Prečo staršie ženy vládnu svetu: názor profesora zo Spojených štátov vás poriadne prekvapí, dôvod je…

Joseph F. Coughlin z Massachusettského inštitútu technológii tvrdí, že ženy sú po uplynutí stredného veku života omnoho lepšie pripravené na život, ako ich mužskí rovesníci. Toto odkazuje všetkým ženám starším ako 50 rokov…

 

Ak máte viac než 50, ste šéfom a vy to viete.

Vy rozhodujete o tom, kde a ako sa budete liečiť, ako kontrolovať výdavky, ako sa starať o deti a starších ľudí. Môžete sa pustiť do nového biznisu a zároveň začať rozvodové konanie. Máte nad mužmi výhodu – dlhovekosť.

Inými slovami, ženy po 50-tke vedia všetko. No rozumie tomu aj náš svet? Staršie ženy len zriedkavo príjmu do zamestnania alebo ich označia za dobrých zamestnancov. V skutočnosti však sú priekopníčkami, od ktorých si treba brať príklad.“

To je názor Josepha Coughlina, riaditeľa AgeLab na americkej univerzite v Massachusetts a autora knihy Ekonomika dlhovekosti: Odblokovanie najrýchlejšie rastúceho a najnejasnejšieho trhu na svete.

Jedným z najpodceňovanejších zdrojov inovácii sú ženy po 50-tke spolu s ich novými nápadmi a lojálnosťou,“ hovorí Coughlin.

Ženy vždy robia viac. Majú omnoho viac poznatkov než kedykoľvek predtým. Navyše je vysoko pravdepodobné, že budú žiť dlhšie.

Ženy sú bádateľky. Internet navštevujú nielen kvôli vlastnému výskumu, ale aj kvôli svojim deťom , ktoré ich považujú za svojich najlepších priateľov.

Sú hlavnými opatrovateľkami. Starajú sa nielen o svojich rodičov, ale aj o rodičov najbližších. Niekedy sa pod jej záštitou nachádzajú 3 až 4 generácie rodín.

Ženy sú hlavnými nákupcami a špecialistami na otázky hospodárenia. Vedia, čo nakúpili, aké faktúry sú zaplatené a ako funguje ich domácnosť. Týmto spôsobom môžu svoje domovy modernizovať a zlepšovať.

Ženy sú lídrami vo vzťahoch

Rozvody v kategórii 50+ sú väčšinou na podnet žien. Muži reagujú na odchod do dôchodku s radosťou, pre nich je to príležitosť nájsť si čas na golf, výlet či kúpu nového auta. Okrem toho budú mať možnosť tráviť viac času so svojimi polovičkami.

Ženy tento stav udalostí rozčuľuje. Často hovoria: „Neviem kto je tento človek na mojom gauči, no bola by som rada, ak by odišiel a začal niečo robiť. Vo svojich veciach mám rada poriadok, on mi však neustále kladie otázky, čo má robiť ďalej.

Muži musia pochopiť, že okrem práce si musíme hľadať nové záujmy a udržať vo vzťahu akú-takú romantiku. Pretože vzhľadom na ich nekonečné zamestnanie sú to práve oni, čo zabudli na to, ako byť zaujímaví a atraktívni.“

Staršie ženy sú schopné začať s vlastným podnikaním

Podnikanie je nové ženské hnutie. Keď ste mladí, jednoducho sa pripojíte k životu obrovských korporácií a tolerujete byrokraciu. Keď však máte viac ako 50 rokov, už sa vám nechce neustále za niečim naháňať. Máte rodinu, domácnosť, vzdelanie, vedomosti, ochotu a odvahu.

Staršie ženy sa stali hnacím motorom inovácii, otvárajú poradenské centrá, nové obchody alebo si zakladajú internetové stránky.

Ako sa pripraviť na život vo vyššom veku

Coughlin: Šetrite peniaze. Pokúste sa ušetriť čo najviac zdrojov. Vzhľadom na skúsenosti predchádzajúcich generácii je jasné, že sociálne väzby sú rovnako dôležité ako finančné blaho. Pokračujte v podporovaní tejto siete, ktorá pozostáva nielen z ľudí, ktorí môžu urobiť niečo pre vás, ale aj z tých, ktorí vám dávajú zmysel života a túžbu žiť.

Opýtajte sa samého seba: Čo mi dokáže spríjemniť každý deň? Môžem si to dovoliť? Schopnosť dožiť sa 100 rokov nie je tak cdôležitá, ako umenie kvalitného života!“

A čo vy? Veríte v silu starších žien?

 

 

Chod hore