5 lahodných jedál z nových zemiakov. Privítajte zahájenie sezóny! Nebudete sa ich vedieť dojesť

Konečne prišiel čas, kedy si môžeme pochutnať na pokrmoch z nových zemiakov. Najzaujímavejšia vec, ktorú nám mladé zemiaky môžu ponúknuť, je ich sladká príchuť, ktorá sa dá dosiahnuť len za jedinej podmienky – vloženie zemiakov nie do studenej, ale to vriacej vody.

Nové zemiaky sa zvyčajne uvaria, ochutia maslom a kôprom alebo spraženou cibuľkou. Existujú však aj originálnejšie recepty na ich prípravu. Pozrite sa a experimentujte!

ZEMIAKY SO SYROM

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov
  • 3-5 strúčikov cesnaku
  • 2 pl g masla
  • 200 g syra suluguni (môžete použiť aj iný)
  • soľ
  • bylinky

Postup

  1. Zemiaky si očistite a varte v osolenej vode po dobu 15 minút. Nadbytočnú vodu zlejte a zemiaky osušte.
  2. Očistite a prelisujte strúčiky cesnaku.
  3. Na rozohriatej panvici si roztopte maslo, pridajte cesnak a nechajte maslo nasiaknuť vôňou cesnaku. Po 20 sekundách dajte panvicu preč z ohňa.
  4. Uvarené zemiaky vložte do formy na zapekanie a polejte ich roztopeným maslom.
  5. Syr si nakrájajte na plátky s hrúbkou 1,5 cm a poukladajte ich na zemiaky. Následne ich vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte piecť, kým sa syr neroztopí a nechytí tú správnu farbu.

ZAPEKANÉ ZEMIAKY

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • vetvička rozmarínu
  • 1 zväzok kôpru
  • 100 g masla
  • soľ a korenie

Postup

  1. Zemiaky olúpte, nakrájajte na polovicu a varte vo vriacej osolenej vode po dobu 10 minút.
  2. Zlejte vodu a zemiaky osušte.
  3. Poukladajte ich na pekáč, pridajte k nim očistený a prelisovaný cesnak. Osoľte a okoreňte.
  4. Maslo nakrájajte na malé kocky a rovnomerne ho rozmiestnite po zemiakoch. Pridajte mletý rozmarín.
  5. Následne vložte pekáč do rúry vyhriatej na 180 stupňov a nechajte piecť 40 minút.
  6. Zemiaky počas pečenia pravidelne premiešajte. Pred podávaním ich posypte nasekaným kôprom.

SMAŽENÉ ZEMIAKY

Ingrediencie

  • 1 kg nových zemiakov
  • 2-3 pl slnečnicového oleja
  • zväzok kôpru
  • soľ
  • 1 čl masla

Postup

  1. Zemiaky dôkladne umyte a vysušte. Do hlbšej panvice alebo hrnca nalejte slnečnicový olej.
  2. Následne do neho vložte zemiaky a pravidelne ich pretrepávajte 15-20 minút pod vekom.
  3. Kôpor umyte a nasekajte alebo pomeľte, olúpaný cesnak nakrájajte najemno.
  4. Zemiaky posypte kôprom a cesnakom, dôkladne premiešajte a smažte pod prikrývkou ešte ďalšie dve minúty.
  5. Na konci pridajte maslo, premiešajte a odstráňte z ohňa.

ZEMIAKOVÝ ŠALÁT

Ingrediencie

  • 500 g nových zemiakov
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 120 g sardiniek v oleji
  • hrsť olív bez kôstok
  • šťava z polovičky citróna
  • 1 pl olivového oleja
  • soľ a korenie

Postup

  1. Zemiaky umyte a nakrájajte ich na tri časti. Následne uvarte až kým nebudú celkom hotové.
  2. Fazuľu si nakrájajte na menšie kúsky, pridajte ju k zemiakom na 3 minúty pred koncom varenia.
  3. Zlejte vodu a zeleninu nechajte vychladnúť. Do misky na šalát vložte sardinky, vymiešajte ich pomocou vidličky, osoľte, okoreňte a polejte citrónovou šťavou.
  4. K sardinkám pridajte najemno nakrájané olivy, zemiaky a fazuľu.
  5. Šalát dochuťte olivovým olejom, premiešajte nechajte 15 minút odstáť a môžete podávať.

ZEMIAKY NA SMOTANE

Ingrediencie

  • 1 kg menších zemiakov
  • 200 ml kyslej smotany
  • zelená cibuľka – podľa chuti
  • kôpor
  • 2 čl soli
  • ½ čl mletého čierneho korenia
  • 85 ml jablčného octu

Postup

  1. Zemiaky si umyte, zalejte ich vriacou vodou, priveďte k varu a nechajte variť na strednom plameni.
  2. Vylejte vodu a nechajte vychladnúť.
  3. Zelenú cibuľku a kôpor nasekajte najemno a pridajte ku kyslej smotane. Prilejte ocot, osoľte a okoreňte podľa chuti.
  4. Každý zemiak si rozrežte na polovicu, vložte ich do väčšej misky, zalejte ich smotanovým dipom a dajte do chladničky minimálne na jednu hodinu.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
Konečne prišiel čas, kedy si môžeme pochutnať na pokrmoch z nových zemiakov. Najzaujímavejšia vec, ktorú nám..." />