Pomohol jej ale Phil Knight – jeden zo zakladateľov športovej značky Nike. Tonya podala protinávrh a návrh na žalobu sa stal minulosťou.

Nancy sa zotavila po zranení a obsadila na olympiáde druhé miesto. Po olympiáde bola Tonya odsúdená na tri roky podmienečne, 500 hodín verejnoprospešných prác a 160-tisíc dolárovú pokutu. Najväčším trestom však pre ňu bolo celoživotné pozastavenie účasti na akejkoľvek súťaži krasokorčuľovania.

Tonya sa stala predmetom nenávistných pocitov. Je pravda, že Nancy, ktorá bola dlho považovaná za obeť, sa neskôr vykľula do chamtivej ženy. Reputáciu Herdingovej sa ale nepodarilo naštartovať.

Po neúspešnej kariére krasokorčuliarky sa Tonya rozhodla preraziť v boxe. Nakoniec sa usadila a zamerala sa na svoju rodinu. Druhýkrát sa vydala a porodila syna. Nancy po ukončení kariéry pracovala ako športová spravodajkyňa a komentátorka. Nakoniec sa vydala za svojho agenta.

V súčastnosti existujú ľudia, ktorí si myslia, že Tonya sa jednoducho stala obeťou. Iní sú zas presvedčení, že Hardingová bola sebecká mrcha.

V roku 2017 sa začal premietať film „Ja, Tony“, ktorý je založený na rozhovore s Tonyou, jej matkou, bývalým manželom a ďalšími účastníkmi týchto udalostí.

Mnohí športovci sú kvôli víťazstvu urobiť čokoľvek, niekedy však takáto snaha môže viesť nielen ku škandálom ale aj tragédii…

 

zdroj: videoboom.cc

Chod hore