Rastú aj niekoľko rokov a vyžadujú si minimálnu starostlivosť : okrasné trávy.

Keď hovoríme o rastlinách na záhrade, len veľmi zriedka si spomenieme aj na okrasné trávy. Práve tie si zaslúžia najvýznamnejšie miesto v zložení našej záhradky, a svojou krásou dokážu konkurovať ostatným kvitnúcim rastlinám.

Okrasné trávy

V ostatnom čase preferujú pokročilí záhradníci prírodný štýl, kde majú svoje miesto okrasné trávy, vysadené v prirodzenom neporiadku. Obľúbené pri vytváraní takejto „divokej“ záhrady sú vysoké trávy.

Okrasné trávy sú nenáročné, znášajú akýkoľvek typ pôdy, s pestovaním si poradí aj začínajúci záhradník. V tomto článku nájdete tie najkrajšie druhy okrasných tráv, ktoré premenia akékoľvek miesto na raj.

RASTLINY V ZÁHRADKE

1. Kostrava sivá patrí medzi trávy nízkeho vzrastu. Jej úzke elegantné listy vytvárajú nízke (asi 30 cm vysoké) bujné bobule modrošedej farby. Pripomínajú ježe, ktoré ukrývajú čierne nosy v pôde kvetinového záhonu.

2. Steblovka vodná je veľkolepá celoročná tráva s výškou do 1 m s plochými listami zelenej farby. Pozdĺžne krémové pásy na listoch poskytujú rafinovaný a elegantný vzhľad rastlinky. Ľahko znesie aj vysokú vlhkosť aj dlhotrvajúce sucho.

3. Jačmeň hrivnatý je majestátna a atraktívna trvalka so stredne veľkými okrasnými klasmi s ľahkým nádychom fialovej farby. Pri správnej starostlivosti tráva nezamrzne. Klasy sa využívajú aj pri výrobe suchých kytíc.

4. Zajačka vajcovitá si celkom oprávnene zaslúžil svoje meno: jej malé plyšové kvety pripomínajú zajačí chvost. Táto neobvyklá obilnina je veľmi obľúbená medzi záhradkármi pre svoj elegantný vzhľad a schopnosť dať krásny akcent suchým kyticiam.

5. Kavyľ vyzerá v záhradke tiež veľmi pekne. Počas kvitnutia upúta dúhovými hodvábnymi priadzami. V blízkosti kvitnúcej rastliny sa zdá, že je akoby obklopená oblakom dymu. kavyľ nestráca svoj šarm až do neskorej jesene.

6. Proso prútnaté udržuje dekoratívny vzhľad po celý rok. Drobné jemné kvety v kombinácii s listami červenej alebo žltej farby potvrdzujú, že prosu jednoducho neodoláte! Väčšina odrôd má v lete príjemnú zelenú alebo modrozelenú farbu listov a niektoré sú aj v červenohnedej farbe.

7. Imperáta valcovitá nezanechá ľahostajnými ani tých najskúsenejších záhradníkov! Špecifický tvar listov s bohatým červeným odtieňom v kombinácii s čistými líniami úplne oprávňujú  populárne meno „červený blesk“. Rastlina je obľúbená najmä pre svoju nenáročnosť a elegantný farebný vzhľad.

8. Perovec pôsobí malebne ako v osamelých výsadbách, tak aj v menších skupinkách. Vyzerá skvele s rôznymi nízkymi rastlinami, ktoré neprekrývajú jeho ladné lístie. Ak rastlinku zrežete na začiatku kvitnúcich stoniek, budete mať vynikajúci materiál pre suché kytice.

9. Kortadéria je tiež veľmi elegantná okrasná tráva. Kvitne od augusta až do obdobia mrazov, vytvára strieborné, ružové a zlatožlté súkvetia. V zime vám bude k dokonale zdobiť byt, ak necháte vysušené kvety vo váze.

10. Miskant je najobľúbenejšia záhradnícka obria okrasná tráva. Krásou, rozmanitosťou tvarov a odrôd je neprekonateľná, prispôsobí sa kultivačným podmienkam a aplikácii v záhradnom dizajne. Tejto byline sa darí počas leta, na jeseň a v skorej zime.

Vytvára svieže záhony až do výšky 2,5 m. Dlhé elegantne zakrivené listy vytvárajú efekt fontány. Hravé zlaté, zlato-ružové alebo strieborné kvety sa používajú do zimných kytíc.

Vysoké rastliny na dvore či v záhrade nesú aj funkciu maskovania. Všade sa totiž nájdu miesta, ktoré radšej prekryjeme. Posadenie dekoratívnej trávy môže dodať jednoducho a  nevzhľadnému rohu záhrady elegantný a upravený vzhľad.

S týmito jednoduchými nápadmi premeníte vašu záhradu na miesto vašich snov! Ktoré druhy okrasných tráv vás zaujali najviac?

Zdroj :takprosto.cc

Chod hore