Túto zeleninu pestujte vedľa seba! Tieto kombinácie zaručia, že vám budú plodiť dvojnásobne viac a odplašia hmyz

Dlhodobá prax pestovania zeleniny ukázala, že niektoré z nich sa dobre znášajú, niektoré sa navzájom rušia. Existujú druhy zeleniny, ovocia a kvetov, ktoré vzájomne podporujú rast, zlepšujú pôdu alebo odpudzujú škodcov. Nazýva sa to inteligentné pestovanie.

Je veľmi dôležité zvoliť rastlinkám na záhrade vhodné susedstvo, potom sa vám určite odvďačia bohatou úrodou. V tomto článku sa budeme venovať tajomstvám umenia plánovania záhrady.

Vhodné kombinovanie zeleniny

Podstatou inteligentnej výsadby je, že každá zelenina je v riadku vysadená v susedstve s rastlinným spoločníkom. Je dôležité venovať pozornosť druhu zeleniny. Napríklad kapustová zelenina rastie s repou a zelenými listovými plodinami. Niektoré bylinky odpudzujú zo zeleniny škodcov a niektoré dokonca zlepšujú chuť.

Mrkva

Najlepším susedom pre mrkvu je cibuľa. Koniec koncov práve cibuľa ju chráni od napadnutia škodcov  vďaka alicínu, ktorý má insekticídny a fungicídny účinok. Nemenej úspešnými susedmi pre mrkvu budú: fazuľa, šalvia, reďkovka, šalát, rozmarín, hrášok, paradajky. Mrkvu radšej nesaďte v blízkosti kôpru, feniklu a petržlenu.

Paprika

Paprike sa dobre darí vedľa bazalky, koriandra, cibule, špenátu a paradajok. Vedľa fazule radšej papriku nesaďte.

Zemiaky

Zemiaky prinesú vynikajúcu úrodu, ak budú vysadené vedľa fazule, brokolice, kapusty, kukurice, baklažánu, cesnaku, šalátu, cibule, hrášku, reďkovky. Zemiaky však nesaďte vedľa uhoriek, melónov, cukety, paradajok či slnečnice.

Paradajky

Paradajkám je najlepšie vedľa špargle, bazalky, fazule, uhorky, mrkvy, zeleru, kôpru, hlávkového šalátu, melónov, cibule, petržlenu, papriky, reďkovky, špenátu, tymianu. Paradajky netolerujú kapustu akéhokoľvek druhu, zemiaky a kukuricu.

Fazuľa

Fazuľa krásne rastie vedľa brokolice, kukurice, kapusty, mrkvy, zeleru, karfiolu, uhoriek, baklažánu, hrášku, zemiakov, reďkovky a cukety. Vyhnite sa pestovaniu s cesnakom, slnečnicou, cibuľou a paprikou.

Repa

Vhodnými susedmi pre repu sú : brokolica, špargľa, karfiol, šalát, cibuľa. Fazuli sa radšej vyhnite.

Kapusta

Kapustu je najlepšie pestovať vedľa fazule, zeleru, uhoriek, kôpru, šalátu, cibule, zemiakov, šalvie, špenát, tymianu. Určite ju nepestujte spolu s brokolicou, karfiolom, jahodami a paradajkami.

Uhorky

Ak chcete mať krásne uhorky, pestujte ich spolu s fazuľou, brokolicou, kukuricou, kapustou, karfiolom, slnečnicami, hráškom, šalátom. Vyhnite sa pestovaniu vedľa bylín, melónov a zemiakov.

Cibuľa

S týmito susedmi sa vám cibuľa odvďačí rekordnou úrodu: repa, brokolica, špenát, kapusta, zemiaky, mrkva, šalát, paprika. Naopak, najhoršie, čo môžete cibuli dopriať bude  fazuľa, hrášok a šalvia.

Skvelé trio

Tajomstvo spoločného pestovania týchto rastlín bolo známe už americkým Indiánom. Kukurica, hrášok a tekvica – to je najúspešnejšie susedstvo. Kukurica bude podporovať rast hrachu, ktorý nasýti pôdu dusíkom. A tekvica nedovolí, aby rástla burina. To vám prinesie skvelú úrodu!

Teraz viete, kde a akú zeleninu pestovať. Okrem toho môžete zvážiť ešte ďalšie možnosti, skúste prisadiť ďalšie kvety či bylinky. Kvety na políčkach sú nielen krásne, ale aj užitočné. Napríklad, aksamietnice odpudzujú škodcov a môžu byť vysadené pozdĺž celého obvodu záhrady. Napríklad sú veľmi atraktívne pre vošky. Títo škodcovia sa radšej ulakomia na kvitnúce kvety a nebudú venovať pozornosť zelenine, ktorá rastie v okolí.

Bylinky rastúce vedľa zeleniny im poskytnú rafinovanejšiu chuť. Navyše, niektoré z nich aj vydesia škodlivý hmyz. Rozmarín, tymian, oregano – všetky tieto rastlinky fungujú ako bariéra proti väčšine hmyzu a škodcov.

Na základe týchto jednoduchých tipov môžete zlepšiť svoju úrodu a premeniť svoju záhradu na skutočné umelecké dielo!

Páčia sa vám článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Zdroj : takprosto.cc

 

Chod hore