2 spôsoby prípravy malinového džemu. Tomuto neodoláte a v obchode si ho už kupovať nebudete

Po vyslovení slovného spojenia malinový džem si nejeden z nás okamžite predstaví jeho neuveriteľnú chuť a vôňu, okrem tohto však netreba zabúdať ani na užitočné vlastnosti, napr. pomáha liečiť takmer akýkoľvek druh prechladnutia. Môžeme ho jesť lyžičkou, pridať ho do zákuskov, urobiť si s ním čaj či pridať ho do omáčky na mäso. Áno, mnoho luxusných reštaurácii používa vo svojich jedlách višňový džem alebo sirup, no malinová varianta sa okrem iného hodí k rôznym druhom mäsových pochúťok.

как варить малиновое варенье

Prezradíme vám, ako si vybrať tie najlepšie maliny a k tomu pridáme dva recepty, na prípravu lahodného malinového džemu.

Ako na to? 

  1. Buďte si istí, že bobule, ktoré si kupujete sú zrelé a nepoškodené. Najlepšie urobíte, ak ich spracujete ešte v deň nákupu.как варить малиновое варенье
  2. Ak chcete maliny umyť, vložte ich do sitka a prepláchnite ich v studenej vode. Týmto spôsobom sa jemné bobule nerozpadnú.
  3. V prípade, že na malinách vidíte hmyz, vložte ich do soľného roztoku na 15-20 minút. Všetky chrobáky a larvy ostanú na povrchu.
  4. Aby bol výsledný džem chutným a voňavým, nevarte súčasne viac ako dva kilogramy malín.как варить малиновое варенье
  5. Najlepšie urobíte, ak výsledný džem vložíte do smaltovaných alebo hliníkových nádob. Meď kvôli svojim chemickým reakciám zbaví džemu jeho pozitívnych vlastností.
  6. Pomer malín a cukru je 1:1.как варить малиновое варенье

Malinový džem s mätou

как варить малиновое варенье

  • 1 kg malín
  • 1 kg cukru
  • 2 vetvičky mäty

Postup

  1. Najskôr si maliny dôkladne umyte.
  2. Vložte ich do hrnca, pridajte cukor a počkajte, kým začnú vypúšťať šťavu. Zvyčajne to trvá 4-5 hodín.
  3. Po uplynutí času pridajte k malinám mätu (nič sa nestane, ak jej trochu pridáte aj do samotného džemu, aby mu dodala skvelú arómu). Následne priveďte džem k varu. Nechajte ho povariť 5-7 minút na miernom plameni. Odstráňte ho zo sporáka a nechajte vychladnúť. Vyberte z neho vetvičky mäty a premiestnite ho do sterilných nádob.

Malinový džem s alkoholom

как варить малиновое варенье

  • 1 kg malín
  • 1 kg cukru
  • 3 pl vodky

Postup

  1. Maliny najskôr dôkladne premyte.
  2. Zasypte ich cukrom a nechajte odstáť na niekoľko hodín, aby pustili šťavu.
  3. Keď sa tak stane, miešajte ich každé dve hodiny, kým sa cukor celkom nerozpustí. Zvyčajne to trvá 6-8 hodín.
  4. Pridajte vodku a poriadne premiešajte. Trik spočíva v tom, že džem nie je nutné variť. Uchová si všetky svoje užitočné vlastnosti. Nalejte džem do sterilných nádob a pevne uzatvorte. Môžete ho uchovávať v chladničke alebo v chladnejšej pivnici.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore