Čím mladšie sa cítite, tým zdravší je váš mozog. Vek je naozaj len číslo…

Nedávna štúdia zverejnená spoločnosťou Medical Xpress preukázala, že pocit nazývaný subjektívny vek, môže odrážať starnutie nášho mozgu.

S použitím MRI výskumníci zistili, že starší ľudia, ktorí majú pocit, že sú mladší, ako je ich skutočný vek, preukazujä menej známok starnutia mozgu v porovnaní s tými, ktorí sa cítia presne na svoj vek alebo staršie.

Štúdia publikovaná v časopise Frotiers in Aging Neuroscience je prvou, ktorá odhalila prepojenie medzi subjektívnym vekom a starnutím mozgu. Výsledky ukazujú, že starší ľudia, ktorí si myslia, že sú starší ako ich skutočný vek, by sa mali začať starať o zdravie svojho mozgu.

Máme tendenciu premýšľať o starnutí ako o procese, v ktorom sa naše telá a myseľ neustále menia. Prežité roky života však na každého človeka vplývajú odlišným spôsobom. Náš subjektívny vek sa líši spolu s nimi – mnohí z nás sa tak cítia mladšie alebo staršie.

Čo je to vlastne subjektívny vek? Je to len pocit, postoj alebo číslo odrážajúce fakt, akým naše tela reálne starnú? Touto otázkou sa zaoberala aj Dr. Jenging Chai z národnej univerzity v Soule.

Prečo sa niektorí ľudia cítia mladšie alebo staršie?“ – pýta sa. „Príčinou môže byť depresívny stav, individuálne rozdiely alebo fyzické zdravie človeka. Nikto však nestanovil starnutie mozgu ako možnú príčinu rozdielov v subjektívnom veku.“

Ľudia počas starnutia často pociťujú určitú kognitívnu frustráciu. Mozog im tým ukazuje rôzne zmeny spojené s vekom, ktorý sa prejavuje zhoršením nervového zdravia, vrátane zníženia objemu šedej hmoty.

Nové metódy môžu výskumníkom pomôcť identifikovať mozgové funkcie súvisiace so starnutím, aby sa tak mohol predpovedať vek tohto dôležitého orgánu.

Doktorka spolu so svojimi kolegami využili tieto metódy na skúmanie vzťahu medzi subjektívnym vekom a starnutím mozgu. Vykonali MRI mozgu u 68 zdravých ľudí, ktorých vek sa pohyboval medzi 59 – 84 rokmi a pozorovali množstvo šedej hmoty v rôznych oblastiach mozgu.

Účastníci výskumu taktiež vyplňovali dotazník, ktorý obsahoval otázky týkajúce sa toho, či sa cítia staršie alebo mladšie v porovnaní s ich skutočným vekom a otázky, ktoré hodnotia ich kognitívne schopnosti a vnímanie celkového zdravia.

Ľudia, ktorí sa cítili mladší ako ich vek, zaznamenali viac bodov v pamäťovom teste, cítili, že ich zdravie je lepšie a sťažovali sa len na mierne príznaky depresie.

U tých, ktorí sa cítili mladšie ako ich skutočný vek, nastalo zvýšenie objemu šedej hmoty v kľúčových oblastiach mozgu. Výskumníci použili údaje z MRI na výpočet predpokladaného veku mozgu účastníkov.

Zistili sme, že ľudia, ktorí sa cítili mladší, majú štrukturálne charakteristiky mladého mozgu,“ povedala Dr. Chaiová. „Je dôležité poznamenať, že rozdiel je aj naďalej viditeľný, ak zohľadníme iné možno faktory, vrátane osobnosti, subjektívneho zdravia, depresívnych symptómov alebo kognitívnych funkcií.“

Výskumníci naznačujú, že tí, ktorí sa cítili staršie, môžu taktiež pociťovať starnutie svojho mozgu, pretože strata šedej hmoty dokáže spôsobiť zhoršenie ich kognitívnych funkcií.

Tak či onak, v súčastnosti výskumníci nevedia zistiť, či sú tieto mozgové charakteristiky priamo zodpovedné za subjektívny vek, preto budú musieť uskutočniť ďalšie dlhodobejšie štúdie pre lepšie pochopenie tohto prepojenia.

Jednou z dôležitých charakteristík je, že tí, ktorí sa cítia mladší, majú väčšiu pravdepodobnosť viesť fyzicky a psychicky aktívnejší spôsob života, čo môže viesť k lepšiemu zdraviu mozgu. Avšak tí, ktorí sa cítia starší, môžu preukazovať pravý naopak.

Ak sa niekto cíti starší ako je jeho skutočný vek, možno by mali prehodnotiť svoj životný štýl, zvyky a aktivity, ktoré im dopomáhajú k starnutiu mozgu a prijať opatrenia na zlepšenie jeho zdravia,“ povedala Dr. Chainová.

Uvedená štúdia je súčasťou špeciálnej zbierky článkov o hodnotení starnutia mozgu počas celého svojho života.

A na koľko rokov sa cítite vy? Podeľte sa s nami o vaše názory aj v komentároch na Facebooku a nezabudnite sa podeliť o tento zaujímavý článok aj s vašimi priateľmi!

 

https://lifter.com.ua/chem-molozhe-vy-sebya-chuvstvuete-tem-zdorovee-vash-mozg-tak-chto-vozrast-deystvitelno-v-golove…-2086

Chod hore