Žihľava: Nazbierajte si ju v máji a vysušte – dostanete vynikajúcu zmes prvej pomoci!

Len málo ľudí vie, koľko liečivých vlastnosti má taká obyčajná rastlina akou je žihľava. Odporúčajú sa používať listy a korene žihľavy dvojdomej a pŕhľavu malú.

Tieto liečivé rastliny sú bohaté na vitamíny K a B2. Obsahujú pomerne veľké množstvo karoténu, kyseliny askorbovej, kyseliny pantoténovej, bielkovín, škrobu, sacharidov, solí železa a draslíka. Listy a korene žihľavy obsahujú až 22% mastných olejov.

Žihľavový čaj je tým najlepším liekom.

Žihľava má očisťujúce liečebné vlastnosti. Zvyšuje počet červených krviniek, normalizuje zloženie krvi, znižuje hladinu glukózy v krvi a obohacuje telo o vitamíny.

Na prípravu čaju budete potrebovať:

  • 2 pl nakrájanej žihľavy (môže byť aj sušená)
  • l lyžica rozdrvených listov moruše
  • lyžička rozdrvených brusnicových listov
  • voda

Príprava:

Zmiešajte si všetky listy a zalejte ich 250 ml vriacej vody. Nápoj nechajte následne kompletne vychladnúť.

Potom ho preceďte a pite po 50 ml 3x denne po dobu 1 mesiaca. Kĺby, svaly a bolesti zubov zmiznú. Videnie a zdravie vašich očí sa výrazne zlepší.

Ďalšie výhody žihľavového čaju:

Tento čaj je užitočný pre váš imunitný systém. Bohatý na vitamíny A, C, D, E a K, lecitín a antioxidanty, dokáže bojovať proti stresu a únave. Okrem toho zabíja baktérie v tele. Ak vás prekvapí prechladnutie, neváhajte a urobte si žihľavový čaj.

Má laxatívny a diuretický účinok, čistí obličky, tráviaci trakt, reguluje trávenie a bojuje proti infekciám v týchto orgánoch.

Pomôže to pri hnačke a stimulácii metabolizmu. Tieto účinky spolu s antioxidačnými vlastnosťami iných zložiek sú ideálne pre stratu hmotnosti!

 

Žihľava zlepšuje prácu srdca a vďaka obsahu vitamínu K zvyšuje rýchlosť zrážania krvi.

Na druhej strane tento účinok je nebezpečný pre ľudí so srdcovými ochoreniami a trombózami.

Žihľava má tiež anti-hemoroidné účinky a urýchľuje zrážanie krvi v mieste rán, ak sa na ne aplikuje trochu koncentrovaného produktu (o ktorom sme písali vyššie).

Žihľavový čaj má tiež priaznivý účinok na pokožku, pretože podporuje regeneráciu, urýchľuje jazvy a má antiseptický účinok.

Žihľava je zložka, ktorá sa často používa v šampónoch a procedúrach proti vypadávaniu vlasov či štiepeniu ich končekov, pretože reguluje aktivitu mazových žliaz a vyrovnáva štruktúru pleti v príslušných oblastiach.

Môže vám tiež pomôcť zbaviť sa akné!

 

Kontraindikácie:

Pre tehotné ženy je čaj z pŕhľavy zakázaný, pretože môže spôsobiť kontrakciu maternice. Avšak pre novopečené mamičky bude veľmi užitočný jeden mesiac po pôrode – stimuluje laktáciu a dodáva organizmu energiu.

U mužov tento čaj znižuje aktivitu dehydrotestosterónu, ktorý je zodpovedný za poruchy prostaty.

Má pomerne vysokú koncentráciu účinných látok, preto sa jeho konzumácia odporúča najskôr konzultovať s lekárom.

Žihľava je vhodným liekom proti lupinám a vypadávaniu vlasov. Čaj zbavuje pokožku hlavy lupín a zároveň tónizuje vlasy.

Budete potrebovať približne 1,5 kg žihľavy a 5 až 6-litrový hrniec so studenou vodou.

Umiestnite hrniec so žihľavou na mierny plameň a hneď ako voda začne vrieť, vypnite plameň a nechajte tekutinu vychladnúť. S touto zmesou si vlasy umyte trikrát v rozmedzí dvoch týždňov.

Ako urobiť čaj so žihľavou na chudnutie?

Polievková lyžica sušenej alebo čerstvej pomletej žihľavy, zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte lúhovať po dobu 3-4 minút. Denné si doprajte maximálne 4 šálky čaju bez pridania cukru.

Zvyčajne, ak pijete 2-3 šálky denne, stratíte asi 2 kg týždenne, no pre maximálny účinok by ste pitie čaju nemali prerušiť počas nasledujúcich 30 dní.

 

Vedeli ste o týchto magických vlastnostiach žihľavy? Nezabudnite ich zdieľať aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

Chod hore