Cukor je novodobý tabak. 5 super nápadov, ako znížiť jeho príjem a cítiť sa lepšie

Cukor nie je len zdrojom energie. V čase jeho konzumácie sa v našom organizme začnú vytvárať tzv. hormóny šťastia – dopamín a serotonín, preto závislosť na sladkostiach nie je žiaden nezvyčajný jav.

Je ale možné jesť menej cukru bez toho, aby museli obetovať nás pôžitok z jedla? Možno vás prekvapíme, no mnoho ľudí, po znížení príjmu cukru tvrdí, že sa im zlepšil život. Ako sa vyhýbať potravinám s pridaným cukrom? Prečítajte si nasledujúci článok a dozviete sa množstvo zaujímavých informácii.

V čom všetkom sa ukrýva cukor?

Či už je reč o práškovom alebo rafinovanom cukre, všetci rozumieme, že je škodlivý. No skrytý, alebo pridaný cukor v potravinách je oveľa vážnejším problémom.

Nájdeme ho v šunkách, bujóne, zaváraninách, šalátových dressingoch, jogurtoch či obilninách. Sú to práve tieto množstvá pridaného cukru, ktoré u nás stimulujú prejedanie.

Sú chutné, vysoko kalorické, no keďže ich nevnímame ako cukor, konzumujeme ich bez toho, aby sme si vedeli dať pomyselnú stopku.

Kto ochraňuje cukor?

Cukrárenský priemysel vedie dlhodobo agresívnu kampaň, aby za obezitu, ktorou trpí čoraz väčšie percento populácie, bol vinný tuk, nie cukor. Mnohí ľudia preto veria, že za ich bujné krivky môžu tuky. Čiastočne aj vďaka tejto kampani sa konzumácia cukru neznížila a to ani u tých ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Výskumy však neustále potvrdzujú, že prebytok jednoduchých uhľohydrátov, najmä cukru, je problémom číslom 1 súčasného stravovania. Jedná sa o cukor, ktorý je hlavným dôvodom vzniku epidémie cukrovky a obezity.

Čím nahradiť cukor?

Existuje niekoľko bezpečnejších náhrad – sacharóza, med, stevia, melasa, xylitol a prírodný cukor obsiahnutý v každom čerstvom ovoci či zelenine.

Bežný dospelý človek by za deň nemal skonzumovať viac ako 50 g cukru (čo je v prepočte asi 12 čajových lyžičiek). V prípade, že sa jeho príjem zníži na 25 g denne, bude to mať pozitívny vplyv aj na jeho zdravie.

Ako prekonať závislosť od cukru?

Zmena stravovacích návykov je vždy tým najťažším začiatkom. A ak premýšľate o cukre pri každom nákupe alebo jedení, s najväčšou pravdepodobnosťou zlyháte. Budete sa cítiť nervózne a chuť na sladké bude ešte väčšia.

Omnoho efektívnejšou cestou je vytvoriť si jednoduché pravidlá a návyky, ktoré sa potom pre vás stanú samozrejmosťou. Napríklad, odstránite zo stravy všetok pridaný cukor v potravinách po dobu jedného mesiaca, následne budete konzumovať len to, bez čoho sa skutočne neviete zaobísť.

Na to, aby sme ale vedeli nájsť vo výrobkoch pridaný cukor, je potrebné uskutočniť naozajstné vyšetrovanie.

5 nápadov, ako znížiť spotrebu cukru

  1. Raňajky by nemali byť ako dezertMnoho raňajok vyzerá ako zdravé jedlo, no v skutočnosti sú plné cukru. To platí pre jogurty, granolu, džúsy, pečivo, sušienky a oveľa viac. Dokonca aj ovsené vločky nachádzajúce sa v obchode je ťažké nájsť bez cukru či prísad, obsahujúcich cukor.

    Od obilnín sa radšej preorientujte na vajíčka, zeleninu – mrkvu, špenát alebo zemiaky, nesladené jogurty a orechy.

  2. Zbavte sa sladených nápojovVšetky sladené nealkoholické nápoje vrátane džúsov sú zdrojom pridaného cukru. „Výskumy už neraz ukázali spojitosť medzi nealkoholickými nápojmi a negatívnymi dôsledkami na zdravie.“

    V jednej pollitrovej fľaši sa nachádza 50 g cukru, čo je viac ako denná norma dospelého človeka. Ak sa rozhodnete piť jednej takýto sladený nápoj denne, o rok neskôr získate 10 kg nadbytočnej hmotnosti.

    Najlepšie urobíte, aj prejdete na minerálnu vodu bez akejkoľvek príchute, no najlepšie bude, ak zvolíte čistú vodu, bez bubliniek.

  3. Kontrolujte informácie na výrobkochVýrobcovia potravín dokážu pridať cukor aj tam, kde by ste to nikdy nečakali. Nachádza sa v šunke, syre, údených produktoch, kečupe, pečive či omáčkach.

    Mimochodom, mnohé z týchto výrobkov nepotrebujú sladidlá na vylepšenie chutí. Nájdite možností s menším množstvom cukru, alebo žiadnym, a kupujte len tie. Ešte jeden bonus: Ak sa cukor nachádza v prvých troch ingredienciách produktu, nekupujte ho.

  4. Najbližšie, keď budete jesť dezert, použite svoju predstavivosťPredstavte si, že namiesto kúsku cheesecake-u skonzumujete 21 lyžičiek cukru. Alebo že si namiesto dlaždičky mliečnej čokolády dávate do svojho tela 7 lyžičiek cukru. Nepríjemný pocit, však?
  5. Milujte ovocie Je to hlavne ovocie, ktoré je zdrojom bezpečných cukrov (samozrejme v primeranom množstve). Ak máte chuť na niečo sladké, dajte si ovocie – najlepšie čerstvé, prípadne sušené.

Ak to teda zhrnieme, cukor v strave je normálnym javom. Problémom je, že sa nachádza v tých výrobkoch, kde nie je potrebný. Preto sa snažte každodenne konzumovať len ZDRAVÉ množstvo cukru.

zdroj: lifter.com.ua

Chod hore